Keskustelut Harrastukset Käpytikalla ja oravalla ankea talvi tiedossa!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
 • Käpytikalla ja oravalla ankea talvi tiedossa!

  Kotimökilläni on joskus 30-luvulla istutettu ”kuusiaita” ts muutama jyhkeä kuusi pihan laidalla. Näissä kuusissa on mielestäni joka vuosi ollut käpyjä. Niinpä isoimmassa kuusessa on oravan pesä ja käpytikka on asustanut pihapiirissä vuosia. Siinä on sitten saanut katsella kun kuusen alla on oravan putsaamia kävyn rankoja ja sähkötolpan juurella tikan hakkaamia käpyjä
  Tikalla oli ilmeisesti viime syksynä sukupolvenvaihdos kun isompi tikka hävisi pihasta ja tuli tilalle pienempi tikkalikka, joka ei ole ihan yhtä arkakaan kuin entinen.
  Alettiin ihmetellä että tikkalikka hakkaa vain pieniä männynkäpyjä, mutta sitten huomattiin ettei kuusissa tosiaankaan ole nyt käpyjä. Eipä ollut metsäkuusissakaan montaa käpyä.

  Koittaa tikkalikalle ja oravalle ankea talvi.
  Kysymys kuuluukin miten niitä voisi auttaa sapuskassa, niin ettei vyötärönmitta liikaa kasva, eikä tulisi muitakaan vaivoja?

  Terveisin: Korpituvan Taneli

 • vänkäri vänkäri

  Tikallehan kelpaa tali (tiedä häntä sitten miten sydänystävällistä se lienee) ja oravalle oikeastaan kaikki muu. Pähkinät, auringonkukan siemenet ja varmaan se talikin. Ainakin oma lintulauta on kovassa käytössä lokakuulta huhtikuulle. Ei varmaan tekisi pahaa viritellä niitä muuallekkin.

  kisi

  Oikein: tikalle läskiä, kurrelle kaikenlaista nakerrettavaa.

  Ei ole oravan elämä kävyistä kiinni, ainakaan ihmisasutuksen liepeillä. Näkyy sille kelpaavan jopa kirsikat. Oletteko sattuneet kuulemaan, miten hauska ääni lähtee, kun orava pistää menemään mehevää kirsikkaa poskeensa? Jouduin elokuussa samoille oksille oravan kanssa (huonohko sato), ja se oli siinä hilkulla, että kipaisen hakemaan sille servettejä!

  Omenat ja sienet maistuvat oravalle pitkälle syksyyn. Jos sieniä on hyvin, se laittaa niitä kuivumaankin myöhempää käyttöä varten. Talvella voi tosiaan moni orava olla onnellinen, jos ruokintapaikoille tuodaan pähkinää ja siementä. Auringonkukansiemen näkyy hupenevan nopeaa tahtia, kun pari pörröhäntäistä akrobaattia suorittaa aamuvoimistelunsa ruokinta-automaatilla.

  Hiluxmetsuri

  Nopeasti kuin luin, niin näytti kuin olisi kisi suositellut kurrelle kaikenlaista naurettavaa… mutta se olikin nakerrettavaa 🙂

  Mutta oravat on kivoja kun ne pysyy ulkona ja hoitaa oravan hommia.

  kisi

  Olisikohan orava siivoton kaveri sisällä? Joskus on käynyt mielessä, että kutsuisi kesyn otuksen yöksi lämpimään. Se nukkuisi soffannurkassa ja aamulla söisi pähkinää pöydänkulmalla. Ei varmaan tarvitsisi niin kamalan paljon puputtaa kuin ulkona pakkasessa!

  Työmies Työmies

  Kisille. Omakohtaiset kokemukset oravan sisällä olemiseen eivät ole hyviä. Kerran talvellä mökkimme saunan puolilämpimän tilan pukuhuoneen ovi oli jäänyt raolleen, kaksi oravaa olivat majoutuneet sinne pariksi päiväksi.
  Jälki oli kammottavaa kaikki oli sotkettu ja nakerreltu sekä ilmeisesti oravan paskaa oli siellä täällä.
  Kaunishan se on katsella metsässä ja suloinen. Metsään se kuuluukin ei edes oikein pihapiiriinkään, sehän on jyrsijä mikä jyrsijä niinkun hiiret ja myyrät.

  kisi

  Työmiehen tilitys vaatii tarkennuksia:
  – mitä ”kaikkea” oli nakerrettu? tekstiileitä, penkkejä, hyllyjä..?
  – oliko oravanpaska ongelmallisempaa kuin muiden pienempien jyrsijöiden jätökset?
  – mikä oli oravaparin kohtalo, karski häätö vai ihan nirri pois?

  Kutsumattomat vieraat ovat tietenkin harmillisia; pitäisi olla huolellinen ja muistaa sulkea ovet, että metsän asukkaat eivät joudu kiusaukseen päästä helpompaan elämään. Käytöstapojahan niille on varmaan vaikea opettaa? Ajattelin kyllä tässä omassa oravakuumeessani, että ottaisin sen kesyn vekkulin vapaaehtoisesti joku kerta sisälle ja katsoisin sitten, miten pärjätään. Saattaisihan se toistuvasti luunapin saadessaan alkaa tajuta, mikä on soveliasta ja mikä ei. No, annetaan hautua.

  japine

  Meillä löytyi mökiltä lepakko hukkuneena vesiämpäriin, siis sisältä mökistä. Oli varmaankin livahtanut edellisenä viikonloppuna sisään kun kävin pimeällä ulkona ja päivän valjetessa piiloutunut johonkin. Onneton loppu siis.

  Hämäläinen

  Kisi,

  Et sinä ottaisi muuta kesyä vekkulia yöksi lämpimään?

  kisi

  Hämäläinen ei taida olla niitä kuuluisia hitaita hämäläisiä. Rekisteröityminen ainakin kävi sähäkkään!

  japine

  Kisi, ota kumminkin se orava. Kaksijalkaisesta voi olla enemmän haittaa…

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)