Keskustelut Harrastukset Käpytikalla ja oravalla ankea talvi tiedossa!

Esillä 3 vastausta, 21 - 23 (kaikkiaan 23)
  • Käpytikalla ja oravalla ankea talvi tiedossa!

    Kotimökilläni on joskus 30-luvulla istutettu ”kuusiaita” ts muutama jyhkeä kuusi pihan laidalla. Näissä kuusissa on mielestäni joka vuosi ollut käpyjä. Niinpä isoimmassa kuusessa on oravan pesä ja käpytikka on asustanut pihapiirissä vuosia. Siinä on sitten saanut katsella kun kuusen alla on oravan putsaamia kävyn rankoja ja sähkötolpan juurella tikan hakkaamia käpyjä
    Tikalla oli ilmeisesti viime syksynä sukupolvenvaihdos kun isompi tikka hävisi pihasta ja tuli tilalle pienempi tikkalikka, joka ei ole ihan yhtä arkakaan kuin entinen.
    Alettiin ihmetellä että tikkalikka hakkaa vain pieniä männynkäpyjä, mutta sitten huomattiin ettei kuusissa tosiaankaan ole nyt käpyjä. Eipä ollut metsäkuusissakaan montaa käpyä.

    Koittaa tikkalikalle ja oravalle ankea talvi.
    Kysymys kuuluukin miten niitä voisi auttaa sapuskassa, niin ettei vyötärönmitta liikaa kasva, eikä tulisi muitakaan vaivoja?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • metsänvartija

    Sembramänty tuotiin 1800-luvun lopussa Siperista Suomeen nälkävuosien jälkeen helpottamaan ravinnon hankintaa.

    Metsänvartija on istuttanut sembroja metsiin sinne tänne. Taimet pitää suojata hyvin myyriltä ja hirviltä.Rangoista pieni ”aita” ympärille.

    Metsänvartijat ovat istuttaneet myöskin pihtakuusia hoitoalueille, järeitä yksilöitä löytyy metsähallituksen mailta. Samoin lehtikuusia ja sembramäntyjä.

    Ilo on oravalle ja käpytikoille sembran kävyt!

    Aukusti

    Orava on hyvä oppimaan uusia ravintolähteitä. Monia vuosia saivat siperian pihdat olla oravilta rauhassa. Pystyasennossa oksien yläpuolella kasvaneet kävyt saivat purkautua kevään hangille rauhassa muutamia vuosia. Nykyisin oravat syövät kävyt jo vihreinä kesällä.

    Sen esimmäisen ja ainokaisen peugemännyn kävyn ne osasivat syödä jo ennen talven tuloa.

    Runsaasti vuosittain marjovan tuomipihlajarivin tyhjentävät useat eri lintulajit kun oppivat sitä käyttämään. Myöskin oravat taiteilevat oksilla syöntipuuhissa. Muutaman alkuvuoden aikana sain poimia niitä itsekin sekamehumarjioihin kuin intiaanit konsanaan. Nykyisin eläimet aloittavat syönnin jo puolikypsinä.

    Kannattaisiko metsiin istuttaa sinne tänne marjovia pensaita pölyttäjiä ja eläimiä varten? Olisivathan ne silmänilona ja ennenkaikkea metsämarjojen ja monimuotoisuuden kannalta hyväksi.

    metsänvartija

    Myöskin Venäjältä, aronioita. Isoja mehukkaita marjoja. Maistuvat räkättirastaille liiankin hyvin.

Esillä 3 vastausta, 21 - 23 (kaikkiaan 23)