Keskustelut Metsänhoito Karsimaan?

Esillä 8 vastausta, 11 - 18 (kaikkiaan 18)
  • Karsimaan?

    Pitääkö vielä paikkansa vanha viisaus jonka mukaan mäntyjen pystykarsintaa voi tehdä isänpäivän ja äitienpäivän välisenä aikana?
    Minulla olisi vapaapäiviä ensi viikolla ja homma olisi nyt helpompaa kuin maaliskuun (mahdollisilla) paksuilla lumilla.
    Paikka on Salpauselän tienoilla, ensii viikolle lupailevat juuri nollan alle meneviä kelejä.
    Ja karsinnan järkevyyttä ei tässä kannata ryhtyä pohtimaan: kyse on pikemminkin ulkoilusta ja maisemanhoidosta. Perikunnan tienaamismahdollisuudet aikanaan eivät minua kiinnosta.

  • 6 m3 6 m3

    Tuolla Falcolla on tekijöittensä kertoman mukaan eräs muukin hieno ominaisuus kuin jälki ja toiminta karsinnassa:
    Jos lähettää rengin karsimaan puita, niin jo palstan laidalta voi kuunnella tehdäänkö siellä töitä, vai syödäänkö luppoa.
    Leikkurin leuat kalahtavat sen verran äänekkäästi. 🙂

    kisi

    Kamalalta vaikuttaa jees h-vallan karsiminen yksikätisesti – ja MOOTTORISAHALLA! Varo vaan, ettet jossain hässäkässä oikeasti muutu yksikätiseksi!

    Karsimisesta on näköseikan lisäksi se hyöty, että metsässä on helppo kulkea, kun turhat riippujat on poistettu. Voihan siitä (karsimisesta) olla jossain tapauksessa vielä muutakin hyötyä.

    kisi

    Ihan piruuttani sekä yleiseksi opiksi ja ojennukseksi vilkaisin sen falco-videon. Nokkava peli, näytti napsivan todellakin vaivatta ohuehkot oksat poikki. Tuli vaikutelma, että parhaiten katkeaa kuollut, kuiva oksa. Katkeaako elävä, mutta jäinen talvioksa samalla tavalla tuolla tekniikalla..? Epäselväksi jäi, mikä on falcon varsinainen toimintaperiaate eli miten nokka saadaan napsumaan.

    Rivakka ukko karsii lopputekstien mukaan falcolla yli 30 puuta tunnissa.

    6 m3 6 m3

    Harrastelija:
    Myytkö nuo apuri kaatokahvat?
    Kerta tarpeettomana vajassa lojuu?

    köyhälaulaja

    Hiukan OT. mutta liittyy kuitenkin karsintaan, ei tosin sen ajankohtaan, vaan vaikutukseen puun (männyn) kasvuun.

    Harrastusluonteinen karsinta tuli tehtyä eräällä pienellä taimikkokuviolla nelisen vuotta sitten, taimikon pituus siinä oli 4-6 metriä, karsin oppien mukaan että latvusta jäisi noin 1/3, kokeeksi kuitenkin napsin puolenkymmentä puuta niin että vain ylin oksakiehkura jäi latvakasvaimen alle.
    Nyt kävin kokeen tulosta tarkastelemassa, ja tulos oli että ainakaan pituuskasvussa ei silmin havaittavaa eroa ollut normaalin oksaisiin puihin, ympärysmittaa ei tullut otetuksi ylös joten siitä ei pysty sanomaan mitään.
    Eli kysymys kuuluu että liioitellaanko neulasmassan määrän vaikutusta puun kasvuun ?

    ps. latvaan saakka karsitut puut oli mukavan näköisiä jos silmään sattuivat, olivat aivan metsätien vieressä.

    Panu Panu

    Yleensä suositellaan jättämään 40% elävää latvusta männyllä. Liika karsinta tuskin pituuskasvuun vaikuttaa vaan paksuuteen.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Köyhälaulaja:
    ”Eli kysymys kuuluu että liioitellaanko neulasmassan määrän vaikutusta puun kasvuun ?”

    Ei sitä varmaankaan liioitella. Pituuskasvuunhan tuo liian ylös karsiminen vaikuttaa kai vain kiihdyttävästi niinkuin toisten puiden varjostuskin. Paksuuskasvussa sitten tulee se tappio. Tulee riukuuntuneita puita, myrskyt ja lumet entistä tuhoisempia.

    Siinä 40% vaatimuksessa, elävää latvusta on tietysti sekin, että miksi karsia liikaa, kun jokaisella varmaan jää niitä karsimattomiakin alueita metsään. Karsitaan siis kuivat oksat ja tuoreista ne jotka ovat joko hankaoksia tai muuten vaarassa paksuuntua liikaa. Vasta kun tämä on tehty, karsitaan niitä alimpia tuoreita oksia, jos neulasmassa antaa mahdollisuuden.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Tänään tuli paksut kirjeet Metsäkeskukselta ,sisältönä pystykarsintatiedote.Kiitokset karsintakuviokartoista,karsintavuodesta ja mihin korkeuteen asti karsittu,ilmenee niistä.Parikymmentä vuotta on näköjään aikaa kulunut,joten hyvä että kirjoissa tehdyt kohteet yllä,kun joku aikanaan niitä kuvioita rahoiksi hakkuuttaa.

Esillä 8 vastausta, 11 - 18 (kaikkiaan 18)