Keskustelut Puukauppa Kartelli ja savujako

Esillä 7 vastausta, 31 - 37 (kaikkiaan 37)
  • Kartelli ja savujako

    Ostoalueet on mielestäni ollut jaettu koko metsäurani ajan kolmen suuren kesken. Olen muutaman vuoden aikana tarjonnut myyntiin huomattavan suuria kokonaisuuksia päätehakkuuleimikoita. M-Group ei ole tarjonnut mitään, Stora-Enso tehnyt yhden tarjouksen, joka oli lapsellisen huono. Heti huomasi, että kyseessä on aputarjous. UPM tarjosi ja maksoi päivän hinnan, mutta mitään kilpailua ei voinut suorittaa. Lähinnä huvittaa, kun juuri M-Groupilta tuli kirje, jossa oltiin kiinnostuneita tekemään tarjous kartoista katsomaansa harvennusleimikkooni, kokorunkokorjuuna. Jos puuraaka-aineista ostaja on kiinnostunut, kannattaa olla kiinnostunut kaikesta kaupan teosta.

  • Per Ä Reikäs

    Per se on hirvipään äijiä ja ukkoja

    ttps://youtu.be/y3kLIqQnrtU

    Ladaa ole ollut, esikuvansa Mirafior 1300 kylläkin ja tumman punainen puualan toimissa maksettu aikoinaan 🙂

    käpysonni

    Paperiteollisuuskaupunki Kouvolassa savujako on varma ja ikuinen asia. Pohjois-Kouvolassa, Kuusaankoskella on UPM:n tehtaat, ja pohjoisen Kouvolan teiden varsilla olevat puupinot on lähes kaikki laputettu UPM:n lapuilla.

    Etelä-Kouvolassa on Stora Enson Inkeroisten ja Anjalan tehtaat ja eteläisen Kouvolan teiden varsilla olevat puupinot on  lähes kaikki laputettu SE:n lapuilla, näin on ollut aina ja näin tulee olemaan aina tulevaisuudessakin.

    Jos näkyy pinoja, joissa on Metsä Groupin laput, puiden myyjät on kepulaisia.

    Puuki

    ”Savujakoa” on nykyään se sopimusasiakkuus.  Mutta ei ole silti  pakollista myydä aina samalle ostajalle ,  kannattaa kilpailuttaa sopivat leimikot muillakin tai tehdä tienvarsikauppaa.

    20 vuodessa on esim. ku-kuidun reaalihinnasta pudonnut pois yli 1/4-osa. Lisäksi vero% on noussut (olikohan se)  28%:sta  –> 30/34% :iin. Tosin yrittäjävähennys taitaa olla vielä toistaiseksi voimassa joten suunnilleen sama on vero% .  Alv% on myös noussut ja käytännössä myös sen kustantaa puun myyjä, kun verrataan reaalihintojen kehitystä.

    Timppa

    Takavuosina äiti (85 +) möi perikunnan metsästä sorvikuusta.  Ostajaehdokas oli UPM, jonka Säynätsalon tehdas oli n 10 km leimikosta.  Äiti oli valmistautunut hyvin.  Hänellä oli varttuneita puuta myyviä naisleskiä tuttavinaan ja hyvä tuttava MHY:ssä.  Selvitteli näiltä tarkkaan etukäteen hintatason.

    Sai tarjouksen, joka ei miellyttänyt.  Äiti sanoi, että sinun pitää parantaa.  Ostaja sanoi, ettei hän omaa tarjoustaan korota.  Tähän äiti: ”Kauppa syntyy, kun ostaja ja myyjä hyväksyvät hinnan”.  Tarjosi kahvit ja ostajaehdokas poistui ilman sopimusta.  Sitten äiti soitti toiselle ostajalle, jonka kanssa oli ennenkin tehnyt kauppaa.  Sai selvästi paremmat hinnat ja vielä kuorman polttorankoja pihaan.

    Tosiaankin tehtaiden lähitienoot ovat puunmyyjän kannalta hankalia.  Onneksi nykyään on vahvoja sahoja, jotka kilpailevat konsernien kanssa etenkin uudistushakkuissa.  Onpa meille sattunut muutaman kerran kunnon harvennusleimikkokilpailu konsernien keskenkin.

     

    nuori isäntä

    Ei Jesse ole Satakunnassa koskaan ollut hyvässä huudossa toi mänty. Sitä ostaa vain yksi M ja naurettavalla hinnalla sekä erittäin huonolla tukkiprosentilla. Kuusileimikoille saa kyllä useita tarjouksia ja oikeasti ihan ok hintaisia noin niinkuin yleiseen tasoon verrattuna.

    jees h-valta

    Mänty on Satakunnassa erittäin kovassa huudossa ja vain kovenee Rauman sahan valmistuttua. Mutta jos tekee kauppaa vain kuusisahurien kanssa kuten mhy-väki yleensä ei tiedä asioista yhtään mitään. Minun ainakin kannattaa pitää nuoret männiköt hyvässä iskussa. Mitä nopeammin tukkia sen parempi. Hinta suht kuusen kieppeillä.

    nuori isäntä

    Jos alueella on yksi ostaja niin en sanoisi, että on kovassa huudossa. Kilpailua ei ole ja sen vuoksi hinta ei nouse vaikka voluumi mahdollisesti hieman kasvaa. Katkontaankaa ei ole paineita, kun yksin ostelee.

Esillä 7 vastausta, 31 - 37 (kaikkiaan 37)