Keskustelut Metsänhoito Katkottu taimikko

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Katkottu taimikko

  Merkitty: 

  Tilallani oli iso sähkölinja.Purkivat linjan pois muutama vuosi sitten.Pohja palautui metsäkäyttöön.
  Tänään raivasin linja-aukon.(n.20m leveä,300m pitkä.)Oli hirveää hieskoivu pöheikköä,ja hyvännäköisiä kuusen taimia.Aukkoihin jätin hiestä,joka oli todella pahaa juurivesa syntyistä.Kuusen taimet oli todella hyvän näköisiä,MUTTA:Kaikki taimet oli raivattu joskus tyvestä nurin.Onko kokemuksia tällaisista taimikoista?Tuleeko varma laho?Kasvu on puilla varmaan 40cm.vuodessa,joten ei ole isommin vaivannut. Taimet on 0.5m.-2m. pitkiä

 • Pähkäilijä

  Hyvä kysymys. Taimet on raivattu useita kertoja jo nurin lähihistoriassa. Lieneekö tuollaisesta kenelläkään tutkittua tietoa vai oletkos uranuurtaja.

  Itäsuomen Antti

  No se koivikko on ainakin sitten sekundaa. Eikä hieksestä oikein tukkipuuta tule muutoinkaan.

  Kuusen kanssa se on vähän niin ja näin. Itse olen raivannut juurikin saman tyylistä metsikköä mutta kuusen taimikosta osa on syntynyt siemenestä ja osa vanhempaa perua ja ajettu raivurilla kerran nurin.

  Ainakin täällä päin varmaan 10-20% niistä taimista jotka on katkaistu kerran, on jonki sortin lahovika. Ongelma vaan on siinä että osais erotella ne kertaalleen silputut taimet niiden nuorempien taimien keskeltä.

  Itse jos tekisin tuollaista kuviota niin uudistaisin sen vieressä olevien kuvioiden jatkoksi päätehakkuun yhteydessä. Tavoittelisin vaan kuitua ja energiaa siitä. Ravinteitahan semmoisessa paikassa on todella topakasti joten kasvu on myös sen mukainen.

  tamperelainen tamperelainen

  Omaa kokemusta on.Kuusentaimikko raivattu 70-luvulla(kesällä)raivaussahalla liian pitkään kantoon alaoksia jättäen.Oksista lähti uusien puiden kasvu,usein kaksihaaraisia.Sittemmin vielä huonompi kasvannainen raivattu pois.Loppupuustossa(varttunut taimikko) n 50%.ssa oli merkkejä tyvilahosta.Omakohtainen otos oli pieni,mutta ainakin minä tulin vakuuttuneeksi,että tällaista kantosyntyistä kuusikkoa ei kannata kasvattaa tukkipuuksi
  P.S:Metsänhoitosuositusten mukaan aina tyvestään10 senttiseen asti voi kuusentaimikkoa kaataa kesäraivuuna.Näiden kuusten ei kuitenkaan oleteta aloittavan uutta kasvua ”kantovesoista”

  Gla Gla

  VT 9:llä on tehty kesän aikana näkemäraivausta. Siinäkin on kuusia surutta kaadettu ja isommista puista alaoksia karsittu, joten sama kysymys tuli mieleeni kuin aloittajalla.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Hiukan on kokemusta.Yllätävän terveitä puita kasvoi,kun sähkölinja oli 40-vuotta sitten siiretty ja nyt hakkuutin poikkisahatuista puista varttuneen metsän motolla. Tyvessä mustaa,tai vähän lahoa poikkisahauksen alapuolella,olivat aikanaan vesoneet puolenmetrin kantoon,josta kuuset haaroittuneita sitten kasvuaan jatkoivat.

  Viikolla raivasin vuosi sitten siiretyn sähkölinjan pohjaa,yllättävän terveita oli kaadettavatkin häkkyrät.Uskon tässäkin tapauksessa tyydyttävän metsän syntyyn.Kaadan lehtipuut käytännössä kaikki,vesovat sitten ,jolloin kuusien kanssa saan tasaisemman taimikon.

  raivuri

  On kokemusta. Vuonna -94 siirrettiin metässä menevä linja uuden asuinalueen kautta meneväksi. Siinä oli vielä joku vanha ajourakin vieressä, joten uran leveys oli noin vajaa 20 metriä. Isä oli ajatellut, että raivaamalla aluetta pari kertaa halutuille puille (kuusi, koivu) saisi kunnon metsän aikaan. -07 kaadoimme muutaman puun kokeeksi. Noin puolet oli lahoja. Tehtiin energiaksi aukko viereisen kuvion harvennuksen yhteydessä. Nyt tuo linjan pohja kasvaa nätisti istutetuilla koivuilla. Hyvää näkyisi kasvu olevan. Kaksi vuotta ensin hieman kitui, mutta nyt kasvaa metrin vuodessa.

  urokki

  7 vuotta kulunut.Raivasin linjanpohjan toiseen kertaan.pituus n.5-6m.hyvän näköinen taimikko.                                       Hieskoivut kaasin lähes kaikki nurin.kuusia harventelin.Yllätys,Yllätys:lahoa ei juuri löytynyt.muutamassa monihaaraisessa vänkyrässä oli,mutta alle 5 kpl.Kokeilu jatkuu….

  Jätkä

  Raivauksen tekijöille on koulutuksessa aina painotettu sitä, että kantoon ei saa jäädä eläviä oksia.

  Koivun vesakosta on taasen painotettu sitä, että kasvatettavat koivut pitää olla siemensyntyisiä, eli ei kantovesoista syntyneitä.

  Jos tuota ei tajua, niin melkein voisi sanoa, että työnsä on turhaa, siitä ei ole vastaavaa hyötyä.

  Puuki

  Kuusesta ei ole paljon kokemusta, että tuleeko paljon lahoa juuri oksasta kasvun seurauksena raivauksen jäljiltä . Onhan se sekin paljon mahdollista .    Kantovesoista lähteneet hieskoivut on yleensä  lahoja jossain vaiheessa ennen isommaksi puuksi varttumista. Ainakin kuivemmilla mailla on siitä esimerkkejä tullut vastaan th:en jälkeen.

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)