Keskustelut Puukauppa ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 273)
 • ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

  Merkitty: 

  Joko kyseinen otsikko Metsä-lehdessä 7/2024 viimein puhkaisee kuplan ,jossa ”energipuunkasvattajat”/ risukontuottajat ovat eläneet. Energiantuotanto olisi ylitsepääsemättömissä vaikeuksissa ,jos kuitupuun ja tukin kokoluokkaa olevaa puuta ei poltettaisi tänä päivänä. Kuva Jyväskylän Rauhalahden voimalan puutavaraterminaalista on edustava esimerkki siitä mitä poltetaan. Oman kuntani lämpölaitoksen terminaalissakaan ei juuri vähintään kuitupuun kokoluokkaa olevaa pienempää tavaraa näy. Risuista ei kerry riittävästi lämpöä nykytarpeisiin.

  Sääliksi käy niitä metsänomistajia ,jotka ovat valinneet risukon tuottamisen laiminlyömällä taimikonhoidon vaihtoehdoksi kasvattaa metsää. Kun sopimattoman pienen puuston korjuuseen ei löydyt tekijöitä eikä materiaalille todellista kysyntää , menee moni taimikko ja nuori metsä pilalle sopivaa korjuuhetkeä odotellessa.

  Asia on ollut kyllä esillä jo 15 vuotta ja ongelmasta kertominen on herättänyt pahaa verta. Vihdoinkin lehti tarttui asiaan oikeasta kulmasta. Luonnonsuojelijat ja ”risukontuottajat” saavat kerrankin ajattelemisen aihetta , mihin huonot päätökset johtavat. Näitä huonoja päätöksiä ovat olleet yhden äänen enemmistöllä tehty päätös todeta turve uusiutumattomaksi ja toisaalla  risukon tuottamiseen kohdistettu tuki sen sijaan ,että tuki olisi maksettu oikea-aikasiin toimiin risukon kehittymisen estämiseksi. Toivottavasti Metsä-lehden artikkeli motivoisi ihmisiä tekemään fiksumpia päätöksiä ja myös toteuttamaan niitä.

 • Metsäkupsa

  Näinhän se on, ei riukuhöttökasasta paljoa lämpöä irtoa. Jäykkää puuta terminaaleissa on, risut taitavat hakettaa taasen tienlaidalla. Energiapuu  huippu käsillä nyt, joten se kannattaa hyödyntää. Voimalat rakentavat korvaavia lämmöntuottotapoja, sillä hakkeen hinta on melko tyyris lämmön lähteenä nykyisillä kustannuksilla.

  Puuki

  Energiapuu on yksi puutavaralaji muiden joukossa. Taimikonhoito pitää tehdä niissäkin ajallaan , niin kasvu keskittyy oikeisiin puihin.

  suorittava porras

  Juuri näin .

  Kurki

  Verottajan kannalta jokainen puukuutio on kuin kultaa.

  Metsäyhtiö luo 24% alvin, joka on sille kustannus.Sitten metsän myyjä maksaa pääomaveroa enintään 34% .

  Yhteensä veroja 58%

  Nyt vielä vaaditaan puunpoltoa verolle ja vero lähenee jo 100%:ia.

  https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009406352.html

  https://yle.fi/a/3-11422139

  Antti Rinteen luhytaikaisesta pääministerikaudesta on jäänyt mieleen vain yksi asia. Kuulutti ensimaisenä toimenaan, että turpeen käytön verotuki pitää lopettaa heti. Eli kuulijalle tuli käsitys, että valtio maksaakin verovaroista turpeelle tukea. Todellisuudessa kuitenkin turpeen poltosta maksettiin veroa, mutta pienempää kuin kivihiilestä. Mutta verojahan valtiolle turpeesta tuli enemmän kuin kivihiilestä, sillä turvetuotannossa syntyy ansio-ja pääomaveroja, joita kivihiilelle ei synny.

  Olisiko aika nyt julitsaa puunpoltosta sama.

  Puunpolton verotuki lopetettava?

  Puuki

  Noin se on että puun myyjät maksaa n. 58 % veroa. Ainakin ennen kuitupuun nykyistä hinnannousua se oli niin. Yhtiöt maksattivat myös puualv:nsa puunmyyjillä.  Miten muuten on selitettävissä, että kuitupuun hinnat pysyi samalla nimellishintatasolla n. 30 vuotta.

  arto

  https://www.youtube.com/watch?v=vKq3MbizDn4       Tuossa aika riuku metsää. Toissa talvena tehtiin sahalla energia oli poistuma 15-25cm raitaa ja lepää. Koivikon päältä.  Päivä tuotos oli yli 60 kuutiota haketta/pv  Meni hakkeeksi , oli tutun osto palsta laittoi metsän kuntoon.

  Nostokoukku

  Yli 15 vuotta sitten työnantajani villiintyi energiapuubisnekseen, nimenomaan näihin keppimetsiin. Niitä tuli käsky etsiä. Eihän niitä hyvin hoidetuista metsistä oikein tahtonut löytyä vaikka etsittiin kissojen ja koirien kanssa. Muutaman kuvion löysin, jotka kelpuutettiin kokeiluun. Moto rymysi nuo kuviot läpi. Kysyin motokuskilta miltä tuntui. Hän sanoi, että varmaan meni tuhat litraa polttoainetta ja hänestä tuntuu, että kun tuo jäinen vaatimattoman kokoinen kasa viedään lämpölaitokselle niin se sammuu. No eihän niitä kannattanut mihinkään viedä, siellä ovat lahoamassa tien varressa vieläkin. Jos kyytiin vielä yrittää niin täytyisi olla iso pölynimuri.

  Panu

  Samaan törmäsin kun ostin metsätilan 2018. Sinne oli tehty 7 vuotta aiemmin 10ha aukko ja risut oli kerätty tienvarteen mutta siinä olivat edelleen. Selvitin ostajan ja pyysin viemään risut pois. Ostaja maksoi mieluummin korvauksen siitä, että risut voi jäädä siihen, taisi olla myöhäistä yrittää niitä hakettaa.

  Jätkä

  Puuki:”Noin se on että puun myyjät maksaa n. 58 % veroa. ”

  Kannattaisi muutamien ilmoittautua ALV-velvollisiksi. Joovaan saa varmaan kaikki 58 % palautuksina!

  A.Jalkanen

  Tässä piti keskustella risuista ja männynkävyistä. Koetetaan pysyä asiassa, jooko?

  PS. ”Hei, pois tieltä, risut ja männynkävyt!” sanoo Myrsky Topeliuksen Myrsky ja Päivänpaiste -sadussa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 273)