Keskustelut Metsänhoito Käytkö metsässä?

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Käytkö metsässä?

    Metsäteemaisessa paikallislehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli siitä kuinka metsänhoito ja metsäpalvelut ovat muuttuneet viimevuosina. Metsätalouden tuottaja yrittäjät tekevät nykyään metsätaloussuunnitelmista pitäin ja yhä useammin metsänomistajia löytyy myös kaupunkiympäristöstä eivätkä he välttämättä käy laisinkaan metsässä. Yrittäjä oli tehnyt kaupunkilais asiakkaalle useita metsänhoitotöitä tapaamatta kertaakaan asiakasta kasvotusten, eikä asiakas ollut käynyt tietokoneen ruutua lähempänä metsäänsä. Mihin metsän omistus on valumassa? Metsänomistajien keski-ikä on 62 vuotta, kun heistä suuri osa jättää metsänsä perillisille, unohtuvatko metsät kokonaan ja tuleeko siitä este puun saannille, vai ymmärretäänkö jossakin vaiheessa todella että on tehtävä laki joka velvoittaa hoitamaan metsää jos sitä omistaa?

  • Riippumaton ajattelija

    Harvoin itekkään näen omia asiakkaitani. Usein homma menee niin, että laitan sopimuspaperit postiin ja palautuskirjeen kylkeen. Hommat hoitunut tällä tavalla aivan mallikkaasti. Mitä tuohon asiaan tulee, että MO ei ole käynyt tietokoneen ruutua lähempänä metsäänsä, en näe välttämättä ongelmaa. Jos metsätyöt tulee muuten hoidettua, niin samahan tuo on tekeekö mo ne itse vai tilaako palvelun muualta.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Jos metsänomistus on järjestetty noin kun edellä avauksessa ja RA:n kommentissa selitetään, niin minun mielestäni ei ole syytä huoleen. Saattaa tulla jopa keskivertoa paremmin hyödynnettyä metsän hakkuumahdollisuudet. Tuota voisi verrata siihen että osakesalkku on annettu asiantuntijan hoitoon, silloin osingot ainakin tulee hyödynnettyä aikanaan.

    Sitten pitää huolestua kun metsää ei käsitellä millään tavalla, vaan se vain on. Ihan sama käykö omistaja metsässään vai ei. Jos periaate on että metsä on vain pahanpäivän varalle ja sitä ei saa turhanpäiten hakata.

    ”Ei se hakannut paappavainaakaan, se olisi ollut köyhtymisen merkki jos metsää olisi hakattu.” Sanoi yksi tälläinen metsänomistaja.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    pihkatappi pihkatappi

    Tanelin kanssa pitkälti samaa mieltä. Hakkuut ja hoidot voi tietysti unohtua, mutta kun metsästä ei ymmärretä ja tiedetään vain että oikein hoidettuna se tuottaa, niin täydenpalvelun sopimus houkuttelee ja sillä tuottoa saa paremmin mitä nuuka isäntä omatoimisesti aina liian tiheäksi jättämällä ja päätehakkuitten kanssa vuosikymmeniä odottelemalla. Ainoat ongelmat puuntuottamiselle ja metsän tarjoamalle tuotolle on uuden metsänomistajan aatteet tai totaalinen metsien unohtaminen, palvelut kyllä saa.

    Fraasi ”metsä kyllä kasvaa” pitäisi lailla kieltää, siinähän kehotetaan jättämään risukot raivaamatta. Parempi on tämä nykyinen ”hoidettu metsä tuottaa”.

    harrastelija harrastelija

    Voiko metsän kasvun (m3/ha v) yhdistää hiilinieluun suoraan? 1 m3 /ha – 10 m3/ha kasvuerot ovay hoitamattoman rääseikön ja hoidetun metsän vaihtoehdot. Entäs jk-metsän kasvu ha/v verrattuna hoidetun metsän kasvu? Missään ei oikein näe esim. jk-metsän ppa:a ja vuotuista kasvua?

    Timppa

    Kävin Lapinjärvellä Luken jatkuvan kasvatuksen tutkimusmetsässä, jota oli muistaakseni kasvatettu jo luokkaa 30 vuotta.  Tämä MT-kuusikko oli mielestäni optimaalinen jatkuvaan kasvatukseen.  Pohja oli kosteahko, joten taimia syntyi riittävästi.

    Tässä ”laboratoriossa” kasvu vaihteli 4-5 m3/ha/v.  Tietysti hakkuut tehtiin tarkan tiedon perusteella, joten kasvu on paras mahdollinen.  Normaalissa talousmetsässä ei tietenkään päästä samaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Harrastelijan kysymys kuuluisi oikeastaan jk-ketjuun, joten vastasin siellä.

    Mottimasa Mottimasa

    Tietysti jos metsää muistaa hoidattaa niin ammattilainenhan tekee sen ja paremmin kuin itse mitään tietämätön/osaamaton, mutta onko vaarana että tulevaisuudessa metsiä unohdetaan entistä enemmän ja ajatuksena että antaa metsän kasvaa rauhassa, nämähän metsään perehtymättömät eivät tiedä lopulta mitään millä metsä kasvaa. Viimeviikon ylen radion luontoillassa käsittelivät vanhoja metsiä ja niiden olemassaolosta, kyllä kohtalaisen hukassa olivat ituhipit kun puhuttiin metsien hakkuista, harvennuksetkin tuntuivat olevan tuomittuja ja kaikki mitä metsästä otetaan pysyvästi pois. Ei minkäänlaista puhettakaan siitä miten paljon metsissämme on hoitamattomia risukoita ja miten paljon niitä hoitamalla saataisiin lisättyä metsiemme vuosikasvua. Jos nämä risukot laitettaisi kasvamaan puuta, olisi vastaavasti vanhoja metsiä vara suojella reilusti tavoiteltu määrä ja siltikin puun tuotanto vain kasvaisi.

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)