Keskustelut Metsänomistus KEMERA -TUKI MUUTOS 18.4.2016

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • KEMERA -TUKI MUUTOS 18.4.2016

  Tukitasojen muutoksia tulee kiihtyvällä tahdilla. Lähes kaikki työlajit taitaa menettää 5 – 10 % edellisestä tasostaan.

  Nuoren metsän hoito on pysynyt euromääräisesti samana, mutta tukeen liittyvät tekijät taitaa karsia kohteita.

  Puuston pohjapinta-alalla painotettu 16 cm:n maksimi ennen käsittelyä ja poistettujen runkojen nousu 1500 kpl / ha, näyttäisi karsivan nuoren metsän hoitoa tuen ulkopuolelle, jo kertaalleen hoidetuissa taimikoissa.

  Mitä muutos toi mieleen, joko alkava nuoren metsän hoidon innostus alkaa hiipumaan ?

 • Timppa

  Jos ei jaksa kustantaa nuoren metsän hoitoa, niin silloin kaiketi kannattaa myydä metsänsä ja sijoittaa rahansa vaikka osakkeisiin. Tiettävästi metsille löytyy runsaasti halukkaita ostajia ja osakkeita saa ostettua joka arkipäivä pörssistä.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Muutos on jatkoa Kemera-tukien lopulle,joka ilmeisesti koittaa v.2019.Rahat maksuvaltuutuksiin loppuvat varmasti kesken vuotta ,jonka jälkeen tulleet tukihakemukset taitavat mennä silppuriin uudessa käytännössä.

  jees h-valta

  Kait tämä näin juuri käy kuin metsäkupsa meinaa mutta onhan sitten vähemmän taas paperin pyöritystä ja jokunen Metsäkeskuksen turhake varmaan lentää hyvin palkatulle vaan ei ansaitulle eläkkeelle.

  IloaMetsästä

  Miten tämä nyt menee? Ohjeiden mukaan, kun poistuma on lapissa 1000 runkoa hehtaarilla, etelässä 1500 ja ennen ja jälkeen harvennuksen läpimitta alle 16 cm rinnan korkeudelta, nuoren metsän hoidon tukea maksetaan 230 €/ha. Jos nuoren metsän hoidon yhteydessä kerätään pienpuuta, voidaan tukea korottaa 200 €/ha, jolloin tuki hehtaarille on 430 euroa. Korotetun tuen edellytys on, että pienpuuta kerätään kuviokohtaisesti ja pääosin tasaisesti eteläisessä ja keskisessä Suomessa vähintään 35 kiintokuutiota hehtaarilta ja pohjoisessa Suomessa vähintään 25 kiintokuutiota hehtaarilta.
  Tähän asti voisi käsittää, että teettää ensiharvennuksen, myy pääasiassa kuitua väh 25/35 m3 hehtaarilta, poistuma riittävä, saa 430€/ha tukea?
  Sitten on olemassa kuitenkin lause ’Tukea voi saada myös nuoren metsän kunnostukseen, jos toimenpide ei ole kaupallisesti kannattava.’ No mitäs tämä meinaa, onko tämä kunnostus jokin aivan erillinen toimenpide vai vesittääkö tämä lause koko tuen saannin, sillä jos teetät ensiharvennuksen vaikka pystykaupalla ja saat siitä esim. 35m3/ha * 10€/m3 = 350 €/ha, Tuloahan tuo on ja miten sitten käy tuen kanssa? Ensiharvenuksesta olet saanut tuollaisen tulon, selvästi kaupallisesti kannattavaa, jäikö tuet nyt saamatta? Vai mikä on kaupallisesti kannattavan raja?

  harrastelija harrastelija

  Surkuhupaisaa on seurata kemeran muutoksia vuodesta toiseen. Metsäala on pitkäkestoinen toimiala. Puun kierto lajista ja vyöhykkeestä riippuen vaihtelee 50 – 120 vuoden välillä.
  Kemera näyttää muuttuvan jopa vuoden sisällä ja aina on epävarmaa, että kauanko se jatkuu? Päättäjät, keitä ne nyt ovatkaan tässä asiassa, herätkää!

  Jos nyt tähdätään sinne tukkipuuhun, niin menoja välttämättömiin hoitotöihin menee karkeasti:
  – taimikon perustaminen 1 000 €/ha
  – taimikon varhaishoito 400 €/ha
  – nuoren metsän hoito 400 €/ha

  Hoitovaiheessa oleva mo ei itse ehdi nauttia tukkipuista elinaikanaan. Sen vuoksi näin pitkäjänteisestä toiminnasta saisi olla pysyvämpi tuki mo:lle. Metsäteollisuus on kuitenkin koko kansakuntaa hyödyntävä ala. Mo on siellä ketjun alkupäässä, alkutuottaja tahtoo muutenkin jäädä nopen osalle.

  pihkatappi pihkatappi

  Metsäisille palveluyrityksille tällainen on ehkä kuitenkin ikävintä. Juuri kun potentiaalinen asiakas on saanut naapurilta kuulla, miten hienosti homma toimi ja kemerat juoksi niin tuo tilanne onkin jo ehkä ohi. Ja jos teet tarjouksen vaikkapa nuorenmetsänhoidosta ja väyrystelevä isäntä ottaa puolen vuoden päästä yhteyttä että tule tekemään, joutuukin sanomaan että hinta muuttui jo.

  Aikuisten oikeasti tuoollainen pieni kemeratuen tukiehtojen viilaaminen on ihan turhaa byrokraattien itsensä työllistämistä. Vaikkakin 1000 rungon poistuman takia kemerakohteita olivat kaikki normaalit ensiharvennukset, mutta paljonko tuo asia nyt sitten muuttuu.

  Itsellä olisi vielä reilut 20 hehtaaria kemera nuorenmetsänhoitoja sisässä, jos joutuu anomaan jatkoaikaa, menevät varmastikin vanhoilla tukiehdoilla. Huomenna Keski-Suomeen ja kevväämmällä Pohjoiseen tukieurojen perässä.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kuulostaa aika sekavalta ja byrokraattiselta tuo työlaji ”nuorenmetsänhoito”. Jospa poistettaisiin se kokonaan ja keskitettäisiin varat taimikoiden varhaishoitoon ja varsinaiseen taimikonhoitoon. Kun nämä on tehty kunnolla, seuraava työ on yleensä ensiharvennus.

  pikkutukki

  Minulle on mysteeri miksi nmh-tuki on korkeampi , jos saat riittävän määrän myyntipuuta . En oikein tykkää . Mieluummin tuki pelkästä ennakkoraivuusta vaikka varsinainen enska jäisi odottamaan markkinaa parempaa …

  metsä-masa metsä-masa

  Uudet muutokset nuorenmetsän kemeraan on tuonut aavistuksen kikailusta. Olen samaa mieltä pikkutukin ja A.Jalkasen kannsssa varojen keskittämisestä varsinaiseen taimiknhoitoon.

  Poistettava runkomäärä 1500 kpl ei toteudu ensiharvennuksessa, jos ko. taimikko on aiemmin perattu n.15 vuotta sitten n. 2000 r / ha eikä varsinkaan mäntyvaltaisilla kohteilla.

  Kyllähän kemera hyöty saattoi siirtyä osittain ostajan hyväksi kun tarjous kuidusta saattoi olla kympin luokkaa ja korjuu pystykaupalla varmisti vielä, ettei runkojen järeys ylitä korjuun jälkeen 16 cm:ä rinnan korkeudelta.

  Siinä tuli poistettua niitä 2-3 krtaa nopeammin kasvavia hyvä muotoisia valtapuita ja jäljelle jäi sitten täydentämään runkolukua toispuoleisia välipuita ja, jopa monivääriä hieskoivuja. Jos hakkuista puuttui vielä työnaikainen valvonta, silloin arvokasvuun oli syntynyt kiertoajalle iso miinus.

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)