Keskustelut Metsänhoito Kemeran hakukielto jatkuu…

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 34)
 • Kemeran hakukielto jatkuu…

  Merkitty: 

  MMM tiedotti eilen, että nuoren metsän hoidon kemeran hakusulku ei päätykkään vuodenvaihteessa vaan jatkuu hamaan tulevaisuuteen.  Perusteluna on kuulemma kemeralakiin suunnitteilla oleva muutos, jossa nuoren metsän hoidon toteutusaika rajattaisiin yhteen vuoteen.

  Taimikon varhaishoidon hakukieltohan päättyi 10.10.16 ja lannoitusten hakukielto tulee päättymään 1.1.2017 samaisen tiedotteen mukaan.

  Ei näytä hyvältä!  Odottelu jatkuu ja kun tukihaku joskus aukeaa niin metsäkeskukselle ryöpsähtää taas kerralla valtava kasa rahoitushakemuksia ja ruuhka on jälleen kerran siellä päässä valmis.  Sitten taas odotellaan päätöksiä jotta pystytään lähettämään toteutusilmoituksia tehdyistä töistä.

 • Savolainen Metsämies

  Tolopainen tulkitsee tilastoja aika lailla eri tavalla kuin minä: ”Toistaiseksi metsäteollisuuden puunkäyttö on vähentynyt vuosia, miksi sitä ei ole kerrottu julkisuuteen.”

  Luken puun kokonaiskäyttö 1190 -2015 tilaston mukaan raakapuun käyttö suomessa on vaihdellut 50 – 80 miljoonan motin välillä tuona aikana.  Alhaisimmillaan se oli 1990-luvun alussa ja korkeimmillaan 2005-2006.  Viime vuonna se oli 74 miljoonaa mottia.  Toki tässä tilastossa on raakapuun kokonaiskäyttö, eli sekä metsäteollisuuden, että energiateollisuuden käyttö mukana.  Pelkkä metsäteollisuuden puunkäyttö on vaihdellut 46 ja 76 miljoonan motin välillä, viime vuonna se oli 65 miljoonaa m3.

  Itse en olisi kovin huolissani – jo tehdyt ja rakenteilla olevat investoinnit lisäävät kysyntää selvästi ja uusiakin investointeja on suunnittelupöydällä.  Suomalainen metsäteollisuus on tehnyt varsin onnistuneen siirtymisen paperintuotannosta sellun ja kartongin tuottajaksi

  Kokonaan toinen asia on tuo kemerahakemusten käsittelyaika.  Vielä nytkin tippuu rahoituspäätöksiä vuonna 2015 lähetetyistä ja sahatuista taimikonhoidon kemerahakemuksista ja kuitenkin nyt eletään jo 2016 loppua.  Ei ihme että metsänomistajat kyselevät tukirahojen perään.

   

   

  Tolopainen

  Kemera tukirahat menevät aivan vääriin kohteisiin suuryhtiöille ja yhteismetsille. On se aika erikoista että varakkaiden yhtiöiden ja yhteisöjen metsiä hoidetaan valtion varoilla ja leikataan sairaiden köyhien lääkekorvauksista.

  Teollisuuden puun ostojen ennustetaan vähenevän 15 miljm3 vuoteen  2020 .Äänekosken tehdas pienentää lukua muutamalla miljoonalla kuutiota.  Mutta väheneminen on tosiasia, kun paperin käyttö vähenee ja teollisuus supistaa eikä seĺlupuolelle tule vastaavia lisäyksiä.

   

   

  Timppa

  Sen verran tiedoksi Tolopainen, etteivät yhtiöt saa Kemera-tukia.  Yhteismetsät kyllä saavat.  Aiemmin niiden säännöt olivat sellaiset, ettei esimerkiksi meidän yhteismetsän ollut useinkaan mahdollista saada.  Tai sitten korvaus omana työnä tehdystä oli niin pieni, ettei maksanut vaivaa.  Viime ja tänä vuonna ollaan kyllä vähän saatu.  Selvää on toisaalta, ettei tukien saanti tai saamattomuus vaikuta mitään meidän taimikoiden hoitoon.

  Tolopainen

  Jaa,   kun tukien viivästymisen syy on yhtiöiden hakemat korvaukset. Eli eivät mene omiin metsiin. He haluavat tuon kolmen vuoden pelivaran toteutukseen, kun se poistetaan alkaa hakemukset vähetä.

   

  Metsuri motokuski

  Niin nythän se kolmen vuoden pelivara poistuu tässä korjatussa lakiehdotuksessa

  amppari

  Kemera laissa on vika koska se tukee myös ensiharvennuksilta tulevaa kuitupuuta. Tuki pitäisi rajata vain energiakäyttöön menevälle puulle.

  oksapuu

  Niin…

  Eiköhän se velkainen valtio kohta heivaa koko Kemeratuet…

  Kyllä se teollisuus ne biokalikat ostaa jos se niitä tarvitsee…

  Tolopainen

  Kemeran pitäisi tukea hyvää metsänhoitoa, eli vain sitä puuta joka menee teollisuudelle. Jos on jättänyt taimikkonsa hoitamatta ja kasvattaa riukuja, se ei ole tukemisen arvoista metsänhoitoa. Kyllä se korjaaminenkin on sitten hankalaa ja yritetään syyttää urakoitsijoita, kun puskikkoa pitäisi korjata motolla, omat työt on jääneet tekemättä. Hyvin hoidettuun nuoreen metsään ei Kemeraa voi saada nykyehdoilla.

   

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Kemerasekoilu on kyllä vertaansa vailla. Tälläiset hakukiellot ovat järjettömiä. Josei rahaa ole niin sitten pitää karsia työlajeja pitkällä tähtäimellä. Jäljelle pitää jättää ainakin kunnostusojitus ja metsätiet.

  minä sitä myös laskeskelin, että kyllä tuossa nuoren metsän tuessa on edelleen sellainen hoitamattomuuteen kannustava piirre. Saa vain jos on laiminlyönyt hoidon.

  minulla saattaa seuraavalla kerralla varhaisperkaustukikin jäädä saamatta. Emäntä innostunut, hirvien takia, raaputtamaan niin tiheään vesakkoa, ettei riittävää poistumaa missään vaiheesa kerry.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Puuki

  Estäähän se hyvin metsänhoitotöiden tekemistä, kun kemeran hakuohjeet muuttuu kesken kaiken.

  Jäi muutama hehtaari syksyllä tekemättä kemera hyväksyttyjä kohteita, koska ohjeiden mukaan saattoi jatkoaikaa hakea vuoden loppuun päättyvälle hankkeelle eikä saman hankkeen kohteilta voi tehdä kuin yhden tot.ilmoituksen.

  Parasta olisi jos kemera lopetettaisiin ja tilalle tulisi vaikka 2-kertainen verovähennysoikeus tehdystä taimikonhoidosta ja energiapuuhakkuusta. Auttaisi sekin energiapuun osalta, jos ulkomaiselle hakkeelle ei maksettaisi enää tukea ollenkaan. Uusiutuvan energian suosiminen olisi kai tarkoitus parantaa juuri kotimaisen uusiutuvan kilpailukykyä, jotta sillä olisi toivottava vaikutus myös talouselämään.

   

   

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 34)