Keskustelut Puukauppa Kemeran suunnittelu tuki tuloa?

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
  • Kemeran suunnittelu tuki tuloa?

    Lasketaanko metsätien/yksityistien perusparannuksen suunnittelutuki tuloksi? Alvin vähennän.

    Toteutuskustannuksen avustus lasketaan tuloksi.

  • tsto

    Kyllä. Tee sille samoin kuin toteutuskustannuksille. Eli poistoselvityksissä lisäät kustannuksen verottoman osuuden kohtaan 9 (lisäykset) ja avustuksen osuus kohtaan 10 (luovutukset). Niiden erotus lisättynä alkuvuoden menojäännöksellä on poistopohja josta voi tehdä poiston.

    PikkuMyy

    Kiitos vastauksesta!

    Onko nämä kemera tuet tuloa minulle, ne maksettu suoraan metsäkeskukselle?
    Suunnittelutuesta olen siis itse maksanut vain alvin ja itse tuki maksettiin suoraan metsäkeskukselle. Toteutustuki maksettiin samoin sinne, itse maksoin ”vain” toteutuskustannukset ja sen alvin.

    nimim. ristiriitaista tietoa saanut…huoh

    tsto

    Niin kuin metsäkeskuksen laskusta huomaat, niin siinä on suunnittelutyön hinta + alv ja sitten vähennyksenä saatu tuki, joka on verottoman suunnittelukustannuksen kanssa saman suuruinen. Joten siksi olet maksanut vain alv:n osuuden. Tuki on kuitenkin tullut siten sinun hyödyksesi.

    Niin hassulta kuin se kuulostaakin, niin kannattaa laittaa tuo suunnittelun veroton kustannus ja saman kokoinen tuen määrä poistoselvitysten kohtaan, vaikka se onkin +-0, koska siten verokäsittelijällä on mahdollisuus huomata että on ollut kustannuksia, joista sinä tuota alvia haluat takaisin. Muussa tapauksessa saattaa kesällä tulla kysely että mihin kustannuksiin alv-vähennys perustuu.

    Tolopainen

    Ei ole syntynyt mitään verotettavaa tuloa metsänomistajalle, eikä Kemeroita pidä mennä laittamaan mihinkään veroilmoitukseen tuossa tapauksessa. Metsäkeskus toimittaa verottajalle tiedot, joista näkee kenelle Kemerat on maksettu, jos ne maksetaan suoraan jollekin muulle kuin metsänomistajalle, ne ovat sen tuloa, jolle ne on maksettu. Vain maksettu alv laitetaan vuosi-ilmoitukseen
    Lisäksi ojituksessa Kemerat tuloutuu vasta kun hanke on päätetty. Kemerat laitettiin verolliseksi vain vähennysmenettelyn selkeyttämiseksi, ymmärtääkseni.
    Kemeroista voi jäädä verotettavaa tuloa vain silloin, kun metsänomistaja tekee itse hoitotöitä metsisään ja kustannukset alittavat saadun Kemeran ja tuki on maksettu suoraan metsänomistajan tilille.

    tsto

    No niin. Kirjanpito-ohjelmistolla tehtäessä ei ole oikeastaan muita vaihtoehtoja. Ensin kirjataan suunnittelukustannus joka jakautuu nettohinnaksi ja alviksi. Ei sitä alvia sinne erikseen saa syötettyäkään. Nettohinta sujahtaa ihan itsekseen kohtaan ”lisäykset verovuonna”. Sen jälkeen kirjataan tuki. Se sujahtaa automaattisesti verolomakkeelle kohtaan ”luovutukset verovuonna”. Lopputuloksena oli tiekustannuksien poistomenettelyyn +/-0 mutta alv:n perusteet tuli selväksi. Eikä se kemerakaan tuloutunut tueksi kun oli samansuuruinen meno.

    En ala tästä sen kummemmin jankkaamaan. Kukin saa minun puolestani tehdä miten haluaa. Mutta kuten sanoin, kirjanpito-ohjelmistolla tehtäessä muita kirjaustapoja ei ole. Ammatikseni kun näitä vääntelen ja kääntelen niin tämäkin kohta on selvitetty jo aikaa sitten.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Juuri noin kuin Tolopainen kirjoittaa. Yleensä mo:lla on muitakin alv-vähennyskelpoisia kuluja kuin tukiin liittyvä alv. Jos tulee verotarkastus, näyttö on olemassa kuiteissa.

    Tsto:n seuraavaan viestiin viitaten: jos suunnittelukustannustuki on maksettu mhy:lle tai metsäkeskukselle, ei sitä kai tarvitse kirjata omaan kirjanpitoon. Mo kirjaa pelkästään alv:n, jonka on itse maksanut.

    karukko karukko

    Veroilmoitusohjeessa sanotaan, että vain TILILLESI maksettu tuki ilmoitetaan tuloksi. Jos laskuilla on vähennetty, niin siitä vain nettomeno ja alv.

    Onneksi metsäyhtiöiden kirjanpito-ohjelmat on nyttemmin rakennettu niin, että vain pelkkä alvikin voidaan kirjata. Usein joutuu kuitenkin tekemään samasta tositteesta kaksi vientiä, jos maksettavaakin on syntynyt.

    tsto

    Hyvä että keskustelua syntyy. Tässä tapauksessa molemmat tavat kirjauksiin antavat saman lopputuloksen. Kysymys on vain siitä kumpi tapa antaa verokäsittelijälle selkeämmän kuvan tapahtuneesta jolloin hänen ei tarvitse pyytää lisäselvityksiä jolloin taas metsätilallinen on sitä mieltä että minä olen sössinyt veroilmoituksen jotenkin.

    Eli jos ilmoitan metsätien lisäyksiin rakentamismenona 1000,- + alv:n 230,- ja sitten taas metsätien luovutuksiin (kohtaan 644) sen tuen osuuden jota asiakkaan ei tarvinnutkaan maksaa 1000,- niin lopputulemana tilanne olisi sama kuin olisin vain napannut sen alv:n. Näinhän tehdään myös kun rakentamismeno on ollut suurempi kuin on tuen osuus ja silloin jää tuleville vuosille jotain poistettavaakin.

    Näillä mennään. Aurinkoisia veroilmoituksentäyttöpäiviä vaan kaikille!

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)