Keskustelut Metsänhoito Kesällä 2015 istutettuihin kuusentaimiin kesällä 2016 2 latvakasvua

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)
  • Kesällä 2015 istutettuihin kuusentaimiin kesällä 2016 2 latvakasvua

    Merkitty: 

    Kevät 2016 tuli varhain ja lämpimänä. Kesällä 2015 istutetut kuusentaimet lähtivät normaalia aikaisemmin kasvuun ja keväthalloiltakin vältyttiin. Kesäkuu oli hyvin kolea ja ku-taimien latvakasvaimista näkyi kuukauden lopulla jo puutumisen merkkejä.

    Heinäkuu alkoi hyvin lämpimänä ja jatkuu edelleen. Nyt kuun lopulla näyttäisi ko. kohteessa, että huomattava osa taimista on alkanut venyttää lavakasvaintaan uuteen vauhtiin, tai sekä oksankärkiin että latvaan rankasilmuineen ovat kehittyneet uudet kasvainten alut kuten aiemmin keväällä jo kertaalleen. Oksankärjissä olevat kasvaimet ovat hieman keväisiä keltaisempia ja uutta latvakasvua lyhyempiä.

    Monen taimen ensimmäinen latvakasvu on virahtamassa ilman silmun uutta aukeamista yllättävän pitkäksi siten, että nyt heinäkuun lopulla puolet latvakasvusta näyttää puutuneelta ja siten ruskealta. Ylempi puolikas näyttää vielä nyt läpikuultavan vihreältä ja puutumattomalta.

    Kuusen latvakasvun pitäisi normaalisti olla puutunut elokuun alkuun mennessä esim. heinän- tai vesakontorjuntaa ajatellen. Nyt ei uskaltane tehdä sellaista taimia suojaamatta. Vielä ehkä mahdollinen elokuun hallakin voisi tehdä taimiin vaurioita.

    En ole havainnut aiemmin tällaista! Onkohan kesäkuun viileydellä syytä tällaiseen?

  • Mosku

    Ei vain ole mittään tekova kesän säilä tuhon. Seon hirvenmettästäjien syy ja salaliitto johon on osallistunna myös maaseuvun tulevaisuuven entinen päätoimmittaja,,,

    mehänpoika

    Mosku voi olla ihan oikeassa. Ilman salaliittoa ja sen aiheuttamaa hirvituhopelkoa olisin istuttanut kuviolle männyn taimet. Silloin olisin ilmeisesti välttynyt nyt tulevilta latvakasvainten vaillinaisilta talveentumisilta ja pakkastuhoilta.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ihan normaalia. Mullakin kuusentaimet kentällä tekeen jokavuosi silmuja ja kasvavat sitten lisää. Typpilannotus mulla eritoten herättää ne lisäkasvuun jos tarvii pituutta nihin lisää. Istutuksiin meneviin lopetan typpilannotuksen hyvissä ajoin kesällä. Kyllä mä oon niihin pituutta kasvattanu elokuun puolenväliinkin saakka.

    mehänpoika

    Mielestäni taimitarhoilla taimien kasvatuksessa on kysymys eri asiasta. Nykyisin metsänviljelyssä käytetään enimmäkseen 1-vuotisia kennokuusentaimia. Ne on kasvatettu ehkä typpilannoituksen avulla 20-30 cm pitkiksi.

    Niistä puuttuvat varsinaiset sivuoksat, jotka tulevat vasta istutuksen jälkeisenä kesänä säteittäin latvasilmu vierestä. Muut pienet runkosilmut eivät kasvata varsinaisia oksia vaan hienoa karisevaa haippua.

    Mielestäni ei ole ollenkaan normaalia, että karuhkoon pohjamaata sisältyvään mättääseenkin istutetut kuusentaimet ottavat yli 50 %:sesti uuden latvakiehkuran samana kesänä. Myös sivuoksien kärjet tekevät lyhyen kasvun heinäkuun aikana.

    Aika näyttää, oliko tästä hyötyä vai haittaa. Selviääkö esim. vähemmällä heinimisellä.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Jaa. Ilmiö tapahtuu joinakin kesinä isommillakkin taimilla siis jollain 2-3 metrisillä, että kasvavat lisää kerran lopetettuaan, musta se ei ole kummallista. Voit olla ihan rauhassa niiden kanssa.

    mehänpoika

    Toivottavasti taimet ehtivät puutua riittävästi talven pakkasia vastaan, ja pystyvät vielä muodostamaan voimakkaat latvasilmut.

    Tässä vaiheessa näyttää siltä, että taimet voivat vaurioitua, jos tälle kesälle suunniteltu heinän ja vesakon kemiallinen torjunta toteutetaan.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Kun kyse ei ole kasvuhäiriöstä vaan kuusten normaalista tavasta kasvaa niin sanoisin, että elokuun puolessavälissä taatusti pituuskasvu on loppunut ja niihin tulee silmut. Tuo silmusta lähteny uus kasvu voi pysähtyä muutaman sentin kohdalla hyvin nopeastikin. Valon määrän väheneminen nyt saa ne talvehtimaan, ihan normaalisti.

    Tässä ei ikävä kyllä ole kyse siitä, että metsänomistaja on pakotettu kasvattamaan kasvuhäiriöisiä kuusia hirvien takia.

    mehänpoika

    Ammatti Raivooja voi olla oikeassakin, toivottavasti!

    Hurjalta näyttävät kesän 2016 vuosikavaimet, joiden sivusilmuista on puskenut heinäkuun aikana 5 cm sivuoksat tiheästi koko kasvaimen pituudelle ja latva senkuin jatkaa venymistään helakan vihreänä.

    Toisissa taimissa tapahtui jo puutuminen kesäkuun lopulla tai heinäkuun alussa. Niihin on nyt muodostumassa uusi vuosikiehkura, jonka kasvainten pituus elokuun alussa on noin 5 cm.

    Luonnontaimissa oi ole nähtävillä vuosikasvaimissa mitään poikkeavaa.

    mehänpoika

    Ammatti Raivooja voi olla oikeassakin, toivottavasti!

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Kuitenkin tiedetään, että kuusentaimien kasvuhaluja pystytään manipuloimaan esim. Lannoituksella niin mutuilulla vois arvella, että niillä taimilla on juurissa vielä ytyä lähteä vielä lisäkasvuun kun taas luonnontaimet on enemmän luonnollisessa tasapainotilassa, ehkä osasyy tai täysin metsässä. Tuossakin jos ois vertailukohtana muokkaamattomaan maahan istutettuja nii sais vertailukohtaa. Oletan, että ovat mättäissä?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)