Keskustelut Tekniikka Kestävämpi metsurin mitta

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 35)
 • Kestävämpi metsurin mitta

  Ennen kaikki oli paremmin… tai ainakin metsurin mitat tuntuu olevan. Nykyisissä niin ohut nauha, että menee helposti taitokselle ja katkiaakin turhan helposti. Kokemukset Oregonin mitoista (2kpl).

  Olen yrittänyt katsella parempia, mutta taitavat kaikki olla suurinpiirtein samasta tehtaasta kotoisin.

  Onko tietoa, mistähän saisi parempia? Seuraavaksi taidan silmäillä olisiko missään kaupassa Kiinalaista mittaa, jos niissä olisi nauha paksumpaa peltiä.

 • puhveli

  mittanauhan käyttöikää saa lisättyä teippaamalla alun muoviosan ja itse metallisen mittanauhan liitoskohdan jeesusteipillä. lisäksi kannattaa parin viikon välein puhdistaa nauha tärpätillä. jos käytää saksi mallista kiinnitystä. kannattaa saksien väli vahvistaa rautalangalla.

  Burl

  Varsinaiseen kysymykseen en osaa vastata, mutta itsellä ainakin siirtyminen perinteisestä saksimallisesta koukusta kippimalliseen romahdutti mittojen katkeilun.

  Saattaa olla, että kyse on ammattitaidon puutteesta, mutta saksimallin koukku usein joko irtosi ennen aikojaan tyveltä irti tai tarttui niin tiukasti kiinni, että sitä piti sitten voimalla nykiä irti. Kippimallisella koukulla irtoamisen edellyttämä nauhan jännitysvoima on kuta kuinkin vakio eikä juurikaan sidoksissa siihen, miten koukku on viritetty kiinni.

  hiliman

  Huskin mittaa käyttäny itekkin, eikä sekään oo ongelmittä menny. Teipillä vahvistettuna on kestäny kohtuuvella.

  Kokeilin myös sitä kippimallin kiinnikettä, mutta totesin sen olevan vaikea saaha kunnolla kiinni jäiseen puuhun. Se kiinnitys semmonen piikki, jota en saanu painettua käsin pakkasella kunnolla.

  Burl

  Terävä koukku on itellä pureutunut jäiseenkin puuhun. Ja kun se on terävä, niin mitan jousivoima riittää esijännitykseksi, sitä ei juuri tarvitse painaa kiinni. Kahta mallia niitä kippikoukkuja on ollut, Bahcon malli (tummaa rautaa) on tuntunut pysyvän terässään paremmin kuin toinen, kirkasta metallia oleva.

  päin_mäntyä

  Itse olen pärjännyt rautakaupan metrimitoilla, muutamalla eurolla saa 8 metrisen mitan. Motin verran pitäisi tukkipuuta tehdä että saisi oikean metsurin mitan joka kumminkin jossain vaiheessa särkyy ja sitten ketuttaa kun kallis mitta menee särki.

  tamperelainen tamperelainen

  Minulla metsurimitta joutuu aina jossain vaiheessa teräketjulla höyhennetyksi,eipä oo senjälkeen kelautumisominaisuudet parhaimmillaan..Poikki jonkun tasametrin kohdalta ja peräpään roinat niitataan siihen kiinni.Kippikoukku pysyy paremmin jäätyneessä puussa kuin saksikoukku

  543

  Oregonin ja Jonssun mitat ,molemmissa keinukoukku Oregonissa piikki Jonssussa ”lattapiikki” molemmissa sama vika keinukoukku
  aukeaa ennenaikojaan ,piikkiä tulee käytettyä.
  4,3 tukin saa mitattua kun liikkuu nätisti, siitä ylöspäin tuppaa koukku
  aukeamaan.

  Burl

  Kuten Roisto Reipas kirjoitti, voi liian kiereä palautusjousi olla syynä ennenaikaisiin irtoamisiin.

  Vaikka mitan huolto-ohjeissa painotetaan sitä, että nauha pitäisi puhdistaa aika-ajoin pihkasta ja samalla rasvata, ymmärsin tämän asian tärkeyden vasta oivallettuani sen takana olevan syyn: Kun nauha kelautuu rullalle, se ei mene heti tiukasti, vaan liukuu seuraavan kerroksen suhteen kiristyessään tiukemmalle. Jos pihkan ym. lian takia kitka on kova, pitää jousta kiristää, jotta mitta palautuu koteloon kokonaan. Näin ollen mitta on todellakin syytä puhdistaa aika-ajoin esim. lakkabensiiniin kostutetulla rievulla.

  Svedu Petteri

  Vanhaa keskusteluun uusi kysymys. Saako jostakin alkupään muovinauhaa metritavarana, esim. 5 m pätkä? Lakeuden koneessa on 10 eur/1 m pätkä. Itsellä löytyy useita mittanauhoja, jotka alusta poikki. Saisi toimivia ja ainakin varalle. Näitä ei tietenkään markkinoida, koska mittojen myynti vähenisi.

  Perko

  Ainakin Biltemalla on 30 m ja  50 m melko edullinen lasikuituvahvisteinen. Noista  vois pätkiä siihen metsurinmittaasi sopivat numerot.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 35)