Keskustelut Tekniikka Kestävämpi metsurin mitta

Esillä 5 vastausta, 31 - 35 (kaikkiaan 35)
 • Kestävämpi metsurin mitta

  Ennen kaikki oli paremmin… tai ainakin metsurin mitat tuntuu olevan. Nykyisissä niin ohut nauha, että menee helposti taitokselle ja katkiaakin turhan helposti. Kokemukset Oregonin mitoista (2kpl).

  Olen yrittänyt katsella parempia, mutta taitavat kaikki olla suurinpiirtein samasta tehtaasta kotoisin.

  Onko tietoa, mistähän saisi parempia? Seuraavaksi taidan silmäillä olisiko missään kaupassa Kiinalaista mittaa, jos niissä olisi nauha paksumpaa peltiä.

 • Jätkä

  Entä kun tukkiosuutta on enemmän kuin 15 metriä? Etkö koskaan katkaise tukkia karsiessasi, jos siitä on vain etua?

  Puuki

  2 tai kolmen metrin keppi on kestävä ja tarkka mitta erit.  klapipuun katkonnassa , (puun lämpölaajeneminen on pituusssuunnassa vähäistä) varsinkin jos on mittamies/-henkilö mukana puita katkottaessa.

  Raimo Styhr

  Tukin katkaisen vain jos siitä on etua. Normaalisti karsin rungon käyttöosan ja teen samalla kuoreen katkaisumerkit rungon ylä- ja alapuolelle. Jos käyttöosa on pitempi kuin mittanauha, irrotan nauhan ja kiinnitän viimeiseen katkaisumerkkiin. Tyvelle takaisin tullessa katkon, kääntelen pölkyt ja viimeistelen karsinnan.

  arto arto

  Eipä niitä kannata liitellä 25 e 15m uusi nauha maksaa. Helppo vaihtaa ja toivoa että kestää.

  Jätkä

  Raimo Styhr. Minun käsitykseni on, että oikeassa (väh. kolmen tukin rungossa) tukkirungossa tyvitukki katkaistaan, varsinkin jos se on mänty – Heti, ellei siitä koidu haittaa. Männyissä on yleensä katkaisukohdat näkyvissä jo pystyssäkin.

  Kun nyppään mitan irti, se tulee sieltä sillä välin kun katkaisen tukin. Merkkaan ja kiinnitän mitan uudelleen, jos rungossa on jäljellä vain kaksi tukkia, karsin sen tukkiosuuden, mittaan ja katkaisen – en merkkaa toisen tukin katkaisukohtaa, -taikka palaan siihen ja katkaisen.

  Pyrin karsimaan koko rungon silloin, kun karsin päällimmäiset oksatkin. Tukkien teossa kaatovänkä seuraa ninua, tai oikasti se kulkee edellä – heittelemällä, joten loppupäässä vänkäri on seuraavaksi kaadettavan puun tyvellä. Se seuraava runko kaadetaan äskeisen rungon päälle. Sen takia kaatovänkä on todella tärkeä kalu.

  On totta, että uusi nauha mittaan maksaa vain 25 €, mutta jos tyytyy vain vaihtamaan aina kun se katkeaa, niin sehän katkeaa, koska sitä ei ole viitsitty tuunata. Meidän mestari-metsuri oppilaat saavat nauhoja niin usein poikki, että työpalkat eivät riittäisi uusien nauhojen hankintaan, jos heille maksettaisiin palkkaa.  Nauha saattaa katketa jopa useammin päivässä, kun ei oikein osata käyttää sitä.

   

Esillä 5 vastausta, 31 - 35 (kaikkiaan 35)