Keskustelut Metsänhoito Kevätmätästys

  • Tämä aihe sisältää 31 vastausta, 15 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten AvatarMenninkäinen toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 31)
  • Kevätmätästys

    Moi,

    mätästäjä ei ehtinyt viime syksynä mätästää kesällä tehtyä aukkoa. Millaisia kokemuksia teillä on kevätmätästyksestä?

    Koska mennään? Toisaalta routa (ja mahdolllinen ohut lumi) varmasti vaikuttaa mättäiden tekoon, toisaalta taas keväällä on paikat veteliä ja ainakin pehmeät paikat ovat pehmeitä ja sinne nää aikamoiset  urat.

    Millaisilla maalajeilla ei missään nimessä kannata mennä keväällä mätästämään? Onko ojien teko/ syventäminen tuhoon tuomittu näin keväällä?

    Onko istuttaminen erilaista? sateet jne eivät ole mätästä tiivistäneet. Mitenkä vaikuttaa itse istuttamiseen?

  • Puuki

    Savikot on ainakin paras istuttaa heti mätästyksen jälkeen ennen pinnan kovettumista. Märkiä hiesumaita ei voi heti kevätkosteina kunnolla  mätästää , ei ennen  kuin kantaa kunnolla koneen halkeilematta.

    Tomperi

    Onko mätästys edes tarpeellinen? Mistä sen tietää kannattaako mätästaa vai ei?

    Normandy

    Täällä etelässä kaikki, niin puut kuin paskaruohotkin, kasvavat niin nopeasti, että mielellään antaa noille halutuille puille mahdollisimman hyvän liikkeellelähdön. Samalla tilalla on edellisen omistajan aikana pari hehtaaria aikanaan jäänyt mätästämättä ja istuttamatta. Kasvoi metristä elefanttiheinää. Aika tavalla täytyy nyt työtä tehdä että saa sinne metsän…

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Veli-Jussi kertoi että kun teettää isot mättäät, tukkimiehentäistä ei ole huolta.

    Nostokoukku

    Onko kivennäismaata vai turvetta? Routaa ei taida olla missään tänä talvena, se tuskin este aikaiseen keväällä muokkaukselle. Mätästystäkin on ainakin kolmea eri sorttia, mitä niistä meinasit. Jos kivennäismaata, niin laikkumätästys ja heti taimet maahan. Mitä hienojakoisempi maalaji, sitä nopeammin mättäisiin. Kesän kuivuneeseen savipaakkuun istuttaminen vaatii kovaa rannetta tai kiviporan. Vaatii hieman jalkatyötä enemmän kuin talven seisonut, on tiivistettävä mätäs huolellisemmin. Mutta taimi pystyy hyödyntämään mättään luonnollisen kosteuden paremmin ja ehtii heinikolta vuoden karkuun. Jos turvemaata ja vaatii ojitusmätästyksen, niin istuttaisin syksykesällä. Märästä turpeesta tehdyt mättäät tahtoo halkeilla kesän helteillä ja taimi saattaa jäädä ”penkalle”.

    Normandy

    Kivennäismaata. Pohjoisrinne, jossa ylempänä ei-lajittunutta maa-ainesta kallion päällä (useita metrejä maata). Alalaidassa kosteahko alue, jossa hienojakoista ainesta ja ilmeisesti orgaanista ainesta, ei kuitenkaan savea. Tällä 2 ha aukolla korkeuseroa vajaat 2 m eli selvä rinne n 1,5:100.

    Yksi eniten pelottavia asioita on päästää nyt keväällä = kostealla kaivinkone tuonne alaosaa, koska se jättää varmasti aikamoiset urat (alueella kuitenkin myös isohkoja kiviä eli pysyy kone ”pinnalla”. Tuonne alaosaa pitäisi kuitenkin puhkaista jonkinnäköinen oja. Ajattelin teettäää sinne yhden Sahalan Kartanon ajouraojan, mutta onko mitään edellytyksiä että sellaisen saisi sinne nyt keväällä kaivettua. Tai että se tulevaisuudessa kesällä kestäisi…

    Edit korjasin kirjoitusvirheen..

    Tolopainen

    Maa on huomattavasti kuivempaa kesäkuun alussa, jos mätästää silloin. Ehtii vielä hyvin tekemään istutukset.

    Nostokoukku

    Kyllä aikamoista hettoa täytyy olla, että leveillä teltoilla kaivuri oikein pahat urat jättää saatikka ei pysy pinnalla. Ajouraojat ovat erikoistapauksia, kannattaa harkita ennen kuin kokeilee.

    Tomperi

    En koskaan ole nähnyt kustannustehokkaita taimikoita joissa on ollut isot mättäät.  Pienillä kääntömättäillä kivennäismailla aloitettiin mätästys 20 vuotta sitten. Ja tulokset olivat kustannustehokkaita, Sitten alkoi kilpailutus kuka halvimmalla tekee ja homma meni ns reisille. Tietääkö vieläkö kaantömätästyksen isä on hengissä?  Muistakseni nimi Mauri Tamminen tai Tamminiemi ja oli juttua  Metsäliiton lehdessä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    No jos isolla mättäällä parantaa taimien kasvua ja eloonjääntiä sekä välttää heinimisen ja tukkimiehentäit kokonaan, niin onko se silloin kustannustehokas?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 31)