Keskustelut Puukauppa Kiinnostaako Viro?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)
  • Kiinnostaako Viro?

    Olen itse sijoittanut metsään Virossa lähemmän kymmenen vuoden ajan. Pieniä palstoja ostellen ja taas hakkutuloja käyttäen (ja palkkatulojakin) uusien pienien palstojen ostoon…
    Tässä joitakin havaitsemiani piirteitä.
    Metsä on edelleenkin suomalaiselle edullista ostaa Suomenlahden eteläpuolelta. Keskihinnat ovat luokassa 20 euroa/kuutio. Suomessahan hintahaitari on jotain 15-60 euroa.
    Kasvuolosuhteet ovat myös aavistuksen parempia Virossa kuin Suomessa. Esim. lämpösumma lienee 10% korkeampi kuin Etelä-Suomessa.
    Puunhinta on luokka Suomen hinta, jos puhutaan tehdashinnasta. Kuitupuun hinta vaihtelee suunnattomasti: surkeimpina aikoina pystyhinta on ollut noin 5 euroa, kun taasen ”puun loppuessa kokonaan” syksyllä 2007 kuitupuun pystyhinnat nousivat yli 40 euron.
    Erikoisin piirre Virossa ovat erittäin korkeat korjuukustannukset (laskutetaan ainakin). On ollut erittäin harvinaista, että hakkuu + metsäkuljetus on jäänyt alle 15 euron kuutiolle. Tässä voisi ollakin ”mestaa” jollekin/joillekin suomalaiselle korjuuketjulle. Mikään osa-alue (työvoima, koneet, polttoaine,..) ei pitäisi olla Virossa kallimpaa kuin Suomessa…

  • raivuri

    Itse ostin ensimmäisen palstani kolme vuotta sitten syksyn puukauppa tuloilla, noin 60 km Tallinnasta. 35 ha. Kaupassa tuli mukana kohtuullisen kuntoinen talo, jonka remontoin paikallisella yrittäjällä. Hyvää jälkeä tuli.

    Kätevää mennä autolautalla yli, ajaa 60 km ja oma talo odottaa hoitotöiden suorittajaa. Tarkoitus olisi katsella tuosta ”lähistöltä” aktiivisesti tiloja lisää ja siirtää vaikka riskialtteista osakkeista tuonne.

    Kaksi reissua olen tuonne jo tehnyt. Myin yhden harvennuksen, ostin lannoituksen ja annoin sahan laulaa koivu, tammi ja haapa taimikoissa viikon ajan.

    Vähäinen kokemukseni sikäläisestä toimintakulttuurista on vaihtelevaa.

    Itse puukaupan teko kävi ison firman kanssa helposti, mutta leimikon suunnittelu tuntui olevan vaikeaa. Kannattaa ainakin itse olla paikalla leimikon merkkauksessa, minun leimikkoni ainakin meinasi lipsahtaa 30 m naapurin puolelle. Mitäköhän siitäkin olisi seurannut? Korjuujälki oli yhtä hyvä kuin keskiverto suomalainen.

    Lannoituksen taas ostin vanhemmalta yrittäjältä, joka ei tainnut olla kuullut englannista. Ajattelin, että mennään riskillä, koska ala ei ollut kuin 2 ha. Siinä sitä sitten mentiin Google kääntäjällä. 😉

    Raimo

    Kumpi maa verottaa Viron metsästä saadun myyntitulon, kun omistaja asuu Suomessa? Virossahan verot ovat alempia. Ansiotuloverokin alhainen tasavero ilman progressiota.

    TTL

    Jos aikoo toimia jossakin laajuudessa Virossa, niin kannattaa perustaa osakeyhtiö maahan. Itse ostin valmiin rajavastuuyhtiön (suomalainen oy eli vastuu rajoitettu sijoitettuun osakepäomaan) vuonna 2005.
    Kustannuksia tulee lähinnä kirjanpidosta noin muutama sata euroa vuodessa. Tämänkin voisi hoitaa itse, mutta ei tuohon hintaan pysty.

    Yhtiön etu on se, että rahaa voi pyörittää verotta yhtiön sisällä. Voitollisesta tuloksesta ei tarvitse maksaa veroa ollenkaan, jos ei ota rahaa ulos yhtiöstä. Näin kaikki voittovarat voi sijoittaa bruttona edelleen uusiin sijoituksiin. Yhtiön alkurahoittaminen käy kätevimmin omistajan antamalla lainalla, tosin pankkilainakin on varsin kilpailukykyistä tällä hetkellä.

    Itse ostin valmisyhtiön Liivikas OÜ:ltä. Toiminta oli niin laadukasta ja tehokasta, että Suomessa nykyisin enään harvoin tälle tasolle päästään millään alalla.

    metsänvartija

    Viro sai vapauden takaisin 25 v sitten.

    Historia on ollut harrastuksena jo lukio ajoista lähtien.

    Ensimmäisen kerran kävin Virossa 1979, näki mitä on reaali sosialismi.

    1990-luvun alussa tutustuin myös metsätalouteen nk.propaganda linjalla. Tuli käytyä ” mallitilalla” jossa metsäautotietkin olivat asfalttia ja leppää oli istutettu peltoon.

    Oikea realiteetti paljastui 2000-luvun alussa, entisen 100 ha yksityistilan metsälöstä oli harsittu parhaat puut pois. Omistajat oli kuljetettu Siperiaan jonne myös jäivät.

    Se mitä Virossa oli harjoitettu 50. vuoden aikana paljastui pikku hiljaa.

    Kotimaassa sinä aikana maksettiin sota velat, siirryttiin TEHO-metsätalouteen. Sen jälkeen työ sosialisoitiin joka on realisoitunut valtavina hoitorästeinä.

    90-luvulla siirryttiin markkina talouteen, hoitorästit vain lisääntyivät.

    Näiden vierailujen aikana Viroon halukkuus hoitaa kotimaan metsiä lisääntyi 110%.

    TEHO-metsätalouden/avohakkuiden jälkeiset taimistoja on hoidettu, niistä vanhimmat ovat tällä hetkellä 50 v. Ilman omaa työtä ne olisi jäänyt hoitamatta.

    Ero Viron ja Suomen metsätalouden osalta on huomattava, mielenkiinto lähteä korjaamaan kommunismin virheitä vieraaseen maahan on nolla.

    Metsätalouteen on tutustuttu myös Saksassa, ennen MV jo 1920-luvulla joku metsänhoitaja Suomesta oli asunut samassa majatalossa ja kierrellyt viljelymetsiä.

    Näitä peruja on vanhimmat viljelymetsät sitten Suomessa ja tulokset ovat hyviä.

    Suuremmassa mittakaavassa viljelymetsiköiden tuotos on realisoitavissa ensi vuosikymmenellä. 1960-luvulla aloitetun työn hedelmät toivottavasti paremman puun hinnan vallitessa ovat todella hyvät.

    Jätkä

    ”RE: Kiinnostaako Viro?
    Viro sai vapauden takaisin 25 v sitten.
    Ensimmäisen kerran kävin Virossa 1979, näki mitä on reaali sosialismi.
    Oikea realiteetti paljastui 2000-luvun alussa, entisen 100 ha yksityistilan metsälöstä oli harsittu parhaat puut pois. Omistajat oli kuljetettu Siperiaan jonne myös jäivät.
    Se mitä Virossa oli harjoitettu 50. vuoden aikana paljastui pikku hiljaa.Kotimaassa sinä aikana maksettiin sota velat, siirryttiin TEHO-metsätalouteen. Sen jälkeen työ sosialisoitiin joka on realisoitunut valtavina hoitorästeinä.
    90-luvulla siirryttiin markkina talouteen, hoitorästit vain lisääntyivät.
    Näiden vierailujen aikana Viroon halukkuus hoitaa kotimaan metsiä lisääntyi 110%.”

    – Ei se tainnut ihan noinkaan olla. Kävimme viran puolesta Viron Maa – ja metsätalousoppilaitoksella vierailulla ja samalla reissulla ammattitaitokilpailemassa.

    Se oli itsenäistymisen kynnyksellä ja Gorba oli silloin vielä presidenttinä.
    Isäntämme kertoi melko suoraan kaikista niistä seikoista, jotka heitä olivat kalvaneet vuosikymmenet.
    Silloin ihastelimme todella puisevia metsiä, joista virolaiset kertoivat, että kun kaikki tulot puista menivät Moskovaan, he eivät mitenkään ”pystyneet hakkaamaan” metsäsuunnitelmien mukaisia määriä puuta, vaan aina jäätiin noin puoleen tavoitteista.
    Niinpä itsenäisen ajan koittaessa hakkuusäästöt olivat melkoiset.
    Koulutila oli melkoinen: – 9000 ha, josta puolet erinomaista peltoa.

    Kurulaiset aloittivat metsäkoneopetuksen koululla ja sinne rakennettiin saha, jossa opetettiin puiden sahausta ja puutalojen rakentamista mm. Norjaan vientiä varten.

    Virossa puutavara on melkoisissa hinnoissa ja he hankkivat sitä lisää myös venäjältä.
    Ei sieltä Siperiaan viedä ketään – enään, taitaa vanhatkin uhrit palata, jos ovat elossa.

    metsänvartija

    Tyhjät tynnyrit kirjoittaa eniten.

    Jätkä

    Sinulla onkin niinpitkä paskanjauhanta”kommentti” tuolla edellä, että piti lyhentää 90 % kuraa pois siitä.

    Se on niin, että kun et asiasta mitään tiedä, niin joka sana on aivan tyhjää lörinää.

    metsänvartija

    Tyhjääkin tyhjempi turha kirjoittelu jatkuu…

    Puun takaa

    Ketjun aihe on ihan mielenkiintoinen.
    Keskusteltaisiinko mieluummin vain siitä!
    Oma toimintani alkoi Virossa 1991, ja jatkuu edelleen.
    Maa on mennyt siinä ajassa todella paljon etteenpäin.
    Vanhojen muistelu ei siellä eikä täällä Suomessa johda yhtään mihinkään.
    Kaikessa yrittämisessä, – myös metsässä, on elettävä vain ja ainoastaan tätä ja tulevaa aikaa.

    jees h-valta

    Jotjut vain ovat jääneet ihanteissaan sinne sotien jälkeiseen pakkosyöttöpaatoksen aikoihin ja kun oma maa meni menojaan ihan suht terveillä eväillä kuitenkin (poikkemana lehtipuu) on sitten tällaisia asenneongelmaisia jotka lähtevät naapurimaahan ”neuvomaan” miten metsää hoidetaan vaikka siellä on aina osattu esim. lehtipuun kaupallinen kasvatus meitin ”vartijoita” paremmin. Jätkän kannalla että kannattaa suuntautua ennakkoluulottomasti ja ostaa sieltä vielä suht edullisia metsiä. Ja toki kannattaa yksi talokin sinne ostaa tukikohdaksi. Hieno maa ja lait ja vakiintunut yhteiskunta.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)