Keskustelut Puukauppa Kiinteistövero metsätalouden ”tukikohdasta”

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 17)
 • Kiinteistövero metsätalouden ”tukikohdasta”

  Metsäpolitiikka osiossa on vilkas keskustelu metsämaan kiinteistöverosta. Se keskustelu sopii sinne koska on mahdollisista tulevista veroista kysymys.

  Meillä on myös paljon erilaisia metsätalouden tukikohtia, joiden tonttia ja rakennuksia nyt jo rasittaa kiinteistövero.
  Poimin toisesta keskustelusta pari viestiä, joissa otettiin kantaa näihin asioihin.
  On ehkä parempi että nykyisistä kiinteistöveroista keskustelemme tässä osiossa, erillisessä ketjussa.

  Ne lainatut viestit:

  Metsäkupsa:
  ”Posti toi kiinteistöverolaput,2ha palstalle oli tontin kiinteistövero mätkäisty.Aikaisemmin veroa meni 23€, 3000 neliön osalta jossa vanha navetta ja aitta,nyt 153€ uusien ohjeiden johdosta.Valtion taimilla pellot istutettu ,vain rakennusten välys jätetty pihatontiksi.

  Oikaisupyynön kehottivat tekemään,kun soitin verottajalle.Kovin oli asikaspalvelijat varattuja,kun jonotus musiikkia piisasi,että lehden kerkesin odottaessa lukaista.

  Ostaamyy:
  ”Jos verottaja nostaa rakentamattoman maan verotusarvoa pitäisi olla mahdollisuus myydä tontti valtiolle.”

  Omat kommenttini asiaan panen toiseen viestiin.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

 • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Minulla myös on vanhan kotitilan rakennukset metsätalouden tukikohtana. Onhan niillä toki myös se merkitys että siellä tehdään ja varastoidaan tarvittava polttopuu. Siitä toki suurin osa palaa sen mökin lämmityksessä.

  En ole aiemmin kiinnittänyt huomiota kiinteistöveroon, mutta kun se nyt oli pompannut yli kaksinkertaiseksi, niin tutkin asiaa tarkemmin.

  Ensinnäkin kiinteistöveroprosentit olivat nousseet, se teki oman osansa.

  Toiseksi oli noussut selkeästi mökin verotusarvoon vaikuttava käytetty neliöhinta. Sekin lienee otettava vielä annettuna asiana vastaan. Toki huomasin samalla että mökin varustetaso oli kai kiinteistöveron alusta asti ollut väärin merkitty. Sen oikaisulla ilmeisesti hintakin tippuisi. Samoin oli neliömäärissä tarkistamisen varaa. Nämä asiat ilmeisesti saa hoidettua kohtuudella.

  jatkuu:

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  jatkoa

  Kolmas asia oli tonttimaan verotusarvo. Se perustui 1,00 €/m² ”aluehintaan”. Tontin arvo oli kuitenkin laskettu hinnalla 0,75 €/m². Joku voi sanoa että eihän tuo nyt suuri ole, mutta kuitenkin se on moninkertainen käypään arvoon verrattuna.
  Rakennuspaikan hintaa pitäisi kai arvioida sen perusteella mitä sen arvo on jos siinä ei ole rakennuksia. Mikähän mahtanee olla kuivalla maalla olevan tontin käypä hinta, Etelä-Pohjanmaalla, 27 km päässä lähimmästä kuntakeskuksesta ja 18 km päässä lähimmästä ruokakaupasta??? Ainoa positiivinen asia on kohtuulliset tieyhteydet.
  Jos rakennukset purettaisiin tai ne palaisivat ja panisin tontin myyntiin, niin tuskin saisin minkäänlaisia tarjouksia. En tosiaankaan keksi kuka voisi olla kiinnostunut sellaisesta tontista.
  Tontin hintaa pitäisikin hakea lähinnä niin että se on osa ympäröivää metsämaata. Sen arvo saattaisi olla 2000€/ha, jos siinä on edes vähän puuta, mutta kun siinä tontilla ei tietenkään montaa puuta ole.

  Voitaisiin siis olettaa että tontin käypä arvo olisi n. 1500€/ha eli 0,15€/m². näin laskien verottajan käyttämä hinta 0,75€/m² on viisinkertainen.

  Hauskinta asiassa on se että verottajan neuvojatyttö ei tiennyt edes että miten tähän hintaan haetaan muutosta. Sanoi että se vain perustuu lakiin. Ei osannut vastata kun kysyin että milloin on säädetty laki, joka määrää että verotusarvo voi olla selkeästi korkeampi kuin käypä hinta.

  Esitin hänelle saman asian kuin ”Ostaamyy” täällä. Verottajan pitäisi lunastaa se tontti minulta, kun se on niin arvokas ettei minun sitä kannata pitää. Myisin toki lisääkin maata tuölla verotusarvohinnalla, puut vain ensin nurin.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Hiluxmetsuri

  http://www.celebritynetworth.com/articles/entertainment-articles/10-countries-highest-tax-rate/

  http://www.oecd.org/eu/2968128.pdf

  Siitä valitsemaan mukava veroympäristö. Melko lailla sama minne menee, kunhan ei mene Tanskaan, Belgiaan, Ranskaan tai Ruotsiin, niin verot alenevat… 🙂

  Metsuri motokuski

  Nämä kiinteistöverot ohjautuvat kunnille joten jos verotus nousee se johtunee kuntien verotuksen noususta, Ei siis valtionverosta. Itse tein pojan talosta oikaisuvaatimuksen ja se meni kyllä läpi että kyllä niitä kannattaa tehdä. Tontti ja kiinteistön arvoon ei niinkään kannata eikä voikaan vaikuttaa kun sen määrittää kunta. Mutta virheelliseen laskutukseen kylläkin.

  metsänvartija

  Tulihan ne verolaput taas, no pistän kohtaan 7.3 muut kulut.

  pvma

  Joku komukka päättämässä verotusarvoista?

  Miten muuten jos mökin varustetason riisuu esim. poistamalla sähköt, vessat jne. niin kunnalleko tuosta pitää ilmoittaa

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Pvma:
  ”Miten muuten jos mökin varustetason riisuu esim. poistamalla sähköt, vessat jne. niin kunnalleko tuosta pitää ilmoittaa ”

  Miksi riisua mökin varustetasoa, en jummarra????
  Rakenteellisiin muutoksiin haetaan lupa rakennusvalvonnasta.

  Sitten jos aiotaan hyödyntää tätä ”riisumista” kiinteistöverotuksessa, niin ilmoitat sillä kiinteistöverolapun palautelomakkeella muuttuneet tiedot.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  jees h-valta

  Pvma haluaa kysyä neuvoja miten verottajaa huijataan. Ei taida mennä aivan läpi pelkällä ilmoitusmenettelyllä. Kyllä tulee katsanto perään.

  Puun takaa

  Yhdellä jos toisella alkaa olla noita entisiä kotipaikkoja tai muita asumattomia asumuksia siellä missä metsätkin sijaitsevat.
  Miten verottaja mahtaa suhtautua, jos näistä poistaisi asuinrakennuksen ja jättäisi vain talousrakennukset metsätalouden käyttöön? Miten silloin muodostuisi kiinteistöveron pohjana käytettävä maapohjan arvo?
  Haja-asutusalueillahan on nykyisin vähän paikkakunnasta riippuen periaatteessa vakituisten asuntojen rakennuskielto.
  Miten maapohjan arvo määräytyy tällaisissa tapauksissa?

  pvma

  ”Miten maapohjan arvo määräytyy tällaisissa tapauksissa? ”

  En tiedä mutta sitä minä tuossa edellä ajattelin, joko riisuu rakennuksista liiallisen varustelun, tai jos on jollain useampia entisiä maatiloja niin jättää vain saunan, tai aitan.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 17)