Keskustelut Metsänomistus Kirjanpainajako uusi tuhohyönteinen?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 65)
 • Kirjanpainajako uusi tuhohyönteinen?

  Uutisten mukaan näin on.

  Jo 1940 luvulla ollessani polvenkorkuinen, näitä pikkuötököitä oli pohjoisessakin runsaasti. Niistä vanhat ihmiset puhuivat, sen muistan hyvin.

  Silloin vaarinikin metsissä kuoli kasvavia kuusia. Varsinkin paikoissa mitkä eivät olleet oikein kuuselle sopivia kasvupaikkoja.

  Sitten 1950 luvulla niitä pystyyn kelottuneita kuusia keräiltiin hevosreellä ja sahattiin kenttäsirkkelilä talomme rakennustarpeiksi.

 • Aukusti

  Olisiko syynä kirjanpainajan runsastumiseen etelässä syynä se, että kuusta on istutettu liian karuille kasvupaikoille ja siksi kuuset ovat altistuneet tuhoille?

  Voihan hirvet ja vihreät, minkä teitte?!

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kyllä tuhohyönteisiä on varmasti aina ollut. Hyvän metsähygienian varmistavat lait, eli tuhopesäkkeiden poisto ja kaadetun puutavaran vieminen ajoissa pois metsästä, ovat suurena syynä Suomen hyvään tilanteeseen verrattuna isoihin metsämaihin.

  Eiikö hirviä ollut tosi vähän silloin kun nyt sairastuneet kuusikot (ensiharvennusikäiset ja sitä vanhemmat) on perustettu, niin että olisiko kuusen suosiminen kuivilla kankailla -ilmiö ehtinyt niihin vielä vaikuttaa?

  Lämpimät kesät ovat edistäneet kuusen kuivuusstressiä ja kaaarnakuoriaisten lisääntymismahdollisuuksia. Etelämpänä yleiset uudet tuhonaiheuttajat pystyvät leutoina vuosina siirtymään meille.

  Meillä oli opiskeluaikana sellainen leikkimielinen slogani, että ”kuusi pois kuivilta kankailta ja kataja tilalle”.

  Leevi Sytky Leevi Sytky

  Kaarnakuoriaisille löytyy luontaisia vihollisia:

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Samoin muistan minäkin pikkupoikana kuulleeni kovastikkin puhutun kirjanpainajista. Paikallisista tuhoista en tiedä. Kuusen osuus oli jo silloin meilläpäin vähäisempi, vaikka sitä niinä vuosikymmeninä ruvettiin kuivilta kankailta pois ottamaankin.
  Se Annelin sloukani oli 40-50-60-luvuilla täyttä totta ainakin länsi-Suomessa, tosin ilman sitä katajaa.

  Niin mielelläni kun panisin kaiken pahan liian suuren hirvikannan tiliin, mutta epäilen ettei se ole tähän vaikuttanut. Luonnolla omia kiertokulkujaan, joita ei toki vielä kaikkia tunneta.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  jees h-valta

  Ainakin täällä H-vallassa tuhoja esiintyy eniten juuri aukkojen reunapuustoissa ja teiden varsilla. Mutta myös rehevien pohjien yksittäisiin kuusiin on iskeytynyt. Laji on voimissaan ja tällaiset hiukan kuivahkot kesät saavat leviämään nopeasti. Myös jonkinverran muitakin stressitekijöitä jotka ovat näkyneet kellastuneina neulasina ja harsuuntumisena. Kuusi vain ei voi hyvin tällaisina kesinä. Mitäpä sitten kun tulee todellisia kuumia ja kuivia kesiä?

  Puun takaa

  Lehtipuillakin on omat tuholaisensa, mutta eniten vahinkoa aiheuttavat erilaiset sienitaudit.
  Esim. hybridihaavan tauteja ovat mm. mustaversotauti, kuoripolte ja haavanroso.
  Ed. mainitut taudit iskevät herkimmin viljeltyihin hybridihaavikoihin.
  Suomessa näitä tauteja on ollut toistaiseksi melko vähän, johtuen haavanviljelyn vähäisyydestä.

  jees h-valta

  Onko puuntakusella haapakompleksi?
  Tunnen kyllä h-haavan taudit jotka tosin eivät tapa haapaa pystyyn.
  Omakohtainen kokemus nk. haaparososta. Ja on pieniä merkkejä noista muistakin joskus esiintynyt. Mikään ei ole oleellinen uhka eikä haittanakaan kovin merkityksellinen. Esim. kasvussa en juuri ole eroa huomannut. Nuo taudit ovat tulleet minullekkin huonojen taimien tuottajien (virosta) piittaamattomuudesta. Eivät näytä kuitenkaan leviävän alaltaan mikä parasta. Kotimaan taimet ovat tautivapaita.
  Mutta olennaista tässä mielestäni on että keskustelun aiheena oli kuusen tuholaiset.

  Leevi Sytky Leevi Sytky

  Ja kuusen tuholaisen tuholaiset.

  Puun takaa

  Taitaa vain Jesse olla niin, että tykkäät itse puhua niistä haavoista lähes joka ketjussa, mutta et soisi sitä meille toisille.

  jees h-valta

  Jos puuntakunen menet noita keskusteluja taaksepäin ja katsot miten ne keskustelut yleensä alkaa on aloittaja aika usein joku muu (yleensä ”kuusiuskovaiset”) jotka sen h-haavan sinne sekoittaa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 65)