Keskustelut Metsänhoito Kirjanpainajien torjunta

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 29)
  • Kirjanpainajien torjunta

    Huomasin pienen esiintymän, muutaman puun verran, kirjanpainajien tuhoamia kuusia. Maaperä vaikuttaa aika karulta ja ravinneköyhältä. Puiden ulkonäkökin kertoo ravinteiden puutteesta. Sanotaan, että kirjanpainajat kykenevät iskemään vain heikompikuntoisiin kuusiin. Miten on, jos ympäröivää puustoa lannoittaisi, saisiko sitä kautta kuuset sen verran elinvoimaisemmaksi että kirjanpainajat eivät niitä pystyisi tuhoamaan?

  • Raimo

    Omat kuusilohkot tuo ötökkä pitkälti tuhosi pari v sitten Keski-Uudellamaalla. Selvästikin tuho kohdistui eniten kuivahkoilla paikoilla kasvaneisiin kuusiin. Vakuutus kyllä osittain korvasi puut. Vaan ikävä oli roudata kuivuneita, parhaassa kasvatusiässä olleita kuusia takkapuiksi isoa määrää.

    Pähkäilijä

    Kirjanpainajat talveltivat kuntassa joten nyt ei voi kun toivoa kunnon pakkasia ennen lumisateita että saadaan kunnon routa. Samoin pitkää kylmää kevättä ettei joukkopariutuminen tapahdu (olikohan se +18c kun ylittää päivän lämpötila ne kuoriutuvat).

    Täälläpäin kirjanpainajien määrä kun nousi suureksi ne kyllä iskevät täysin terveisiin puihin ja tappavat ne, kun tuhansia iskee yhteen puuhun se on menoa sitten. Voihan niitä yrittää estää feromonipyydyksillä. Meillä on korjuuohjeissa ettei pystykuivia puita saa kaataa (firman metsissä) kun niissä lisääntyy kirjanpainajan vihollisia.

    kuusessa ollaan

    Mistähän noita feromonipyydyksiä saa Suomessa?
    Saksassahan niitä käytetään paljon ja pinoihinkin on torjunta-ainekäsiteltyjä peittoja.

    Pähkäilijä

    Googlaamalla löytyi parikin kauppaa

    Mutta teho näyttää olevan heikko

    http://yle.fi/uutiset/kirjanpainajatuhot_uhkaavat_laajentua_-_feromonipyydykset_laiha_lohtu/6678096

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Tämä ongelmahan pahenee koko ajan. Hutkijoilta tulee toinen toistaan surkeampia selittely-yrityksiä.
    Kysymys on ekologisen (ja siinä samalla PITKÄSSÄ juoksussa ekonomisen) tasapainon massiivisesta järkyttämisestä ja pääpensaaseen efektistä (johon erityisesti täällä muutamien alyttömien peesarien ylistämät myyrähutkijat turvautuvat).

    Aiheesta kirjoittaa biotieteiden nobelisti akatemiaprofessori ilkka hanski:
    ”Pedoilla puolestaan on usein ratkaiseva merkitys kasvinsyöjien kannanvaihteluissa, ja siten niillä on välillinen vaikutus itse elinympäristön rakenteeseen. Tästä on kysymys esimerkiksi haavan, hirven ja SUDEN kannanvaihteluissa meidän pohjoisissa metsissämme. Kun IHMINEN on ajanut suden sukupuuton partaalle, HIRVIKANTA on kasvanut niin SUUREKSI, että haavan uusiutuminen metsissä on lähes olematonta.
    HAAPA on pohjoisten metsien AVAINLAJI, josta sadat muut lajit ovat jollain tavoin riippuvaisia.”

    Timppa

    Esimerkiksi USA:ssa ja Kanadassa on merkittäviä metsätuhoja. Anton voi varmaan tietää senkin, että ovatko nekin seurausta Suomen hirvikannasta. Oletusarvo on kyllä, sillä molemmilla on ajallinen yhteys.

    Hyvää Joulua

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Jos arvelet kosteutta piisaavan lannoitetuilla kuusilla,niin ei lannoituksesta haittaakaan ole. Itselläni lentolannoitettuja kuusikoita,ei vielä muutamaa puuta enempää kirjanpainajat tappaneet, Naapuri myi 10 ha kuusikkoa aukoksi,kun jokunen puuryhmä kuorettomaksi muuttui.

    Kirjanpainajien torjunta valtaosin Luojan hallussa kohdallani,tuulenkaadot kyllä kerätty kaikki jotka löytyi,tai oli mahdollista metsästä pois tuoda.Pakkasia lumettomaan maahan odottelen,myyrien ym. karikkeessa talvehtivien kirjanpainajien päänmenoksi.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    USA:ssa on yhdessä osavaltiossa borrelioosi (jonka pääreservuaari ovat myyrät, kuten meilläkin) lisääntynyt viimeisen 10-vuotisjakson aikana 1700%, kun se meillä on lisääntynyt vain 500% (tosin samasta syystä kuin USA:ssakin).

    Siitä huolimatta myyrähutkijat peesareineen huomaavat vain myyräkuumeen.

    The abundance of foxes is indeed correlated with decreased risk of Lyme disease (voi, voi sentään, mitenkähän tästä nyt selvitään, heh, heh!).

    Rane

    Siis onko myyrillä,hirvillä ja susilla jokin vaikutus tai yhteys kirjanpainajien esiintymiseen? Tai myyrillä ja borrelioosilla?

    Gla Gla

    Itse ainakin uskon, että monimuotoisessa ekosysteemissä ravintoketjut ovat paremmassa kunnossa kuin monokulttuurissa, jolloin yhdellä lajilla on heikommat mahdollisuudet nousta ylisuureen asemaan. Ei tätä luonnon pitkäaikaisen tuotekehityksen seurauksena syntynyttä järjestelmää matkimalla talousmetsien tuhoja estetä, koska tuhoja esiintyy luontaisessakin ympäristössä. Riski kuitenkin alenee. Kirjanpainajien osalta kyse on kirjanpainajien vihollisista ja kuusen vastustuskyvystä eli juuri siitä, mitä aloittajakin kysymyksessään perää pyrkimyksellään parantaa elinvoimaisuutta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 29)