Keskustelut Harrastukset Koiran käyttö hirvenmetsästyksessä

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Koiran käyttö hirvenmetsästyksessä

  Metsästyslaki sanoo näin:

  ”12 §
  Koiran käyttö hirvieläinten metsästyksessä

  Hirvieläinten metsästyksessä ei saa käyttää kytkemättömänä sellaista ajavaa koiraa, jonka säkäkorkeus on yli 28 senttimetriä.”

  Käytännössä tämä taitaa rajoittaa käytettävän koiran mäyräkoiraan. Mikään chihuahua tuskin tulee kyseeseen. Beaglekin on liian iso.

  Isompaa koiraa kyllä saa käyttää niin, että se etsii hirven, pysäyttää haukulla ja metsästäjä hiippailee paikalle ja ampuu hirven.

  Nyt vaan ihan televisiossakin näytettiin, kun joku ilmeisesti Jämtlannin pystykorva ajoi hirven passipaikalle ammuttavaksi. Youtubesta löytyy videoita.

  Niin täälläkin on kerrottu. Suoria lainauksia viestiketjusta ”Todellinen hirvitiheys metsissämme”

  ”Aikanaan oli hyvä koira. Ei se kyllä osannut ohjata hirveä jonkin passipaikan ohi. Sellainen taito puuttui. Sen se kuitenkin tiesi, milloin hirvi ohitti passiketjun. Koira lopetti ajon.”

  ”Joskus ollaan metsästetty niin, että kumpikin porukka päästää koirat omalta puoleltaan ja ammutaan mitä sieltä mäestä tulee. Enempi on tainnut naapuri saada saalista.”

  ”Meillä on yksi naapuri, joka ei ole vuokrannut periaatteesta maitaan.
  Jos siellä on hirviä, niin kyllä koira ne löytää vaikka tietenkin päästetään irti meidän puolella.  Ja yleensä ne hirvet lopulta kaartavat meidän puolelle.”

  ”Kun tässä kerroin viikonlopun hirvikoiraseurasta joka ei paljon enää metsään mielinyt niin syykin selvisi tänään. Sattui porukan yksi metsästäjä juttusille ja sanoi että ajoi suon syrjästä komean hirvisonnin melkein hänen kyttäyslavansa alta mutta kun ei voinut ampua kun oli sovittu vasoja vain ammuttavan.”

  Joku voi perustella, että hirviä ei olisi pystytty kaatamaan, ellei olisi menetelty näin.

  Kysyn vaan mikä järki on paisuttaa hirvikantaa suuremmaksi, kun nykyisellä vanhenevalla porukalla ei lakia noudattaen pystytä kaatamaan niitä?

  Tämä osoittaa taas uudelta näkökantilta hirviorganisaation piittaamattomuuden lainsäädännöstä.

 • helge6

  Jos hirvi ottaa haukusta karkot pysäyttävä koira saa toki seurata pakenevaa eläintä ja yrittää pysäyttää uudelleen. Pakotilanteessa koira ei saa antaa ääntä. Haukku alkaa kun koira saa taas kontaktin hirveen.

  Kaikki muu tässä avauksessa oli sitä ittiänsä, suoraan esson baarin tuotantoa, ei maksa vaivaa.

  suorittava porras suorittava porras

  Planter voisi aikansa kuluksi suorittaa metsästäjätutkinnon. Moniin esittämiisi kysymyksiin ja ihmetyksen aiheisiin löytyy vastaus koulutusmateriaalista . Jos taskussa on vanha lisenssi , kannattaa oma tietämys päivittää

  Koiran käytöstä ja metsästystermeistä sen verran , että termiä AJO käytetään hirvestyksen kohdalla myös siitä tilanteesta , jossa koira SEURAA HAUKKUMATTA saalista . Hirvi liikkuu näissä tapauksissa kävellen ja pysähdellen jopa satoja metrejä koiran edellä . Näin saatetaan edetä kymmeniä kilometrejä kinkeripiiristä toiseen. Etenemisvauhti on näissä tilanteissa 5-7 kilometriä tunnissa. Sellaiset koirat , jotka toimivat ajokoiran tapaan ja pitävät ääntä seuratessaan hirveä, päätyvät ”monttuun” hyvin nopeasti . Kunnon hirvikoira pyrkii pysäyttämään kohteen ja haukkuu vain paikallaan olevaa tai lähietäisyydellä kävelevää hirveä .

  Rane2

  Siis onko Planteri nyt vailla hirville parempia mahdollisuuksia selvitä hengissä metsästyskaudesta???

  Gla Gla

  Minäkään en tiedä, miksi jahdin tehoa pitää rajoittaa.

  kumiaatami

  Planter ei tiedä onko lintu vai kala, ja tiedot metsästyksestäkin rajoittuvat internetissä oleviin videoklippeihin. Tästä tulee vielä hyvä ja rakentava säie kaikin puolin, pitänee kaivaa popcornit jo valmiiksi esille.

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Taannoin, ei kovinkaan kauan sitten, tuli ammuttua miesajosta useita kolmen (3) hirven kasoja. Koirajahdissa tuo ei ole onnistunut, mutta tuplia on niin monta, että en kaikkia muista (pitäisi tarkistaa muistiinpanoista). Myös koirajahdista. Meitä oli aiemmin kymmenen ukkoa passissa, joista 3-4 varsinaisia ampujia (muut kolistelivat ja horkkasivat passitorneissa siinä määrin, että hirvet kaihtoivat; tosin ihan turhaan) ja sama määrä ajohenkilöstöä. Ajot olivat luokkaa sata (100) hehtaaria. Lahtivajaan (nylkimölle) sopi kinteriin vain seitsemän hirveä. Vaja oli useita kertoja täynnä yhden ajon jälkeen. Muutaman kerran kaikki yhden miesajon ruhot eivät edes sopineet kerralla.

  Planter Planter

  Kiitos kommenteista!

  Ilmeisesti aloitus oli jotenkin epäselvä. En mielestäni kirjoittanut, että vastustaisin koirien käyttöä hirvenmetsästyksessä. Päinvastoin, jos laki sallisi, niin kaikki Suomen koirat käyttöön ja säkäkorkeus vaikka metriin ja hirviä nurin niin paljon kuin mahdollista.

  Asian yhdin oli lain tulkinta. Riistaihmisillä on taipumus kirjoittaa lain päälle omia ”asetuksiaan” ja tulkita lakia omalla tavallaan

  https://www.riistakolmiot.fi/taulukkoraportti/

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Pitää jalostaa susimainen koirarotu. Sudethan hermostuttavat hirvet ja saavat ne liikkeelle ja sitten juoksevat perässä ja närkkivät persuukset verille, jolloin hirvi kuolee verenhukkaan.

  Naapurin jo eläkkeellä oleva rajaupseeri oli kerran partiossa onnistunut näkemään tuollaisen kaadon. Isosarvinen uroshirvi oli kaatunut täydestä vauhdista hakkuuaukkoon. Kaverit olivat lähestyneet hirveä, jolloin susilauma oli ilmestynyt jälkeä pitkin. Olivat kääntyneet pois, eikä niitä ollut sen koommin näkynyt. Siitä sitten soitto mekrijärvelle hirvitutkija nygrenille, joka oli hakenut raadon pois sanoen, että ensimmäinen noin tuore tapaus tutkittavaksi.

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)