Keskustelut Metsänhoito Koivikon ensiharvennus

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Koivikon ensiharvennus

  Paljonko pitäisi jättää koivikon ensiharvennuksen jälkeen puiden välit metreissä.
  Osassa koivuja on hirvituhoja jotka kaadetaan tottakai ensimmäiseksi.
  Joku sanoi että latvat ei saa ottaa yhteen.
  Pituus on näillä jotain 6… 12 m. Runkotilavuus alle 50 l.

 • huski

  http://www.skogscentralen.fi/fi_FI/c/document_library/get_file?uuid=8aea5d89-c645-4d81-b3bb-22d48a2db596&groupId=10156

  Tuolla mallilla tekisin jos ois ommaa metsäää.laatu tietysti on tärkeää alusta alkaen,huonoa koivu kuitua suomessa riittänee.

  jees h-valta

  Eipä tunnu riittävän. Niin paljon sitä itärajan yli tuodaan. Nimenomaan huonolaatuista koivukuitua joista teollisuus maksaa huippuhinnan itämafiosoille.

  huski

  Jeesille.Enpä tiedä teolisuuden huippuhinnoista,kaupoista rajantaakse tai maffioista yhtään mitään!

  Caballista

  Harvennusmalllin mukaan alle 12 metrisiä rauduskoivuja tulee jättää ~1100 kappaletta hehtaarille. Puilla on silloin keskimääräinen väli ~3.35 metriä.

  Harvennusmalli: http://www.mhy.fi/jarvilakia/ajankohtaista/fi_FI/Metsataito/_files/88255123985337318/default/Relaskooppitaulukot,%20harvennusmallit.pdf

  Taimiväli: http://www.puuntuottaja.com/taimikon-runkoluvun-maarittaminen/

  Timppa

  Koivikon (kuten myös männikön), harvennuksessa on ensimmäinen kriteeri, että jätettävät puut ovat mahdollisimman samanmittaisia. Tavoite voisi olla noin 800 runkoa/ha. Se antaa keskiväliksi 3,5 m, mutta tarkkojen välimatkojen sijaan siis tärkein on puiden samanmittaisuus. Siksi keskivälistä ja latvuksista ei niin tarvitse välittää.

  Tämä on minun käsitykseni. Muilla voi olla enemmän kokemusta ja parempia ohjeita.

  Savolainen Metsämies

  Jos tuota Timpan kirjoitusta lukee kuin piru raamattua niin sen voisi tulkita tarkoittavan, että ensiharvennuksessa poistetaan sekä lyhyimmät että pisimmät puut, jolloin jäljelle jää mahdollisimman samanmittainen puusto.
  Koivikossa jätettävät puut valitsisin ennenkaikkea laadun ja pituuden perusteella eli jättäisin kasvamaan hyvälaatuisia runkoja jotka ovat samalla koko metsän pisimpiä puita. Pisimpiä sen takia, että niillä on melkein aina paraskuntoinen latvus. Kaikki selvästi valtapuita lyhyemmät tai vikaiset rungot joutavat pois vaikka metsä menisikin paikkapaikoin vähän harvaksi.

  Yksittäisten runkojen väli on huono mittari harvennusvoimakkuudelle. Yleensä käytetään säteeltään 11 m puoliympyrää. Käytännössä pyöräytetään metsurinmitan nauha ajouran varressa olevan rungon ympäri ja peruutetaan 11 m päähän ajouran keskelle, jolloin itse seisoo ympyrän keskipisteessä ja on helppo arvoida mitkä puut lasketaan mukaan. Jokainen puoliympyrän sisään jäävä puu vastaa 52,6 runkoa hentaarilla. Esim jos puoliympyrässä on 20 runkoa, niin hehtaarilla on 1052 runkoa. 11 m on jo riittävän pitkä säde, jotta yksittäisten puiden välillä oleva etäisyysvaihtelu tasoittuu ja saadaan keskimääräinen tiheys.

  Itäsuomen Antti

  No karkeasti silmällä katsottuna silleen sopivasti. Metri- puoltoista sais ilmaa olla latvusten välissä ja puut tasakasvusia. Pahimmat ylispuut ja muut turat poikkeen, niin siinäpä se.

  Runkoluvun ois syytä asettua siihen seittemän saan ja tuhannen sadan väliin, mutta nykysi on vaikeeta saada noita tavoitteita järkevästi täyttymään kun on noita peltoja metsitetty suoraan riviin joten sinne ei saa järkevästi tehtyä kunnollista jälkeä mitenkään kun lähtötilanne on mitä on.

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)