Keskustelut Metsänhoito Koivun laatukasvatus

Viewing 10 replies - 21 through 30 (of 32 total)
  • Koivun laatukasvatus

    Koivun laatukasvatusketjua koostetaan… Aiheesta keskusteltiin jo aiemmin Korhola/Sahala ketjussa ja muuallakin, mutta kertaus ei ole pahasta.

    Lähtökohta voisi olla vaikka se, että joko istutetaan melko tiheään (1400-1600 kpl/ha?) jolloin tyvitukki karsiutuu, tai sitten istutetaan valmiiksi harvempaan (1000-1200?) ja karsitaan kahdessa vaiheessa, ennen ensiharvennusta ja ensiharvennuksen jälkeen. Tarpeen mukaan eli yleensä vähintään kaksi kertaa taimikonhoito. Ensiharvennuksessa puolet pois ja samoin toisessa.

    Huomattavaa tässä on että tuolla toisessa ketjussa mainittu koivun kannattamaton istutus ”kuitupuuna korjattavaksi” hieman paranee, kun otetaan huomioon, että lisätiheys parantaa tyvitukin laatua. Toinen talouteen liittyvä asia on se, että jos taimikonhoidot ja harvennukset hoidetaan säntillisesti, koivikon alle saadaan lähes aina terve kasvatuskelpoinen kuusen taimikko ilmaiseksi.

    Kysymyksiä:
    -Onko ruskotäpläkärpänen ongelma puhtaissa koivikoissa ja voiko sen jotenkin estää? Sekametsissä ilmeisesti harvinaisempi.
    -Mikä olisi mielestänne sopiva istutustiheys / loppupuuston tiheys eri kasvupaikoilla?
    -Muita ajatuksia / kokemuksia?

  • Metsuri motokuski

    Tuo edellä oleva esimerkki on aika paljon tätä päivää. Yleensä kun palkkatyönä teetetään niin ensimmäinen perkaus on kaikista voimakkain ja lehtipuut poistetaan totaalisesti. Ainostaan jätän koivua silloin kun useampi metri seuraavan taimeen ettei varjostus ja piiskausongelmaa tule. Jos alueella on usempi koivu niin pyrin valitsemaan vain ne koivut jotka ovat lähellä kasvatettavaa muuta taimikkoa. Tällä pyrin siihen ettei koivu pääse kovin ylispuu vaiheeseen.

    Toisessa raivauksessa kun taimikko on siinä reilusti yli kolmen metrin luokkaa otetaan koivu mukaan täydentämään taimikkoa. Silloinkin valitaan vain parhaat suoremmat koivut ja koivun vain siten ettei ne ylitä muun taimikon keskipituutta mieluimmin jäävät alle.

    Tuo reikäperkaus on varmaan hyvä mutta harvoin isännillä on varoja erilliseen reikäperkaukseen. Mieluimmin paneutuisin vaikka kantovesojen nopeaan poistoon perkauksen jälkeen jo sinä vaihessa kun kantovesat ovat metrin luokkaa. Sillonhan ne menisivät vaikka kolmioterällä.

    MaalaisSeppo

    Jos tavoiteena on koivun laatukasvatus, niin metsän hoitovaihe ja uudistaminenkin on tehtävä koivun ehdoilla. Tällöin on syytä unohtaa siemensyntyiset ja vesasyntyiset koivut jo heti alussa.

    Itse ajattelin hyödyntää nykyisen koivikon alle syntynyttä hyvää kuusitaimikkoa niin, että nykyiset koivut kaadetaan ja alue istutetaan koivulla niin, että suunnilleen alueella on puolet koivua ja kuusta. Kuuset ovat istutusvaiheessa koivuja suurempia, mutta istutuskoivujenhan kasvu on nykytaimilla kovaa, joten kirivät kuuset kiini ehkä n. 5 – 10 vuodessa. Kuuset varmistavat, että koivuistaa ei tule oksikkaita. Veikkaisin, että näin saadaan paras tuotto.

    tamperelainen

    MSepon idea istuttaa uudetkoivut paljastuneen alikasvoksen aukkoihin on mielenkiintoinen,vähemmän näistä on kukaan tuloksia esitellyt.
    Koivun taimi aistii herkästil liiallisen varjostuksen ja alkaa kasvattaa pensasmaista latvaa,jotenvalitsisinkoivujen istutuspaikan huolella valaistusolosuhteet huomioiden

    A.Jalkanen

    MS:n malli kuulostaa muuten hyvältä, mutta istutus ilman muokkausta on työlästä.

    Raivausten suhteen itsekin kallistuisin mieluummiin kahden pysähdyksen taktiikkaan: varhaishoito ja taimikonhoito ja vain tarvittaessa ennakkoraivaus. Periaatteessa reikäperkauksessa jätetyn ylimääräisen (sivuttais)tiheyden ei pitäisi vaikuttaa kovin paljon taimien pituuskasvuun vaan lähinnä paksuuskasvuun.

    pihkatappi

    Paljolti paikasta kiinni, onko istuttaminen työlästä muokkaamattomaan maahan tuolla rehevämmässäkin päässä. Itse istutin aikoinaan isoja potti koivuja kuokalla muokkaamattomaan maahan ihan leppoisasti, oli multaa pinnasta asti kasvualusta ja tuossa siis helppo tehdä laikku, tai sitä ei oikeastaan tarvinnut edes tehdä, mansikkaa siellä kasvoi kun koivut oli kaksimetrisiä. Mutta paksusammaleisesssa, heinettyvässä ja kivisessä pohjassa tilanne on tietysti ihan toinen.

    tamperelainen

    Tuossa MSepon koivun täydennysistutuksessa on otettava kuokka käteen ja menoksi.Jos kuusentaimikko jo jokinmoista,niin istuttain perinteisillä isopaakuilla.Ei tuokoivun täydennys ihan manuhommana pitäisi olla mahdoton.Tosin metsänomistajissa on alkanut esiintymään runsaasti digitaalista rappeutumista.

    Visakallo

    MaalaisSeppo taisi tuolla jo todetakin, että laatukoivut on kasvatettava aina koivun ehdoilla. Asia on täsmälleen niin.
    Silloin pitää kyllä unohtaa koivun istuttaminen kuusen aliskasvoksen aukkopaikkoihin yms.
    Olen kasvattanut runsaasti eri-ikäisiä istutuskoivikoita omt-mailla aivan normaalilla 1600 kpl istutustiheydellä, eikä oksaisuus- eikä muita laatuongelmia ole ollut.
    Jos alakertaan tulee vasta koivun istutuksen jälkeen siemensyntyinen kuusentaimikko, niin tulkoon, mutta sitäkään ei auta päästää missään vaiheessa liian sakeaksi.
    Olen myös kasvattanut koivikko-kuusikkoyhdistelmiä päätehakkuisiin asti, mutta niistä ei yksikään ole yltänyt taloudellisessa tuloksessa puhtaan koivikon tai kuusikon tasolle.

    Burl

    Mikähän se mahtaisi olla optimitilanne taimikkovaiheessa kuusen ja koivun mahdollisen kokoeron suhteen? Jos ajatellaan, että tyypillisellä kuusen istutustiheydellä istutuspuiden väli on se noin 2,3 m ja näiden väliin jätetään siemensyntyisiä, taimivaiheessa kuusten pituisia koivuja, niin nykyaikaisten mättääseen istutettujen kuusten pituuskasvu voi olla samaa luokkaa koivujen kanssa. Kohta alkaa koivun latvus supistua rajusti sivulta tulevan varjostuksen myötä ja järeytyminen kärsii pahasti. Koivu kyllä karsiutuu hyvin, mutta ehtiikö järeyttä tulla teollisuuden näkökulmasta riittävästi ennen kuin kasvu alkaa ikääntymisen myötä hiipua? Toisaalta onko järeys keskeinen laatukriteeri, jos puun laatu muutoin on erinomainen? Ensiharvennuksessa tietysti voi antaa tyvikoivuaihioille reilummin kasvutilaa, sikäli kun puu on vielä elinvoimainen.

    Kannattaako koivut hakata viimeisessä harvennuksessa vai kasvatella päätehakkuuseen asti? Koivun paras kasvuvaihe on jo auttamatta ohi, kun kuusikon arvokasvu on parhaimmillaan joskus 50 – 60 vuoden iässä. Sopivalla maapohjalla koivut kyllä säilyy oman kokemukseni mukaan terveinä 80-vuotiaiksikin. Paksuuskasvu on vahemmiten vaatimattomampaa, mutta jos kuutiohinta on tyvitukilla kolminkertainen kuuseen nähden, kasvatus voi olla kannattavaakin. Tuntuisi myös, että laatutyvien markkinointi avohakkuun yhteydessä käy helpommin.

    Edit: Mitä mieltä muuten olette Tapion ohjeiden mukaisista leimausrajoista puhtaan koivikon harvennuksissa? Itse näkisin, että usein on viisasta tehdä harvennukset vähän suosituksia aiemmin etenkin, kun vanerikoivutukin minimilatvaläpimitta näyttää suurentuvan ja laatuvaatimukset kiristyvän vuosi vuodelta.

    Jätkä

    Laatukoivun kasvattajien on turha haaveilla koivun ”karsiutumisesta”. Oksien kuivuminen on vain pahasta, ne täytyy leikata elävinä ja aloittaa jo siinä vaiheessa kun runko on viisi senttinen.
    Oksia ei leikata pitkälti kerrallaan, vaan muutaman vuoden väleinkäydään läpi. Oksat poistetaan oksan tuppea vahingoittamatta keskikesällä, jolloin mahla ei enää valu.
    Koivun oksa kestää rungon kyljessä kuivuttuaankin jopa kymmeniä vuosia, niin että se pilaa laadun tehokkaasti.

    MaalaisSeppo

    Laatukoivujen kasvatuksessa riskinä ovat hirvet, ruskotäpläkärpäset ja oksikkuus. Pelkkä koivu aurinkoisella etelärinteellä, kuten minun tapauksessani edistänee ruskotäpläkärpästen invaasiota. Ajatuksenani alikasvustokuusten hyödyntämisellä on vähentää em. riskejä. Hirvituhojen varalta kuusiakin on riittävästi päätehakkuuseen asti. Veikkaisin, että laadukkaat koivuntaimet kirivät aurinkoisella etelärinteellä alikasvustokuuset kiinni parin metrin takamatkalta.

    Sanotaan, että parhaat laatutyvet saadaan kuusien seassa kasvaneista koivuista. Tämä edellyttänee, että koivut eivät ole päässeet missään vaiheessa liian pitkiksi kuusiin verrattuna. Muutaman metrin etumatka on ehkä sopiva, kunnes kuuset kirivät rinnalle.

    Karsiminen on hyvä konsti vähentää oksikkuutta. Puhtaassa koivikossa työ voi mennä hukkaan, jos ruskotäpläkärpäset pilaavat laadun. Tällöin karsinta on kai turhaa. Vaneritukeiksi kyllä kelpaavat karsimattomatkin puut eikä karsituista vaneritukeista kai saa paljoakaan parempaa hintaa kuin karsimattomista.

Viewing 10 replies - 21 through 30 (of 32 total)