Keskustelut Metsänomistus Koneiden kulujen vähennys?

 • Tämä aihe sisältää 8 vastausta, 6 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 vuotta, sitten Avatarate toimesta.
Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Koneiden kulujen vähennys?

  Pari sellaista asiaa, mihin olen koittanut löytää vastausta, mutta en ole löytänyt ainakaan verottajan ohjeista. Ehkä nekin verottajalta kysymällä selviäisi, mutta kysynpä ensin, jos jollekin olisi tullut vastaan ja olisi selvittänyt.

   

  Minulla on välillä lainassa kaivinkone metsätalouden töihin. Lainasta en maksa mitään korvausta omistajalle, joten siitä ei ole vähennettävää kulua. Kuitenkin esim. traktorille on tuntivähennys, jos muuta selvitystä ei ole. Kaivinkoneelle en ole löytänyt ja kaiken järjen mukaan se on suurempi kuin traktorille.

  Viime vuonna merkitsin kuluksi sitten vaan polttoaineet, voiteluaineet ja koneen siirrot kilometrivähennyksen mukaisella taksalla, vaikka siirrot tein omassa yksityisessä omistuksessa olevalla kuorma-autolla ja perävaunulla. Tuo auto kun on päivittäisessä käytössä, niin en siitä mitään kulukirjanpitoa ole pitänyt, niin ei varmaan muuta mahdollisuutta.

  No saahan tuossa omansa pois, paitsi tuon kuljetuksen osalta, mutta aattelin, jos jollain olisi tähän tiedossa vaikka, miten onnistuisi tuntivähennys tms.

   

  Toinen asia, mihin olen koittanut löytää tietoa ja en ole löytänyt, ois tämmöinen tapaus. Omistan yksityisesti vanhan maastokuorma-auton kappaletavaranosturilla. Auto on ollut viimeiset kolme vuotta katsastamatta ja pois liikennekäytöstä. Tänä vuonna meinasin klapeja myydä ja tuollahan niitä kuskaisi kätevästi ja klapisäkkejä nostelisi. Sen kai voisi siirtää metsätalouden kalustoonkin, kun ilmiselvästi käyttö olisi yli 50% metsätalouden käyttöä, kun nyt ei ole käyttöä ollut ollenkaan. Kuorma-autosta ei kuitenkaan puhuta mitään verottajan ohjeissa. Kerrotaan, että henkilö- ja pakettiautoilla ajettu kodin ja metsän välinen matka ei ole metsätalouden käyttöä, mutta traktorilla ajettu esim. on. Väistämättä tuolla kuorkilla sellaisiakin ajoja tulisi, kun se sijaitsee nyt kotona ja pitää se katsastukseenkin viedä jne. ja sitten sinne metsäänkin. Nuo edellä mainitut, ei-hyväksyttävät ajot kun ainakin tuolla kevyemmällä kalustolla katsotaan sitten verotettavaksi palkkatuloksi, niin sellaisia en haluaisi kyllä keräillä, jos niin tulkitaan k-a:n osaltakin, jos siitä kirjanpidon pidän ja erittelen tunnettain tai kilometreittäin.

  Yksi asia on sekin, että pienkone 2-t bensa ja moottoripolttoöljy menee kyllä kuluissa ihan normaalisti, mutta dieselkuitit kiinnostaa paljon enempi verottajaa, jos niitä vähentää.

  Että oisko jollain tietoa?

 • Tolopainen

  Tulonhankkimiskulut saa vähentää verotuksessa pääsääntöisesti, jos saa kaivinkoneen käyttöön ilmaiseksi huono siitä on mitään vähentää. Kun kulu on nolla, vähennys ei vaikuta verotukseen.

  Puuki

  Jos pidät ajopv-kirjaa, niin mikä estää laskemasta siihen mukaan kuormurin tod.km-kulut mukaan.  Jokin 50-70 c /km voisi olla lähellä todellisia kuluja.

  vmt

  Niin kai se on helpoin tehdä.

  Meneeköhän alvien kanssa sitten niin, että jos vaikka 1000 km tulee yhteensä kilometrejä ja niistä 900 km metsätalouteen liittyviä, niin alv-laskelmaan laitan sitten 90% kaikkien kyseisen auton kulujen alveista?

  Tuolla tavallahan ei niitä poistoja tietty saa hyödyksi, mutta eipä sitten tule niistä yksityisajoista verotettavaa ansiotuloakaan.

  ate

  VMT, omakohtainen verottajan tarkastelun kestänyt laskelma menee näin: Kaikki kustannukset laskun loppusumman mukaisesti+auton rahoituskulut+arvon alenema= auton todelliset kustannukset vuodessa.

  Jos käytetään esimerkkisi ajomääriä ja oletetaan kustannuksiksi 600€/ vuosi, niin auton käytön todellinen km-kustannus on silloin 600 €/1000 km = 0,6 €/km. Ja metsätalouden verotukseen sitten 900 km x 0,6€= 540€.

  Alv-laskelmaan ei kuluja auton kuluja laiteta, koska se ei kuulu verotuksessa metsätalouden kalustoon. Samasta syystä mitään erillisiä poistojakaan ei voi tehdä, vaan se sisältyy tuohon todelliseen vuotuiseen käyttökustannukseen arvon alenemana.

   

   

  Per Ä Reikäs

  Mahtaa olla kyllä pienituloinen ja joutelias kysyjä,jos tuollaisia ehtii laskeskelemaan harrastuksistaan.

  jees h-valta

  Ate yleistelee miten sattuu. Auto voi olla metsätalouden kalustoa, ja monella onkin. Minullakin.

  vmt

  Peräaukolle varmaan uusi asia, että kaikki pitää koittaa vähennellä, että ei 34% tarviis veroja maksaa ja se, että jos palkkatuloksi jotain lasketaan, niin menee vielä paljon isommalla prosentilla..

  Siksi näitä joidenkin kannattaa pohtiakin.

  ate

  Jees, en yleistellyt mitään ja miten sattuu, vaan vastasin nimemerkille ”vmt”, joka pohti yksityiskäytössään olevan autonsa metsäkäytöstä aiheutuvien kulujen vähentämistä verotuksessa.

  Ja kyllä auto voi kuulua metsätalouden kalustoon ihan verotuksessakin, kunhan vain Verohallinnon asettamat ehdot täyttyvät. Linkkinä Verohallinnon ohje, jossa käsitellään auton ja monen muun kamppeen hankinnan ja ylläpidon kulujen verovähennyksiä metsätaloudessa. Omassa taloudenpidossani luotan enemmän viranomaisten ohjeisiin, kuin keskustelupalstojen turinoihin.

  https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/59568/mets%C3%A4talouden-p%C3%A4%C3%A4omatulon-hankinnassa-k%C3%A4ytett%C3%A4vien-koneiden-hankintamenon-v%C3%A4hent%C3%A4minen/

   

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)