Keskustelut Metsänhoito Kontortan idättäminen

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)
 • Kontortan idättäminen

  Paras metsäni on sekametsä, jossa on mäntyä, lehtikuusta ja kontortamäntyä. Täällä Oulun pohjoispuolella se tuotti 10 vuodessa yli 300 kuutiometriä. Kontortat ja lehtikuuset menivät normaalikuitupuun hinnalla. Tehtaan pitää kuulemma vaan etukäteen tietää vieraslajeista, jotta ne voidaan pikku hiljaa annostella prosessiin.

  Lehtikuusen taimia olen itse kasvattanut ja ensimmäiset ovat jo tukkikokoisia. Mutta minulla olisi kysymys palstalaisille. Kontortan siemen vaatinee jonkin erityiskäsittelyn itääkseen. Onko se kylmäkäsittely ja kuumakäsittely?

 • Portimo

  Pitää korjata, että ei 10 vuodessa vaan 30 vuodessa.

  Jätkä

  Kontortan siemenet alkavat itää metsäpalon jälkeen, eli kokolailla lämpöä ne tarvitsevat. Sitä en muista, kuinka paljon, mutta Kontorttametsä uudistuu vasta kuumavaiheen jälkeen, eli silloin alkaa siemenet itää.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Linkkejä ei voi laittaa mutta tässä juttua. Voi kääntää Google kääntäjällä. Käännän pari oleellista kohtaa.

  Karistaminen. ”Cones are usually kiln-dried at 60°C for 16 hours then tumbled to remove the seeds. Because of the serotinous cones, some facilities moisten then scorch the cones, or use infrared heaters to heat and open the cones.” Elikkä: kun kävyt ovat kypsyneen näköisiä, niitä voi kuivattaa uunissa 60 asteessa yön yli. Ellei tuosta vielä aukea, sitten on käpy mallia ’serotinous’ eli vaatii sen kuumakäsittelyn auetakseen. Voi käyttää nestekaasutohotinta tai infrapunalämmitintä. En tiedä jos heittäisi nuotioon hiilien päälle, miten kävisi.

  Käyttö. Kuivatut siemenet voi varastoida muovirasiassa jääkaapissa tai pakastimessa. Ellei halua varastoida, ne voi kylvää saman tien metsään jossa ne saavat talven aikana kylmäkäsittelyn ja itävät keväällä (?). Kylvön valmistelu. Varastoidut siemenet otetaan huoneenlämpöön viikkoa ennen kylmäkäsittelyä. Kylmäkäsittely: pidetään siemenet vedessä vuorokauden, kaadetaan vesi pois, ja sen jälkeen pidetään kuukauden verran kylmässä esim. jääkaapissa. Sen jälkeen ne ovat valmiita kylvöön. (Luulisin että talven aikana jääkaapissa kyllä saisivat tarpeeksi kylmää ilman erillistä kylmäkäsittelyäkin, mutta asiahan selviää kun kokeilee itävätkö siemenet. Itämisaika on pitkä joten kärsivällinen pitää olla!)

  Mature lodgepole pine cones may be harvested in the interior starting about mid-August. Collections should begin before cones begin to open and this depends on the degree of serotiny of trees in the stand. In most natural stands of lodgepole pine that are known to have serotinous cones, collections are done during the winter because cones then snap more easily from the branches and winter collections are more easily scheduled compared to the busy late summer and fall schedule of most cone collectors. Collected cones may be stored in burlap bags placed on racks in an open covered area where there is good air circulation. The method of storage of collected cones is not as critical as in most other conifers since mature cones are hard, dry and less likely to become mouldy.

  Cones are usually kiln-dried at 60°C for 16 hours then tumbled to remove the seeds. Because of the serotinous cones, some facilities moisten then scorch the cones, or use infrared heaters to heat and open the cones. After seeds are released, they may be coarsely screened (scalped) to remove broken portions of cones, scales and coarse debris. Seed dewinging is done by wetting the seeds then tumbling them in a rotary drum—often a small commercial cement mixer. This removes the loosely attached wings. This must be done care- fully so that no damage is done to the seed coat that would reduce storage time and germination. The seeds and detached wings are dried then given fine screening to remove wings and debris. The final stage of cleaning is done using a gravity table to remove any non-viable seeds or other impuri- ties. Clean dry seeds with less than 10% water content may be stored at -18°C for many years without appreciable deterioration in plastic bags or containers that can be tightly sealed to prevent air and moisture from entering.

  (Linkki)

  Growing Info. Soak in water, let stand in water for 24 hours. Then cold stratify for 30 days. Germination: sow seed 1/4″ deep, tamp the soil, mulch the seed bed.

  (Linkki)

  Seed germination. Fresh seeds have no dormancy and may be sown right away.  If seeds have been stored they require 20-30 days cold stratification.

  Seed life. Can be stored for 17 years. Pines have highly variable germination after storage.

  Recommended seed storage conditions. Dry to 5-10% moisture content and store at 2-5 C. Remove from storage one week before cold stratification.

  Propagation recommendations. Plant seeds in the fall after collection or in the spring after cold stratification.  Seeds should germinate in 30-50 days.  Full sun required for germination in natural conditions.  Be sure to keep soil moist in the first weeks after germination.

  Soil or medium requirements. No inoculum necessary.

  Installation form. Seed or container grown plants from seed.

  Recommended planting density: 320 seeds / square meter.

  Care requirements after installed. In the first year, seedlings have very shallow roots and are susceptible to drought.  Seedlings are poor competitors and competition from grass is especially bad. Therefore water every week and keep the site weeded and seedlings well mulched.

  Kurki

  Mitä minä olen Pohjois-Suomessa kontortan kasvatusta nähnyt, niin tulos on ollut sellupuumetsä. Ei niistä saa tukkia. UPM:llä on Kainuussa jonkin verran ollut kontortaa, mutta laatu on heikko. Kävin katsomassa myynnissä olevaa UPMn metsäpalstaa, jossa kontortaa oli 10 ha ja ikä jotain 30 vuotta. Kyllä tietenkin kasvu näkyi olevan hyvää, mutta latvanvaihdot, lenkous ja oksaisuus ei juuri luvannut tukkisaantoa tulevaisuudessa. Lisäksi hirville näkyi kontartan kuori kelvanneen ja lähes joka puu oli syöty koroihin 1,5–2 m korkeudelta. Toki jos ajatuksena on ollut tuottaa ensi harvennukseen paljon hakattavaa, niin tulos on ollut loistava. Miten männyt ovat pärjänneet kilpailussa?

  Mitenkä Portimolla onko kontortasta saatavissa tukkia?

  Petkeles Petkeles

  Älä ainakaan käristä niitä siemeniä, samalla tavalla niissä sakkaa valkuaisaine kuin muissakin elävissä olennoissa.

   

  Jos kylvät itsellesi kennoihin niin pidä vaikka kolme kuukautta lämpötilaltaan nollan lähellä olevassa tilassa ja keväällä kylvä tilassa jossa on kosteaa ja lämpötila yli 20 celsiusta.

   

  Ulos kylväessä voi kylvää keväällä tai juuri ennen lumentuloa.

  Kuitupuunkasvattaja

  On aivan eri asia myydä kontortaa tai muita erikoislajeja sellutehtaalle kuin normisahalle (normaali vientisaha). Vientisahalle pikku määrät erikoistukkeja tuppaavat olla vain riesa.

  Piensaha saattaa onnistua erikoispuiden jalostuksessa. Eri asia vain on, että onko niitä tulevaisuudessa.

  Jätkä

  Kontorta on massapuu, paitsi ”hyvin kasvatettuna”.Meillä oli yksi kasvatuskoeala, joka hakattiin tyhjäksi. Se oli aikanaan hoidettu ja harvennettu asiallisesti.

  Valtapituus oli 25 – 30 metriä. Rinnantasamitta 30 – 40 cm. Rungot suoria sinne 8,5 metriin asti, joka oli tarve. Komea hirsirakennus siitä tuli, puun värit ainakin uutena oikein maukkaat.

  Todella painavaa puuta. Mielestäni hirsirakentamiseen hyvää raaka-ainetta, mutta tietenkään ei aina kasvatus onnistu hyvin.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Katsomissani lähteissä kontortan sanottiin pärjäävän myös vuoristossa ja heikommilla kasvupaikoilla. En tiedä mitä etua siitä saisi verrattuna kotimaiseen mäntyyn pl. hivenen nopeampi kasvuvauhti. Tulisiko sen mukana tuholaisia? Peijakkaan ruma vanhempana, melkein yhtä paha kuin vuorimänty.

  Portimo

  Kiitos Anneli noista tiedoista. Google-kääntäjä oli aivan hirveä. Toisella kääntäjällä sai peremmin ymmärrettävää tekstiä. Pitää vielä käydä teksti sanakirjan kanssa läpi.

  Enemmän semmoista harrastusta ja puuhastelua se on noiden ulkomaan puulajien kanssa. Minulla on kontortaa ja lehtikuusta ehkä 7 hehtaaria eli yksi prosentti kasvullisesta alasta.

  Kaikki kontortayksilöt eivät ole samanlaisia. Toiset pukkaavat oksaa valtavasti mutta osasta näyttäisi tulevan tosi hyvänlaatuista. Minulla ne kasvavat sekametsänä männyn kanssa. Kun tullaan toiseen harvennukseen, pitää miettiä hakataanko kaikki kontorta pois. En tosiaan pidä tätä kovin hääppöisenä liiketoimena. Tuskin kukaan kontortatukkia ostaa mutta kaikkeahan on kiva kokeilla.

  Kurki

  Kymmen kiinnon keskikasvu vuodessa jo 30 ensimmäisen vuoden aikana on kyllä hyvä saavutus. Tarvitaan vain oikea isäntä siihen. Jos näin hyviä kasvutuloksia saadaan jo Pohjois-Suomessa, niin koko Suomen metsien kasvu on helposti nostettavissa 200  milj.m3/v.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)