Keskustelut Metsänhoito Kontortan idättäminen

Esillä 6 vastausta, 11 - 16 (kaikkiaan 16)
  • Kontortan idättäminen

    Paras metsäni on sekametsä, jossa on mäntyä, lehtikuusta ja kontortamäntyä. Täällä Oulun pohjoispuolella se tuotti 10 vuodessa yli 300 kuutiometriä. Kontortat ja lehtikuuset menivät normaalikuitupuun hinnalla. Tehtaan pitää kuulemma vaan etukäteen tietää vieraslajeista, jotta ne voidaan pikku hiljaa annostella prosessiin.

    Lehtikuusen taimia olen itse kasvattanut ja ensimmäiset ovat jo tukkikokoisia. Mutta minulla olisi kysymys palstalaisille. Kontortan siemen vaatinee jonkin erityiskäsittelyn itääkseen. Onko se kylmäkäsittely ja kuumakäsittely?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Miten vanha oli tuo Jätkän tietämä kontortametsikkö?

    Jätkä

    Ei tullut laskettua silloin ja hirsirakennuskin on ollut jo pitkään Joutsassa Päijänteen rantamaisemissa. Pituuskasvu toki oli jotain puolen metrin luokkaa ja pituudessa löytyi. Ehkä ne olivat n. nelikymppisiä.

    Visakallo on saanut siinä ajassa kuusiinsa pituutta kolmekymmentä metriä ja vahvuutta varmaan reilut 30 senttiä. Jeessi on kasvattanut mäntynsä samankokoiseksi jo kahdessakymmenessä vuodessa, joten ei Kontortta pärjää noille mestareille.

    Meillä kyllä oli yksi palsta, joka jäi mieleen: Tavallista maatiaiskuusta lehtomaisella kankaalla. Ikä noin 90 vuotta. Kuuset niin järeitä, että oppilastytöt kävelivät (itse kaatamansa)- kuusenrungon päällä rinnakkain. Palsta oli aika pieni, mutta siinä oli rajusti puuta, keskijäreys yli 3 kiintoa.

    Tytöt nimittivät palstna ”Jättiläiskuusikoksi”. Itse olivat alle 160 senttisiä!

    kuusessa ollaan

    Komppaan suorittavaa, olin itse 80-luvun lopulla ajamassa erään alueen kontortakeräilyä. Onneksi oli kasvanut kuusentaimikkoa alle, josta alueelle muodostui metsä, nyt tukkikokoista. Lähialueelle jätettiin yhdelle kuviolle pieni suikale näitä ”aavemetsän mäntyjä”. Ei paljon iloa kenellekään tälläisestä sellupuun kasvatuksesta.

    suorittava porras suorittava porras

    Edellinen kommenttini katosi bittiavaruuteen , mutta kontortaa mielivien kannattaa varautua jossakin vaiheesa kuvassa näkyvään vaihtoehtoon. On enemmän sääntö , kun poikkeus.

    Planter Planter

    Sellainen tuntuma itsellänikin on, että kontorta olisi helpompi katkeamaan lumikuorman alla kuin kotimainen mänty. Ruotsissa sitä on tiettävästi ainakin 600 000 ha. Kasvatetaan sellupuuksi, kasvaa alussa 40 %  nopeammin kuin kotimainen.

    Linkkien ja kuvien liittäminen on muuttunut arpapeliksi tällä palstalla, kun kirjoittaa tarinan ja liittää selventävän linkin kirjoitusboxin yläpuolella olevalla lisää linkki klemmarilla, niin kaikki häviää.

    Kokeillaan nyt toisin, jos näkyy, niin linkin thesuksessa on aika hyvä kooste ulkomaisten puulajien kokeiluista:

    https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/124171/Lauri_Kiiskinen.pdf?sequence=1&isAllowed=y

    Jätkä

    Kontorta-mänty on hauraampi puu kuin kotimainen versio. Siinä on tuuheat ja pitkät neulaset, joihin luonnollisesti tuuli ja lumi saa otteen helposti verrattuna hidaskasvuiseen kotimaiseen.

    Tuolla oli kuva vaurioituneesta Kontorta puskasta. Noinhan siinä käy, kun ei metsää harvenneta ajallaan. Ylitiheät metsät saavat minun mielestäni tuhoutuakin, eihän niiden ole väliä miitenkaan.

Esillä 6 vastausta, 11 - 16 (kaikkiaan 16)