Keskustelut Metsänhoito Kotitaloustuhkasta pellonmetsitykseen booria?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)
 • Kotitaloustuhkasta pellonmetsitykseen booria?

  Tuli istutettua kokeeksi visakoivua kokeeksi vanhalle perunapellolle joka on kasvanut viimeiset 10v heinää. Paljon puhutaan että boorin puutokset ovat tällaisilla kohteilla yleisiä. Mitä tullut lueskeltua tuhkan käytöstä puutarhassa niin suositellaan kourallista hedelmäpuille. Grillauksesta ja leivinuunin lämmityksestä tulee helposti se ämpärillinen vuodessa ja siitähän riittäisi jo sadalle koivulle desi kullekkin ja levittäminenkin olisi helppo homma kun alueella tulee vierailtua kuitenkin jatkuvasti. Mitä mieltä ollaan tästä?

 • A.Jalkanen

  Tekisin boorilannoituksen erikseen nestemäisellä boorilannoitteella, koska tuhkassa sen pitoisuus on alhainen. Tuhkaa voi kyllä muuten viedä puille tai omaan pihan istutuksille kalkitukseksi.

  Korpituvan Taneli

  Tuo tuhkamäärä on joka tapauksessa aivan liian pieni sadalle koivulle. Kyllä sen silti sinne koivikkoon kannattaa pöläyttää.

  Kuten A.Jalkanen sanoi erikseen boorilannoitus. Muidenkaan lannoitteitten määrissä ei tarvise ottaa huomioon tuota tuhkamäärää.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  wanhajätkä

  Tottakai se on hyvä panna metsään tai puutarhaan. Tuleehan siitä hyvä mieli. Koivikon lannoituksessa sillä ei kauheen suurta tehoa ole mutta kuitenkin. Boorilisä erikseen. Tanelin kanssa juuri samaa mieltä. Suositukset puutrhaan on sillä pieniä koska kuitenkin viherpeukalo kylvää normaalisti syys-/kevätätlannoituksen.

  jees h-valta

  Meikäläisellä kylä tulee tuota tuhkaa hiukan toiselviisii kun keskuslämmityksessä iso saavillinen helposti kolmessa kuukaudessa. Tuokaan määrä ei tietty ihmeitä tee mutta kun joka vuosi olen turvepohjien taimikoille senkin laahannut olen suht varma että kasvuunkin vaikuttaa. Varsin asiallisen oloiset vuosikasvaimet männyn taimissa. Eikä ole sitä tavanomaista suotyypin kituliaisuutta havaittavissa.

  wanhajätkä

  Jesse, tokihan se enemmän  vaikuttaa ku hakkuutähteen määttäminen. Saahan siihen saavilliseen polttaa melekosen suovan risuja…

   

  jees h-valta

  Eipä ny ihan risuja sentään tule polteltua. Mutta toki rankaa eri kokoluokissaan. Viimeksi kävi hakemassa kuorman koivun latvuksia ja olipa maastossa hyvä määrä valmista koivukuituakin viime talven hakkuulta. Kun se ainut lumi satoi juuri moton perään ja hyvin oli piilotettu. Löytyipä pari kuusitukkiakin jotka kesän mittaan kuivui myös pannukelpoiseen kuntoon. Aamuin illoin palaa jo nyt että kyllä talvi suomessa melekosen mällin poltinpuuta syö.

  wanhajätkä

  Onnea jesse. Kerrankin ollaan yksimielisiä. Eli et määttänyt vaan veit valmiina lannoitteena ne ravinteet metsääsi!

   

  kiipiä

  Tuhkan olen aina vienyt enimmäkseen turvemaille. Kyllä sen kuusen kasvussa huomaa – eikä luullakseni kasvuhäiriötä lisää, päinvastoin. Paljon poltossa on ajoittain sahauspintaa joka sisältää havupuun kuorta. Sitä olen kokeillut männylle kivennäismaalle koska kuoressa on paljon ravinteita. Vaikutus lisätyn typen kanssa parantaa ravinne tasapainoa.

  Korpituvan Taneli

  Tottahan kotitalous tuhka hyvää on, mutta vasta tuollaisen keskuslämmityskattilan, kuten Jeessillä, tuhkän määrä on sellainen että voi odottaa jotain vaikutuksia näkevänsä.

  Meillä palaa puuta rivitalon varaavassa takassa, niin paljon kun järkevästi saa poltettua. Korpitupaa pidetään lämpimänä ainoastaan puulla, leivinuunissa ja hellassa polttaen. Tuhkaa on käytetty rivitalon nurmikkoihin, sammalsyöpöksi ja loppu on viety metsään turvemaille ja vähän pihapiirin kuusille. Hyvin kelpaa, mutta vähäiset on näkyvät vaikutukset metsässä. Toki ne ovat siellä tuhkalla hyvin pitkäaikaisia.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  wanhajätkä

  Kyllä oikea tuhkalannoitus näkyy aika pian havuston mitassa ja hyvinvoinnissa. Panin 5,8 tonnia hehtaari…meinaa 58 kiloa aari raakatuhkaa. Eli saavillinen riittäs aarille parille tuolla määrällä. Litra painunutta tuhkaa painaa puolikiloa. Kolmella tonnilla hehtaarille kyllä jo näkyy kunnolla…kokemusta n. tuhannen tonnin levittämisestä…

   

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)