Keskustelut Metsänhoito Kotitaloustuhkasta pellonmetsitykseen booria?

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)
 • Kotitaloustuhkasta pellonmetsitykseen booria?

  Tuli istutettua kokeeksi visakoivua kokeeksi vanhalle perunapellolle joka on kasvanut viimeiset 10v heinää. Paljon puhutaan että boorin puutokset ovat tällaisilla kohteilla yleisiä. Mitä tullut lueskeltua tuhkan käytöstä puutarhassa niin suositellaan kourallista hedelmäpuille. Grillauksesta ja leivinuunin lämmityksestä tulee helposti se ämpärillinen vuodessa ja siitähän riittäisi jo sadalle koivulle desi kullekkin ja levittäminenkin olisi helppo homma kun alueella tulee vierailtua kuitenkin jatkuvasti. Mitä mieltä ollaan tästä?

 • mehtäukko

  Keskuslämmitys hakkeella v:sta -98 tuottaa jonkin verran tuhkaa. Mahdollisilla hankiasilla se on ollut kaikista kivuttominta levitellä ojitetuille mäntyrämeille.

  Ja onhan neulanen tumman vihreää ja latvakasvua piiiitkä tappi.

  Korpituvan Taneli

  Tuolla, Wanhanjätkän, mitalla ämpärillisellä tuhkaa, n. 5-6 kiloa. lannoittaa yhden visakoivun kunnolla, eli 10 m².

  Pienet määrät kannattaa levittää kuitenkin laajemmalle, niin ei tarvitse seuraavana vuonna arpoa, mille puulle on aiemmin antanut.

  Terveisin Korpituvan Taneli

  Jätkä

  Yleensä on pidetty Koivun lannoittamista turhana – kannattamattomana. En tiedä tuhkalannoituksen antamaa kasvunlisäystä, olisiko se hyvää koivulle.

  Puuki

  Puun tuhka on hyvä lannote turvemaille, mutta hakkuutähteiden jättämisellä on ravinnelisäyksen lisäksi vaikutusta ravinteiden käyttökelpoisuuteen orgaanisen aineksen lisääntymisen takia. Sehän se tahtoo unohtua varsinkin lannoitemyyjien puheista.

  Korpituvan Taneli

  Jätkä:

  ”Yleensä on pidetty Koivun lannoittamista turhana – kannattamattomana. En tiedä tuhkalannoituksen antamaa kasvunlisäystä, olisiko se hyvää koivulle.”

  Yleensähän tosiaan vain havupuita lannoitetaan.

  Tässä olikin alunperin kyse vain boorin lisäyksestä.

  Toisaalta visakoivulla saattaa pienenkin kasvulisäyksen aikaansaanti olla aika rahakasta.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

   

  wanhajätkä

  Puun tuhka on hyvä lannote turvemaille, mutta hakkuutähteiden jättämisellä on ravinnelisäyksen lisäksi vaikutusta ravinteiden käyttökelpoisuuteen orgaanisen aineksen lisääntymisen takia. Sehän se tahtoo unohtua varsinkin lannoitemyyjien puheista.

  Näinhän se on kivennäismailla. Suometsissä sitä orgaanista ainetta riittää. Tuhkamälli nostaa merkittävästi peehoota ja sitä kautta kaikki eliöstö piristyy… Nousee se peehoo kivennäismaillakin tuhkalla mutta typpihän se siellä on se lyhin kimpi.

  puunhalaaja

  Kuinka paljon tuhkaa per puu kannattaa laittaa? Riittääkö tosiaan tuo avausviestin kourallinen?

  Entäs levityspaikka? Ihan puun juureenko se viskataan?

  Nimetön

  Tasasesti yliasti, 3000-4000kg/ha

  harrastelija

  Joskus 1950-luvun lopulla Vaalan kunnassa oli ns. suometsän tuhkalannoituskoe. Metsäasiantuntija kävi katsomassa sopivan alueen, jossa männyn taimet piti tasata metrin kokoisiksi 2 m:n välein. Metriä isommat ja pienemmät taimet iskin poikki vesurilla.

  Pirtin uunista, saunan kiukaan alta ja karjakeittion muurin alta kannettiin tuhka koe-alalle. Oma kokeilu loppui sitten maailmalle lähdön myörä. Kyseisen suometsän tuhkalannoituksen tuloksia en tiedä?

  Nykyisin kaikki 4:n tulipesän tuhkat kannan metsään – eilen viimeksi. Tehostan tuhkalannoitusta laskemalla myös ureaa aina metsässä käydessä.

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)