Keskustelut Harrastukset Kotitarve sahurit

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Kotitarve sahurit

  Onko kanssaeläjät laskenut paljon vanne tai sirkkeli sahauksella kotitarve rakentamisessa olisi säästöä. Itse olen asiaa useasti miettinyt (konehalli on omista puista sahautettu)  ja nyt päässäni laskin ruodelautojen hintaa varastoon ja katselin toisella silmällä vannesahaa. Isomman puun (hirsien) sahaus hinta vs sahautus varsinkin omaan käyttöön. maalaispojan laskimella laskien hankkisi itsensä nopeasti takaisin?

 • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Lienee enemmänkin ajankäyttökysymys. Jos kalenterissa on vapaata tilaa, niin siitä vaan. Monesti saattaa aikapula ohjata sahauttamaan vieraalla.

  Olen monesti noita sahalaitoksia katsellut, että sellaiselle, joka haluaa lautansa ja lankkunsa juuri omiin mittoihinsa sopivia. Ja silloin kun on aina joka vuosi muutama tuulenkaato ja aikaa niiden kanssa pelaamiseen. Käypää rakennustavaraa saa myös sellaisista puista, jotka eivät käy myyntiin tukiksi tai pikkutukiksi. Minäkin aikanaan tein mäntylattioita sellaisista riuista, jotka olivat menossa kuitupinoon.

  Mutta miten se nyt meni saiko Suomessa enää rakentaa mitään ilman puutaran CE merkintää?

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  mehtäukko

  Eikait sitä nyt ole kriminalisoitu!? Omalla tontilla kait ei saanu sahata toisten puita…ja naapurin tukkikentälle sai viedä omat puut…??

  Puuki

  Kaitpa sitä itselle kuitenkin saa vielä sahata.   Kiinalaisen tuotteen ” China Export” -merkinnän lyhennys on CE . Sieltäkin tulee paljon CE-leimattuja hyviä ja vähemmän hyviä tuotteita.

   

  Metsuri motokuski

  Taitaa olla jo sahatavaran hinta sellainen että kotitarvesahaukselle ei juuri kannatusta löydy jos varsinkin kalustoa joutuu ostamaan. Juuri ostin 50×100 euron metri ihan rautakaupasta. Lautaa taitaa lähteä muutalla kymmenellä sentillä metri.

  Puuki

  ~ 2,1 kuutiota (raakki)tukkia , siitä saa suunnilleen 200 €:n  edesta kakkosnelosta.

  Jätkä

  Tavallista ladonseinälautaa ei kannata alkaa sahailemaan, mutta jo 50 x100 tms on ihan hyvin kannattavaa. Jos tarvitaan täysisärmäistä, niin suora minimipölkky pitää olla kuoren päältä 15 senttinen. Siitä tulee kaksi 2×4 :sta.

  Vannesaha on kohtalaisen hidas laite, joten sillä kannattaa sahata erikois-sahausta, esim pelkkahirsiä tai sahausta säteittäin tai isoista puista tuppilankkua tms.

  Se, että kannattaako sahata esim rakennusvärkkejä omista puista, riippuu siitä, kuinka oikein on katkottu tukit määräpituuksiin, eli hukkapätkiä mahdollisimman vähän.

  Monella sirkkelisahurillakin on takanaan lujuuslajittelututkinto ja leimausoikeus. eli lakia ja asetusta tulee kyllä noudatettua, kunhan sellainen sahuri löytyy.

  Moneenkin rakennukseen voisi aivan hyvin käyttää esim kirjanpainajien tappamia kuusia, tuulikaatoja, jotka ovat jopa sinistyneet ( sinistäjäsieni ei heikennä puun ominaisuuksi muuten kuin visuaalisesti.)

   

  metsänkasvattaja

  jos  ruvetaan  laskemaan  tuntimäärää mikä  on  käytetty sahauksiin   sekä  muihin  vaiheisiin  joita  on  paljon  niin  ei  kannata. on  muistettava että jos  omat  tukit  möisi ja  ostaisi  niillä  valmista  sahatavaraa , jota  saa  höylättynä  mittatarkaksi  joista  on hyvä  rakentaa  ja  laatukin on hyvä  verrattuna   ehkä niihin  itse   sahaamiin  joiden  laatu  on  sitä  sun tätä

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)