Keskustelut Metsänhoito Kuivan kankaan kasvu

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 49)
 • Kuivan kankaan kasvu

  olisiko jollain jotain suuntaa antavaa tietoa, kuinka paljon kuivan kankaan  männikkö kasvaa vuosittain Eteläpohjanmaalla/Pohjoisessa satakunnassa? Ja minkälaisiin kuutiomääriin pääsee kiertoajan aikana?

 • Puuki

  Kuivan kankaan kasvu on ~ 3-3,5  m³/ha /v . Karukkokankaalla eli jäkäläkankaalla kasvu on ~ 2-2,5  m³/ha/v.

  Tolopainen

  Paljonko kasvun kannattavaisuus raja, jos kasvu on alle 5 kiintoa sellaista metsää ei ainakaan kannata ostaa nykyhinnoilla. Käytännössä metsän kasvatuksen kannattavaisuus on aika heikkoa Jyväskylän pohjoispuolella. Lannoituksella saa tietenkin kasvua lisättyä. Nyt meillä on olleet Euroopan halvimmat lannoitteiden hinnat. Niihin on tulossa kovia korotuksia.

  Visakallo Visakallo

  Tolopainen: ”Lapissa on ehkä parhaat kasvuolosuhteet havupuille. Tai sitten ei. Puut saattavat lahota kokonaan talvella kun on lämmintä ja pimeää.”

  Erittäin tärkeä huomio Tolopaiselta. Vaikka ilmasto lämpeneekin, päivien pituuksiin se ei vaikuta.

  Jätkä

  Jos metsässä on pimeää, niin eihän siellä näe lahottajasieni puuhailla lainkaan. Tuskin Lappi niin äkkiä lämpiää, ettei siellä ole pakkasia talvisinkaan. Viime talvi näytti ilmastonvaihtelun suuntaa, että kunnon talvet tulevat mahdollisiksi.

  Taikka sitten pitää alkaa kasvattamaan vain kyllästettyjä puita.

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Lisää metsäsuunnitelmasta:

  Kuivahko kangas, mänty, 56 vuotta, 519 runkoa, 253 m3, josta tukkia 192 m3, kasvu 13,5 m3.

  Lehtomainen kangas: rauduskoivu, 30 vuotta, 1700 runkoa, 210 m3, kasvu 14,8 m3.

  Jätkä

  Anttoon Rauduskoivikko on näköjään mennyt pilalle. Tuon ikäinen koivikko Lehtomaisella kankaalla olisi hoidettuna lähes kiinnon puita, eikä niitä saisi olla hehtaarilla edes 700 runkoa.

  Siksi kasvukin on noin mitätön.

  Kuivahkon kankaa vuosikasvu vastaavasti lienee arvioitu vahvasti yläkanttiin, ellei sitä ole piiskattu typpilannoituksilla.

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Tuo metsäsuunnitelma on vuodelta 2014 ja se rauduskoivikon pohja on hakattu aukeaksi 1991. Sitä ei ole istutettu eikä kylvetty (syntynyt luontaisesti täysin kuolleelle pohjalle massiivisen kuusikon jälkeen). Tuossa vaiheessa sen koivikon ikä oli todellisuudessa luokkaa 20 vuotta. Lisäksi koivikon alle on syntynyt koko kuvion kattava kuusikko, tuolloin 3-9 metriä lyhyttä.

  Kuivahko kangas on lannoitettu 4 kertaa MNP1:llä. Näkyy olleen jo silloin (2014) Uudistuskypsä metsikkö.

  Jätkä

  VT-männiköllä on laskeskeltu niin kova kasvu, että minä kyllä antaisin vielä kasvaa, jos tieto pitää paikkansa.

  Koivikko on aivan liian tiheä ja kuusikko alla on tyvilahoa.

  Visakallo Visakallo

  Kieltämättä aika sakeana olit Anton tuon koivikkosi pitänyt. Nyt lienee  jo harvennettu? Paljonko runkoluku nyt on?  Lukijoiden kuvissa sivilla 44  (9.6.2017)  on kuva 27 vuotiaasta jo kolmannen kerran harvennetusta loppukasvatusasennossa olevasta koivikosta. Vuosi sitten niitäkin porukalla kierreltiin. Aika mukavasti on rungot tänäkin kesänä turvonneet, kun niillä on tilaa turvota.

  pikkutukki

  Huhhuh . Kyllä Suomessakin puu kasvaa hoidettuna !

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 49)