Keskustelut Metsänhoito Kuusen kaato ennen ikääntymistä

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Kuusen kaato ennen ikääntymistä

  Teen hankintahakkuuta. Meidän kotitilalla on eri-ikäistä puustoa.
  Paras merkki kuusen ikääntymisestä taitaa olla kuivuminen,  harsuuntuminen, latvan supistuminen sekä se ettei oksissa ole enää voimaa.
  Millainen on ns. huono kuusi jonka voisi kaataa jo ennakkoon?
  Jos latvus on supistunut, kasvaako kuusi vielä paksuutta?
  Nämä kuuset kasvavat priima-paikalla ja ovat silti huonompaan kuntoon menossa. Kiirettä niitä ei ole kaataa, vaan pitäisi olla joku käytännön syy JK-periaatteella, esim. tilan luominen uudelle puustolle tai valon lisääminen. Ja ei sitä tiedä vaikka ensi kesänä ne piristyisivät.

 • A.Jalkanen

  Vasemmanpuoleinen kuusi ekassa kuvassa hyvä, oikeanpuoleinen harsu kuten aloittaja arvelikin. Vaikka ei olisi heti kaatumassa talon päälle, huono puu voi houkutella kaarnakuoriaisia.

  Nostokoukku

  Harsuja ovat molemmat. Ensimmäisessä kuvassa taustalla oikealla vähän matalammalla kuusella on terveen kuusen latva.

  pv

  Osa kuusistahan kuihtuu pystyyn nuorena luonnostaan. Kaikki eivät kasva isoksi.

  Meillä oli paljon huonompiakin kuusia, mutta kuin ihmeen kaupalla kirjanpainajat ohittivat tämän seudun.
  Seuraava iso hakkuu on min. 20 vuoden kuluttua. Noiden pitäisi pysyä hengissä ja kasvaa siihen asti. Polttopuuta on jo tarpeeksi.


  @Nostokoukku

  Aivan. Kannattaa kiinnittää huomiota myös käpyihin. Ne saavat latvan näyttämään huonommalta mitä se oikeasti on.
  Tuossa 2. kuusessa on käpyjä. Latvus indikoi myös pituuskasvua.

  Mutta eikös terve kuusi tee käpyjä koko oksistolle?

  Puuki

  Tyvilahoiset kuusikot kannattaa myös hakata ajoissa ennen puiden ikääntymistä. Latvuksen huono kunto voi myös kertoa lahosta joka kuusikossa leviää juurten kautta.

  kmo

  Jos harsuuntuneita kuusia kaataa ja viereiset tuuheat jättää niin riskinä on että jätetyt kuuset eivät kestä lisääntyvää auringonpaistetta ja kuivuvat kohta vuorostaan.

  vuorijarvipetri@gmail.com

  <p>Kun kuusen vihreä osa nousee yhä ylemmäksi ja harsoontumista on paljon, kannattaa miettiä päätehakkuun tekoa, harvennus ei pelasta jäljelle jääviä puita.  Etenkin jos alueen puista löytyy kirjanpainajan tai muun tuholaisen jälkeä. …Mitä pikemmin sen parempi, vuoden päästä kuivia puita on enemmän ja myytäväksi kelpaavaa vähemmän.   </p>

  Timppa

  Jos harsuuntuneita kuusia kaataa ja viereiset tuuheat jättää niin riskinä on että jätetyt kuuset eivät kestä lisääntyvää auringonpaistetta ja kuivuvat kohta vuorostaan. 

  Juuri näin.  Minulla on periaate, ettei yli 50-vuotiasta kuusikkoa harvenneta juuri tuosta syystä.  Samaa neuvoi joku asiantuntija jossain lehdessä.  20 vuodessa tuo kuusikko on  täysin tuhoutunet, ellet uudistushakkaa sitä.  Jos teet aukoksi ja uudistat kunnolla, niin siinä kasvaa hieno metsä.   Jos hirvieläimistä ei ole vaaraa, voit uudistaa sen halutessasi myös koivulla.

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)