Keskustelut Metsänhoito Kuusen kevätahava

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
  • Kuusen kevätahava

    Rovaniemellä meillä joku hehtaari turvekangasta, jossa 2 – 7 metriset kuuset latvasta ihan harmaita, kun kuivuvat vuodesta toiseen. Maa on nytkin tukevasti roudassa ja lämpötila kuitenkin lähellä kesä lukemia. Latvat, jotka ovat suojassa, vaikka koivun vierihoidossa, ovat terveitä ja pidemmissä kuusissa ei vastaavaa näy. Joissain männyissäkin on vastaavaa latvojen kuolemaa, männyissä tuota on isommissakin yksilöissä.

    Oma ajatus on että nuo alat ovat olleet pitkään avosoita. Booria ei ole tarpeeksi ja mitähän nuo muuta tarvitsisivat. Ojitettua alaa on yhteensä 20 ha, jossa suurelta osin kelpo puusto ja nuo laikut, joissa latvakuolemia ovat noin hehtaarin kokoiset laikut. Metsähallituksen mies sanoi että tuonne pitäisi saada koivut kasvamaan ja ne kyllä näyttävät kasvavan, mutta leviävät hitaasti. Joutomaata tai kitumaata, kunnes koivut kasvavat alalle ja ala muuttuu kasvulliseksi metsämaaksi. Wanhajätkä tietysti laittaisi tuhkan ja voi olla että auttaisi.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mahtaako tuohon kannattaa uhrata enää tuhkaa, jos noin huonosti ovat ojituksen jälkeen puut kasvaneet. Jos olisi paksuturpeista, voisi nostaa turvetta.

    pihkatappi pihkatappi

    Tuolla kenttäkerroksessa puolukanvarpua ja paikoin pajua. Ojanpenkoissa on kiviä, eli kovin paksu turvekerros ei ole. Isompien kuusten juuret ylettävät varmasti tuonne kivennäismaahan ja kasvavat sitten hyvin. Vaikka sanotaan, että ohut turpeiseen ei tuhkaa kannata laittaa, niin auttaisiko kuitenkin tässä alkutaipaleella? Ravinteisuus ja turpeen paksuus tietysti vaihtelevat. Tuolla on kuusia raivattu ehkä 30 vuotta sitten ja sivuoksista on kasvanut kuitupuunvahvuisia näreitä, mutta latvojen kasvu ei luonnistu. Ja viereisellä kuviolla samalla tasaisella turvekangas alalla kuusia on jo tukkipuu koossa. Voisi tietysti mielenkiinnosta laittaa booria pienelle koealalle.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuhkaa ja booria voi kokeilla tai teettää viljavuustutkimus neulasnäytteistä.

    Kurki

    Onko kyseessä istutusalue vai ojitusalue, jossa kasvaa nyt suolla olleita luonnostaan syntyneitä puita ja taimia? Kuusen latvan tuhoajia voi myös olla kesähalla, tuomenruoste ja nyt yleistynyt juuri pohjoisessa sirokokkisieni, joka kuivattaa ja käyristää latvan alaspäin. Eivät taida kuusen juuret ulottua 20cm syvemmälle.

    sitolkka

    Puut ovat kuivan kesän jälkeen karistaneet neulasiaan normaalia enemmän.

    pihkatappi pihkatappi

    Noissa on pahimmissa varmaan yli kymmenen vuotta sitten pituuskasvua. Latva virityksiä on paljon ja kaikki jo harmaita. Osa puista kuitenkin kasvaa pituuttakin, ne joissa latvukset ovat vaikka koivun oksien seassa. Ei noilla pahimmilla enää ole tulevaisuutta, kaadoin lannoitteksi. Erilainen perkaus, kun poistin lähinnä kuusia ja jätin pystyyn mahdollisimman paljon koivuja.

    Onkohan tuo sirokokki se kuusen koukkulatva tauti. Ilmeisesti, kun sitä täällä vasta tutkittiin.

    wanhajätkä

    Pihkatappi. Mulla on vielä niin lyhyt aika tuhkauksesta etten vanno mitään. Minusta näyttää että uuden latvan pukkais. Neulaset on koko tuhkatulla alueella mielestäni pitempiä ja tummia. Neulasmassaa miltei tuplasti. Mulla on noita kuivalatvoja siellätäällä, ehkä joku yhtenäisempikin läntti.

    Seuraan tilannetta. Pitää tilata lustopora ja syksyllä katella paksuuskasvua. Pituuskasvussa en huomaa kummempaa kehitystä. Onhan nuo kesätkin ollu erikoisia joten ei liene vielä johtopäätösten aika.

    Nythän ennustetaan hyvää kasvua viime kesän säiden takia.

    Panisin tuhkaa boorilla terästettynä.

    En tiijä mutta näkkyypähän ja jo syksyllä oon ehkä viisaampi. Nuo pengertiet ei vielä kestä maasturia enkä jokapaikkaan kykene kävelemään.

    Kun liikut täälläpäin ni kysy kaupalta tarkempi osote. Se kylähullu joka touhuaa mettässä, assuu nykysi yksin syrjässä. Romua ku raatteentiellä….kylähullu joka tulee kaupalle tuntia ennen sulkemista ”kulttuuriparlamenttiin” jos pääsee.

    pihkatappi pihkatappi

    Rehti 50 kilometriä sinne teidän parlamenttiin, katotaan syksymmällä. Vaivat on kuusilla moninaiset, suopursuruoste, koukkulatvatauti, halla jne. Mutta varmasti ravinne tasapaino auttaa moneen. Lieneekö tuossakin kerätty vuosikymmenet heinät jängältä, ikivanha talonpaikka jokirannassa, Mh ojittanut 30 metrin ojavälillä ja mitä lie Metla tehnyt, kun yhdellä kuviolla kuuset oli sylintäyteisiä.

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)