Keskustelut Tekniikka Kuusentaimien hoito

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 29)
  • Kuusentaimien hoito

    Merkitty: 

    Rehevien maiden taimet uudistus alueilla tuppaavat nämä hukkumaan ”heiniin”, näitä piiskaamaan sopisi tämäkin lelu, josko edes nyky aikana kukaan edes viitsii heinitystä torjua?

    https://www.tokmanni.fi/akkuruohotrimmeri-40v-ltb40-6419860574936

    Helppoa ja halpaa ilman bensaa, sama akku sopii sahaankin, joka myös toimii kevyissä hetkellisissä heti apua vaativissa karsinta/pätkintä töissä. Kunhan oikeis husgvarna. No kukin tehköön tavoillaan, vinkkasin, vain 🙂

     

  • pihkatappi pihkatappi

    En tiedä miksi koneistutksissa taimet ovat usein jossain muualla kuin mättään päällä. Todella hidasta varhaisperkaus tai kuusten katkomisia tulee paljon, kun taimet eivät ole loogisissa paikoissa. Montut ovat syviä, mutta kunnon mättäitä ei silti edes ole ja taimia miten sattuu. Rehevällä pohjalla pitäisi taimi ehdottomasti istuttaa mättään huipulle, muutoin pitäisi heinätä himona monta vuotta.

    Mätästyksen monttujen syvyyttä voitaisiin tarkistella metsäkeskuksen toimesta, pahimmat ovat yli metrin syviä ja nurinhan siinä kesällä menee, vaikka olisi kuinka etevä. Eli minusta tämä mätästys tyyli on iso syy, miksi jatkuvakasvatus kiinnostaa ihmisiä, ei noissa aukoissa moni tavallinen ihminen kesällä voi liikkua. Laikkumätästyksestä on tullut kansallinen häpeä, joka on metsätalouden generoima ja johon pitäisi puuttua välittömästi.

    Kurki

    Laikkumättäitä ei taida olla tehty istutuskoneella.

    Linkki: https://projects.luke.fi/kehityshyppy/metsanhoitotieto/istutus-2/1028-2/

    pihkatappi pihkatappi

    Voi olla, mutta kaikenlaisia poteroita on nähty ja isännätkin noita kiroaa.

    Visakallo Visakallo

    En oikein usko, että kysymyksessä olisivat olleet koneistutukset, sillä koneella on pirun vaikea saada tainta osumaan muualle kuin juuri siihen mättään päälle.

    pihkatappi pihkatappi

    Tuossa artikkelissa nimenomaan sanotaan että kaikki koneistutukset tehdään laikkumätästämällä ja siinä samassa kaivinkoneessa se istutuslaite on. On noissa koneistutksissa usein ollut pitkiä viiruja, raapaisuja, nuo laikut, mutta kuskistako riippuu voi olla tarpeettoman syviä monttujakin. Kukin tehköön nii kuin hyvältä tuntuu, mutta harva taitaa ymmärtää etukäteen.

    pihkatappi pihkatappi

    Koneistutus on varmuudella.

    marttitapio

    Tulee tuo koneistutus yleistymään, kun tarpeeksi monta kehitysversiota on taottu.

    Pottiputki on vain käyttökuluiltaan vielä pitkään kilpailukykyinen. Tekijöitäkin, ainakin paikoin, on ollut saatavilla. Työn oppiminenkin on aika joutuisaa, ja onnistumisprosentti hyvä. Mihin tietysti vaikuttaa muokkauksen jälki.

    Koneistutus tulee tietysti ajan myötä lisääntymään. Mitä sitten vaikuttaa yleinen mielipide päätehakkuiden pinta-aloista, niiden laajuudesta, mikä taas vaikuttaa koneistutuksen yksikkökustannuksiin.

    tamperelainen tamperelainen

    Puuki tuolla edellä kirjoitti istuttaneensa mäntyjä kesällä vastoin Luken ohjeistusta.Oma kokemukseni on että mänty kyllä lähtee kesällä kasvuun,mutta taimiin kehittyy normi-istustussyvyydestä huolimatta lenkoutta.Ilmeisesti paalujuuri ei lyhyenä kasvukautena poraudu riittävän syvälle ?

    Muokkaamattomaan maahan istutettaessä männyntaimissa paljon kuolleisuutta.Tämä todettu ruotsalaisessa tutkimuksessa,syytä kuolleisuuteen ei kerrottu.Omat kokemukset samat

    tamperelainen tamperelainen

    Noilla kivikkoisilla mailla ei oikein kaivuriakaan pitäis päästää mellastamaan saati koneistuttaa.Kivikoissa pottiputki,istutuskanki ylivertainen systeemi

    Puuki

    Voi olla että ei juuristo ehdi kehittyä kunnolla mutta sen voi korjata oikomalla keväällä vinot mä-taimet.  Riippuu maalajista ja kasvuolosuhteista miten rouste nostelee  taimia.  Luultavasti mättään päällä vähemmän kuin tasasella ja muokkaamattomalla maalla jossa tukkimiehentäikin on pahemmin haittana . Paalujuuri tuskin niin vahvaksi ehtii pienillä taimilla, että se estäisi routivilla mailla pottitaimen vinoon kasvamisen vaikka istuttaisi keväälläkin. Savikoilla varsinkin taimet kun taimet puklahtaa usein istutuskuopasta pois ensimmäisen kasvukauden jälkeisenä keväällä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 29)