Keskustelut Metsänhoito Kuusentaimien latvusten kuivuminen

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 26)
 • Kuusentaimien latvusten kuivuminen

  Hehtaarin kuviolla(istutus v 2003) kuusentaimien latvukset kuivuvat runsaasti.Voisiko kyseessä olla boorin puute?Kyseessä vanha karjanlaidun,maaperä hiesumoreenia,aavistuksen pohjoiseen viettävä rinne.Itse olen tulkinnut latvusten kuivumisen kevätahavan aiheuttamaksi

 • tamperelainen tamperelainen

  Leevi Sytkyn kuusikkokuvan kommenteissa oli mainittu boorinptteen oireena latvusten kuiviminen

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Minä havaitsin saman ilmiön erityisesti juuri vanhoilla laitumilla, joita ei oltu lannoitettu. Asia korjaantui pellonmetsityksen erikoislannoksella. Pelkkä boorinkin levitys on auttanut.
  Ilmeisesti booria ei ehdi rapautua maaperästä riittävästi laidunnuksen vuoksi.

  Leevi Sytky Leevi Sytky

  Jep! Todellakin kuivuneita latvoja esiintyi jonkinverran pienellä alueella ja lannoituksen jälkeen muodostui uusi latva.
  Onhan mahdollista myös se, että kuivuminen johtuu veden puutteesta. Ilmat lämpenee, mutta maa on vielä jäässä…

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Tuossa ”helluntaiheila”- ketjussa mainitsin kaliumin puutteen yhtenä vaihtoehtona, sillä kalium vaikuttaa myös kasvin kuivuuden- ja kylmänkestävyyteen.

  Leevi Sytky Leevi Sytky

  Samaisessa ”helluntaiheila” ketjussa kerroin lepikon muuttamisesta kaurapelloksi. Alalla on vuosikymmenien aikana leppien lehdistä muodostunut humuskerros. Jos kaurasta muodostuu aneeminen kasvusto, syynä on ilmeisesti juuri kaliumin ja fosforin puute.

  Ps. Siis menossa on kokeilu ja paikalle tulee pottumaa tulevaisuudessa.

  Ps.2. Eihän tämä nyt juuri aloitukseen liity, mutta käsitelläänhän tässä metsällekin tärkeitä maan ravinteita. 🙂

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Ehkä se boorinpuutos ei niin paljon ruohovartisiin vaikuta. Kasvoihan niillä vanhoilla luonnonlaitumillakin aina jonkinlaista heinää.

  Leevi Sytky Leevi Sytky

  Boorinpuutos kauralla, heh heh. Mitäs ravinteita tuhkassa on eniten? Ja toiseksi eniten?

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  En mene väittämään etteikö voisi olla kevätahava, tai siis se että puiden juuret ovat jäässä, kun puu alkaa jo muuten elää ja haihduttaa kosteutta.
  Enemmän kuitenkin epäilen ravinneongelmia.

  Keväthallan vaikutus kuuseen on aiheuttanut joskus ihmettelyä ja on väitetty, että sen vaikutus on vaikea erottaa ravinne puutteista, joten käympähän hallavaurion tässä vielä kerran läpi.

  Halla ottaa kevätkesällä uuteen, vaaleanvihreään, vuosikasvantoon, oksissa ja latvassa tai pelkästään oksissa, jos puu on pidempi. Vanhempaan osaan oksaa ja vanhoihin neulasiin halla ei ota.
  Jo hallayötä seuraavana päivänä kasvanto lerpahtaa roikkumaan, täysin vetelänä, suoraan alaspäin. Päivien kuluessa väri vaihtuu hiljalleen mustanvihreäksi. Vähän sääsuhteista riippuu missä ajassa kerkkä kuivuu ruskeaksi. Ruskea kuivunut kerkkä on hyvin hauras, joten se murenee tuuleen ennen syksyä.
  Ennen kerkän pois varisemista hallavaurio on täysin yksiselitteinen todeta, sitä ei todellakaan voi sekoittaa mihinkään muuhun puun vaivaan.
  Sitten kun kerkkä on varissut, siis syksyllä ja talvella on jo vaikeampaa todeta mikä puuta todella vaivaa.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  rompe

  Tänä kesän on ollut niin kuivaa että suuremmatkin puut ovat neulasiltaan ruskeaksi muuttuneet.

  Kysymys teille kouluja käyneille:::

  männyt omalla palstalla -78 istutettu aurattuun maahan ojat on 0,5metriä syvät parhaimmillaan, puitten pituus 12-15 metriä tuoreenkankaan karuhkoa tyyppiä korkeinta kumparealuetta kuivuus kurittanut niin paljon mielestäni että mäntyjen neulasten väri muuttunut ruskeaksi kauttaaltaa koko latvuksen osalta, jos yksi tai kaksi oksaa vihertää vaivalloisesti, niin onko nämä kasvatuskelpoisia vai tuleeko nämä ensi kesänä pudottamaa kuoren rungolta kuivaneena pois,, pinta-ala6-8 aaria

  rompe

  kevätahava johtuuko se kun ei vettä sada lumiensulamis aikaan vaan aurinko vain sulattaa ja haihduttaa lumet ja kuivattaa latvat, kun lumien sulamisaikaan pitäisi sataa vettä että routa alkaisi sulaa ja taimi saisi sulasta maasta otettua vettä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 26)