Keskustelut Metsänhoito Kuusivaltaisuus ja jatkuva kasvatus lisäävät metsätuhojen riskiä

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 61)
 • Kuusivaltaisuus ja jatkuva kasvatus lisäävät metsätuhojen riskiä

  Tuollainen otsikko oli poikkeuksellisen asiallisessa jutussa. Poikkeukselliseksi sen tekee se, että se oli metsästäjäliiton pää-äänen- ja aisankannattajassa maaseudun tulevaisuudessa (11.03.2020).

  ”…Leudon ja myrskyisän talven pelätään lisäävän haitallisia tulokaslajeja. Riskiä kasvattaa metsien kuusivaltaistuminen, jota mänty- ja koivumetsien hirvituhot edistävät…”

  Varmaankin edistävätkin, mutta kun taimikoista 60% on kuusta, kun taas nuorista kasvatusmetsistä alle 20%, niin on perusteltua väittää, että tuo tuhoisa kuusettaminen johtuu juuri tuosta täysin holtittomasta hirvilaidunnuksesta, jota johtaa metsästystalousministeri leppä.

  Viimeinen virke tuossa jutussa on: Jo nyt neljä viidesosaa metsistä on havumetsiä.

 • Timppa

  Meillä syöksyvirtauksessa kaatui lähes kaikki puut.  Jos juuret olivat liian lujasti kiinni kivien välissä, niin puu katkesi.  Saattoi olla vaikka reilu 30 cm katkeamiskohdasta.  Niitä 2006 olleen syöksyvirtauksen jälkeisiä kanto on vieläkin pystyssä.

  Perko

  Timpalle : Entisaikojen  osaajissa ei ole moitteen sijaa. On kuitenkin  jälkikäteen havaittu  että on aikamoisia nilkkijäkin joukossa joilla on ollut vai  tavoitteeena omaetu ja hallinnointi uskomuksia myöten.  Moneen silloin  tuomitun asiaan voi edelleen sanoa puolustukseksi ” Se pyörii sittenkin”.  Oikeaoppiset polttivat parimiljoonaa noitaa Euroopassa roviolla 300 vuotta ja vielä 1700 luvullakin. Siltä ajalta metsäoppaatkin voisit heittää roviolle!

  Minä  ihaillen seuraan parikyppisiä neitokaisia eikä tulis mieleenkään  grillaaminen.

  Perko

  Timpalla onneksi oli vakuutus!

  oksapuu

  Hoh hoijaa…

  Itsellä on hallussa yhtiön omistaman ison metsätilan metsäsuunnitelma Uudeltamaalta jostain 1920-30 luvulta. Hakattu viimeisenpäälle tuon harsinta-opin mukaan. Pitää kyllä sanoa että jos noilla luvuilla pitäisi nyt metsätaloutta harjoittaa niin kyllä itku pääsisi…

  Olen nyt reissussa mutta voin kyllä tarvittaessa laittaa myöhemmin lukuja…

  Puuki

  Niin. Taitaa olla Perkolta vastauksen saaminen kysymyksiin yhtä hankalaa kuin Jovainilta oli saada vastaus siihen erinomaisen hyvään kauppatapaan, jota esittänyt.

  Perko

  Termiikkiä on vaikea nähdä mutta olette sen havainneet taivaalla olevista poutapilvistä noin 1500 m korkeudella. Pilvet joiden alapuli on lievästi ylöspäin kupera on termiikin aiheuttama tiivistymä.  Siellä istusaukossanne  täysin tyynellä säällä käy tuulen nuhahtus niin silloin lähtee ilmakupla ylös ja voi nostella eväpareitakin taivaalle.

  Syöksyvirtaukselle tarvitaa lämmin alkusade  ja kehittynyt korkea ukkospilvi. Siitä syntyy ”höyrykone” super termiikki,  se onkin jo toinen juttu.  Alku lähtee siitä kun helpoiten irtoava kupla  valkkautuu paikasta jossa pintatuulelle on mahdollisuutta. Sellainen on esim aliskasvillisuudesta puhdistettu metsä.   Laikon kankaalle  jäi nauhoja joissa oli aliskasvillisuus paikallaan ja  on edelleen.

  Perko

  Puuki  , kun tarvitset tietoja kehoitan ihan itse  hakemaan.  En viitsi jokaista kohtaa tolkuttaa kun se ei silti tartu. Seuraan   mölinäänne viikon kuluttua. Jatkakaa !

  PS.    A. J.  kiitti nimistä, tiedätkö ketkä oli ne vuorineuvokset jotka tilasi ohjeistuksen? Olen yrittänyt selvittää.

  Timppa

  Ihan pötypuhetta nuo horinasi Perko.  Syöksyvirtaus tekee pomppuja kuin heittäisi ”voileipiä” veteen.  Välillä voi olla olla millaista metsää tahansa eikä siinä huomaa myöhemmin mitään vahinkoja.  Kun virtaus alkaa lähestyä maata, niin heikommin kiinni olevia puita alkaa kaatua.  Paikassa, jossa virtaus iskee maahan, puita kaatuu ja katkeilee.  Sitten virtaus alkaa taas kohota ja iskukohdan jälkeen kaatuu heikosti pystyssä olevia puita kunnes on taas ehjää metsää.

  Meillä päin iski 4 syöksyvirtauksen rintama 10 heinäkuuta 2006 Päijänteeltä.  Lähitienoolla olevan kesähuvilan järven puolella olevan järeän männyn virtaus heitti 2-kerroksisen talon yli toiselle puolen.  Syöksyvirtaus alkaa täysin yllättäen.  Kesti vain hetken.  Naapuristossa oli pari teinityttöä palaamassa mökille.  Virtaus alkoi niin rajuna, että joutuivat maastoutumaan yhden auton taakse.  Niin täynnä ilma oli oksia ja risuja.  Siinä kohtaa kaatui vain muutama puu.

  Meillä ”tukikohta” on reilut puoli kilometriä Päijänteeltä.  Meidänkin läheltä meni heikkovoimaisempi syöksyvirtaus.  Kaatoi pihapiiristä vain yhden siperianpihdan.  Muutaman sadan metrin päässä laajensi aukkoa ja toiseen kohtaan teki suojanpuolelle kuusikkoon aukon.

  Kiertelin 3 viikkoa noita virtauksien jälkiä.  Loppujen lopuksi tuhot olivat aika pienet. N. 1500 m3 tuhopuita.  Saatiin tietysti vakuutuskorvaus.  Seuraavana vuonna olisi niistä kyllä saanut paremman hinnan.

  Kylä ainakin meidän tapauksessa kaikki virtaukset alkoivat Päijänteeltä.  Ei metsillä, pelloilla tai millään muullakaan maan päällä olevalla ollut asiaan vaikutusta.

  Perko

  Just niin!

  Puuki

  Perko :     Itse minä niitä tietoja olen hakenutkin ja myös löytänyt, niin ei sitten tarvitse jokaisen nettiprovon väittämiä uskoa summassa. On siitä ollut hyötyä paljonkin.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 61)