Keskustelut Metsänhoito Kuviokoon kasvattaminen

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Kuviokoon kasvattaminen

    Allekirjoittaneella on metsälössään useita pinta-alaltaan turhan pieniä (0,2 – 0,3 ha) kuvioita. Pari kuviota on iältään noin 60-vuotiaita, ja ne sijaitsevat kaksi vuotta sitten istutetun kuusitaimikon vieressä. Olen ajatellut päätehakata ne hankintana ja istuttaa kuuset ensi keväänä. Muokkausta varten ei noin pienille kuvioille kannata konetta erikseen kutsua, mutta yritän yhdistää muuta konetyötä (tien teko) samaan urakkaan.

    Miten menettelette omien pienten kuvioiden kanssa? Kasvatatteko ’normaalin kaavan’ mukaan vai pyrittekö yhdistämään niitä muihin kuvioihin? Uusi metsälaki antaa vapaammat kädet päätehakkuisiin, mikä helpottaa tilannetta jonkin verran.

    Ja vielä kysymys, mitä pidätte taloudellisesti järkevänä kuviokoon alarajana?

  • Pete

    Kuviokoko ei ole yhtä merkittävä asia kuin ”käsittelyala”, eli se, että samalla alueella on samassa rytmissä olevia kuvioita riittävä määrä. Mielellään 5ha. Siihen ainakin itse pyrin.

    Alle hehtaarin kuvio on kuitenkin jo pieni. Jos metsätaloutta ohjaa Kemera, niin nuorenmetsänhoidon tuen osalta minimi on 2ha käsittelyala joka voi koostua minimissään 0,5ha erillisistä kuvioista. Ihan hyvää ohjausta tällaiset rajat. Pinistä kuvioista ei ole kuin harmia, ne lisäävät esimerkiksi tuulenkaatojen määrään ihan tutkitustikin.

    Riittävän kuviokoon ylläpitämiseksi en juurikaan suosi alikasvoksen kasvattamista. Jos vaikka 3ha mtvistutusmännikössä on pari 0,5 ha aluetta joilla on kattava kuusialikasvos, niin raivaan ne kyllä alas. En halua tuollaisia pikkukuvioita. Tulevaisuudessa niiden oikea-aikainen hoito ei ainakaan helpotu.

    jees h-valta

    En yleensä niinkään tuijota kuviota vaan käsittely tehdään tarpeen mukaan vaikka osille kuivota jne. Nytkin päätehakkuun rajauksia mentiin mäkien välissä notkoja ja nuorta männikköä säästettiin vielä mäissä kasvuun. Mentiin varmaan useammallakin kuviolla aivan tarveharkinnalla.

    pihkanaama

    Uusi metsälaki antaa tosiaankin parempia mahdollisuuksia tähän, kun ei tarvitse enää perustellaerikseen ei vielä päätehakkuu ikäisen kuvion päätehakkuuta.
    Aion itse tätä mahdollisuutta käyttää aina, kun se tuntuu järkevälle. Tuossa suunnittelin yhtä aukkohakkuuta, jossa 0,2 ja 0,4 ha 04 luokan kuvioiden välissä 0,3ha 45 vuotiasta 03 luokan kuusikkoa. Nämä yhteen ja vielä lisäksi tähän rajautuva 02 luokan kuvio, jonka kävelin läpi ja huomasin, että puolet sen puista onkin 90-vuotiasta ylispuusto kuusikkoa. Noista saa yhteensä sen reilu 1,5ha yhtenäisen kuvion. Isompikin saisi olla, jos mahdollista.

    Gla Gla

    En osaa sanoa järkevän kuviokoon alarajaa. Peten tavoin mielestäni on periaatteessa kyse käsittelyalan koosta, jossa pienet kuviot kuitenkin aiheuttavat harmia. Itselläni odottaa päätehakkuuta 2 ha kuusikko. Sen vieressä on kl 3, mutta paikoin harvahko ja paikoin ylitiheä vajaan hehtaarin kuusikko. Kolmantena alueeseen rajautuu 3 hehtaarin kl 2 koivikko. Päätehakkuun yhteydessä jaan pienen kuusikon kahtia siten, että osa menee päätehakkuuseen, osa harvennetaan koivikon kasvurytmiin sopivaksi. Kuusen ja koivun kiertoajan ero tasoittuu näin sopivasti ja päätehakkuun pitäisi olla ajankohtainen suunnilleen samaan aikaan.

    Syy tähän kaikkeen on se, että pilkottava kuusikko on muodoltaan kapeahko siivu kahden muun kuvion vieressä. Jakamalla kahtia kuvioiden pinta-alan kasvun lisäksi niiden muoto paranee.

    mehtäukko

    Edellisessä gla:n hyvät perustelut joita myös sovellan. Jos/kun nuo jutut,- siis tarkoituksenmukaiset asiat-, ovat selviönä päässä,niiden
    toteuttaminen käytännössä menee kuin itsestään.
    Nämä 0,1 ha ym. monet kaavoihin kangistuneet kukkaset olivat kehityksen jarruina liiankin pitkään.Toisaalta taas ylilyöntiin menevä esim. täysin kehityskelpoinen, juuri tukiksi lihovan männikön niittaus kesken arvokasvun osoittavat aika hourailevaa hallinnointia…!

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Olen pyrkinyt kuviokokoa kasvattamaan,jolloin huomioin esim.aukon rajauksen mahdollisimman tuulen kestäväksi.Joskus koivikosta ja mäntykuviohyyppäästä jätän saarekkeen elävöittämään ja siementämään uudistusalaa.Jos metsään vuosikymmen aikana on muutaman kymmen aarin kuvioita tehty ja usein erivaiheessa olevia,ei kyllä kuviokoon kasvattaminen useinkaan mahdollista järkevästi metsän kasvuvaiheen vuoksi.

    jees h-valta

    Toki en myös mihkään monen hehtaarin aukkoihin pyri koska uudistus alkaa olla aika haastavaa näillä palkollisen vapaa-ajoilla. Toki viime keväänä eka kerran käytin myös vierasapua istutuksella. Nyt taidan päästä itse jälleen kuokan varteen.

    Gla Gla

    Itse puolestani pyrin siihen, että saan muodostettua työkokonaisuuksia, joita on järkevä teettää ulkopuolisella. Tämä juuri palkansaaja-lapsiperheen ajankäytön takia.

    hatelo

    Yksittäisen kuvion kokoa tärkeämpää on samaan aikaan käsiteltävän leimikon koko.Minä en hankintahakkuilleni ilkeä motoa kutsua alle 200 motin.Sen käyvät mielellään vielä hakkaamassa.Tavoittelen toki aina 500 motin leimikkoa ja sen usein saan kasaan.

    uudehko metsänomistaja

    Mielestäni kuviokoko on alue, jonka määrittelee maasto ja metsän tilanne. Siihen ei ole syytä keinotekoisesti, eikä varsinkaan totuuden vastaisesti puuttua.

    Hakkuut taas kannattaa luonnollisesti toimittaa mahdollisimman laaja-alaisina. Mikään ei pakota siihen, että hakkuualue on kuviolan tai useamman sellaisen kokoinen ja muotinen.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)