Keskustelut Metsänhoito Kysymys Boorin levityksestä

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Kysymys Boorin levityksestä

  Merkitty: 

  Olen istuttanut noin 10v sitten vanhalle pellolle kuusia. Kuuset ovat nyt vajaa 10 metrisiä. Nyt osa kuusista ovat monilatvaistuneet eli boorin puutos vaivaa. Nyt aikeissa on levittää käsiruiskulla Bortracia. Kysynkin, että ruiskutetaanko liosta oksille vai maahan juuristoon? Vai onko sillä väliä?

 • A.Jalkanen A.Jalkanen

  Maahan laittaisin, ja kohtuullisen tasaisesti, eli ei tarvitse keskittää puiden runkojen viereen kun on noin suuret puut.

  mettämiäs

  Mahdollisimman tasaisesti koko alueelle maahan, mutta ei haittaa, vaikka vähän menee oksillekin (sateella valuvat alas). Sekoita liuos hyvin, ettei tule liian jytyä liuosta. Itse olen tehnyt 15 litran ”panoksen” niin, että ensin 5l vettä, sitten 5l bortrackia ja sitten vielä 5l vettä välillä ravistaen. Jos laittaa ensin bortrackia, voi ruiskussa oleva imu vetää sitä raakana ruiskuun ja levityksessä voi tulla ongelmia.

  MaalaisSeppo

  Itse tein terveyslannoituksen peltokuusikoihin n 10 v sitten. Ensin teetetin neulasista hivenaineanalyysin. Siinä ilmeni, että oli puutetta boorin ohella  enemmän magnesiumista. Hommasin rakeistettua  booriravennetta 1500 kg. Tukea sain n 600 € ja kulut olivat 1200 €+oma työ. Käsipelillä levitin. Ala oli 4.3 ha.

  Pete

  Sillä ei ole isompaa, meikä edes pienempää, merkitystä meneekö liuos oksille vai alikasvokselle. Järkevintä olisi tietysti yhdistää levitys maanmuokkaukseen.

  Reppuruiskuksi kannattaa valita Solo 475 jossa  kalvopumppu joka kestää sakeampia nesteitä, myös Tricon. Siihen saa myös ”mukavuusvarustelu” jotka parantavat ergonomiaa reippaasti. Kaikkein tärkeintä on valita säätösuutin (Solossa vakiona) jolla saa nesteen leviämään pistemäisesti. Tällä saa levitysleveyttä reilusti yli 10 metriä. Vähentää kävelyä tuntuvasti. Levitystasaisuus ei ole kovinkaan olennaista, joka neliölle ei tarvitse suihkun osua. Juuria ja juurisieniä on joka paikassa ja jos ei ole niin alikasvos puskuroi ja luovuttaa aikanaan. Isossa kuvassa toki pitää pyrkiä tasaiseen levitykseen, eli joka aarille suunnilleen sama määrä.

  Magnesiumin puutos neulasanalyysillä on joku jäänne historiasta, tyypillisillä kuusimailla sitä ei pitäisi edes teoriassa esiintyä vaan ainoastaan erityisen huuhtoumaherkillä esim. sorakuoppien maisemointialueilla. En ole magnesiumista lainkaan huolissani boorinpuutos kohteilla. Vanhassa rakeisessa booriravinteessa oli magnesiumia pienimäärä ja sekin ikäänkuin ”vahingossa” tuotantoteknisistä syistä. Magnesiumsulfaatti oli siinä ”kuivattamassa” raetta ja tuomassa lujuutta, ei varsinaisesti lisättynä ravinteena.

  Erittäin tärkeää on huuhdella reppuruisku lopuksi puhtaalla, mielellään lämpimällä vedellä, ennen varastointia. Jos huuhtelu jää tekemättä niin liuos kuivahtaa ja seuraavalla kerralla kuuluu vain naks ja pumppu on rikki. Sama pätee myös Tricoon.

  Nuakka

  Uudistin pienen kasvuhäiriökuvion josta teetin neulasanalyysin. Boorin lisäksi magnesium oli punaisella. Kun nesteboorin kanssa tankkiseokseen käy myös nestemäinen Magtrac, levitin molemmat yhtä aikaa. Ensikertalaista reppuruiskuttajaa auttoikin yllättäen magnesiumin näkyvyys kasvustolla, käsitelty alue värjäytyi valkeaksi.

  Gla Gla

  Liuos tosiaan riittävän laimeaksi, tuntuu olevan melko siirappista ruiskulle. Vaikka Trico on paksumpaa, se menee paljon helpommin ruiskusta läpi.

  Solon reppuruiskulla itsekin levitän ja olikohan se 50/50 mikä ei toiminut ollenkaan. Laimean seoksen saa myös levitettyä tasaisemmin kuin vahvemman, vaikka tavallaan turhaa veden ruiskuttamista tulee samalla tehtyä.

   

   

  mettämiäs

  Pakkalan kysymyksessä/tapauksessa puut on kymmenmetrisiä eli moottoriruiskun edut ovat vähän rajalliset (kuollutta painoa saa tosin kantaa). Ihan kuten Gla kommentoikin, ”enemmän laimennetulla” saa levittää vettäkin enemmän, mutta varmemmin saa tasaisen levityksen. Jos tähtää Bortracin levitysmäärään 15 l/ha, osunee helpohkosti 10-20 l/ha haarukkaan, jolloin boorin määrät ovat kohtuudella kohdallaan.

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)