Keskustelut Metsänomistus Kysymys MTK:n metsävastaava mikko tiirolalle

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 396)
  • Kysymys MTK:n metsävastaava mikko tiirolalle

    Metsälehdessä (18/2013) lukee: Valtakunnallinen YHTEINEN (TIIROLA, HUOMAA: YHTEINEN) linjaus on hirvikannan kasvattaminen.

    Olet tällä palstalla kehunut ajavasi hirvituhoasiassa metsänomistajien, myös puuntuottajien etua. Sinäkö olit päättämässä metsänomistajien edustajana hirvikannan kasvattamisesta?

  • suorittava porras

    Lukemani uutisen perusteella Mikko Tiirola kehotti pitämään huolta siitä , että hirvikanta ei kasvaisi . Toki niillä alueilla , joilla hänenkin hyväksymänsä 2-3:n hirven määrä / 1 000 ha alittuu , voidaan kantaa kasvattaa.

    Gla

    Voitko tarkentaa, missä ja miten Tiirola on hyväksynyt 2-3/1000 ha kannan? En väitä, etteikö noin olisi, kiinnostaa vaan MTK:n toiminta.

    Pähkäilijä

    Gla

    http://www.mtk.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedotteet_2013/elokuu/fi_FI/hirvituhot/

    ”MTK vaatii maa- ja metsätalousministeriön ottavan vastuun hirvipolitiikan johtamisesta. Hirvikantaa on säädeltävä tiukasti. Ministeriön on edelleenkin asetettava valtakunnallinen tavoitekanta, jonka tulisi olla enintään 2 – 3 hirveä / 1000 ha”

    mehänpoika

    Taitaa tämä mtk:n tiirola olla tuulella käypää sorttia. Hän unohtaa tosiasian: jos myötäilee hirviasioissa MMM:lle, pyllistää samassa puuntuotannolle! Kun on nyt näin käynyt, olisi miehen tehtävä kiireellä ensin omat johtopäätöksensä.

    Gla

    En minä tuosta Mtk:n tiedotteesta saa millään tulkinnalla sellaista käsitystä, että jos kanta on alle 2-3, sitä voidaan nostaa. Siinähän vaaditaan ministeriötä asettamaan tavoitekanta, jolla pyritään estämään metsätuhot ja joka on metsästäjien ”yhteisesti” sopimaa kantaa tiukempi.

    Jos metsänomistajat alkavat asioiden hoidon yhteydessä heitellä tällaisilla asioilla kapuloita rattaisiin, saa syytä heikkoon tilanteeseen etsiä peilistä.

    Mikko Tiirola

    MTK, metsänomistajien liitot ja metsänhoitoyhdistykset ovat olleet mukana valmistelemassa MMM:n johdolla valmisteltavaa hirvikannan hoitosuunnitelmaa. Tällaisia hoitosuunnitelmia ministeriö tekee muillekin riistalajeille. Metsänomistajien etujärjestön pitää mielestäni olla vaikuttamassa siihen, että hirvien aiheuttamaan suurta haittaa metsätaloudella pysytään pienentämään. Monilta osin hirvikannahoitosuunnitelmaan on tulossa hyviä kirjauksia, mutta kaikilta osin emme voineet yhtyä lausuntovaiheessa hoitosuunnitelman linjauksiin, vaikka keskustelun avaaja haluaa niin tulkita. MTK:n lausunto, jonka olen allekirjoittanut on kuusisivuinen paperi. Siinä tuodaan keskeiset muutostarpeet esille. Hoitosuunnitelman mukaan vastuuta hirvikannan säätelyssä tullaan siirtämään entistä enemmän paikallistasolle. Puhutaan hirvitalousalueista ja se on sinänsä ihan tervetullut asia. Metsästäjien ja maanomistajien pitää sopia alueella yhdessä tavoiteltavasta ja tuhot minimoivasta tasosta. MTK vetoaa metsästyslakiin, jonka mukaan metsästysoikeudesta päättäminen on aina maanomistajalla – myös hirven metsästyksen osalta. MInisteriö näyttää luopuvan valtakunnallisesta tavoite haarukasta. MTK:n mielestä se on huono uudistus. Tarvitsisimme neuvotteluihin perälaudan, jos muuta yhteisymmärrystä ei saada alueella aikaiseksi. Nykyisin tämä talvikannan haarukka on 2-4. Me vaadimme sen puolittamista. On vaikeaa ymmärtää tällä palstalla käytyä keskustelua asiasta. Minulle asia on täysin selvä. Tasaisemmalla ja pienemmällä talvehtivalla hirvikannalla metsätaloudelle aiheutetut vahingot saadaan pienenemää. Se kannaattaa muistaa, että metsästämällä se hirvikanta saadaan kuriin ei pelkästään huutelemalla.

    jees h-valta

    Kumma kun sitä metsästystä vaan on harrastettu vuosikymmenestä toiseen ja tätä kuriinsaannin tavoitetta ei vain näytä saatavan aikaan. Turha meitä puuntuottajiakaan on syyllistää jos ei alan ykkösharrstajat saa niitä hirviä riittämiin kumoon. Aika kornia vaatia meiltä että menkää ampumaan niitä hirviä. Ei kai me sitä ainakaan paremmin osata kuin alan ykkösharrastepiiriläisetkään.
    Mutta kyvyttömyys sieltä MTK:n leiristä taitaa siirtyä sinne hirvileirinuotioillekkin. Aikaansaannoksia olisi joskus jo pikkuhiljaa mukava nähdä. Alkaisi luottaa uudelleen EDUNVALVONTAAN!

    Santtu

    Entisillä riistanhoitopiireillä on ollut neuvonta ja valistusvastuu järkevän hirvikannan pitämiseksi. Se, onko kannan hoito silloinkaan onnistunut, on asia sinänsä.

    Maanomistajalle kuuluvan metsästysoikeuden maanomistaja on perinteisesti ”vuokranut” sen pois itseltään toistaiseksi voimassa olevilla tai 5-25 vuotiailla sopimuksilla. Metsästysoikeus on yleisemin luovutettu ilman vastiketta.

    Maanomistajan kannalta talvisen hirvikannan määrän tavoitteesta ei ole sopimuksissa lähes koskaan ole sovittu. Metsänomistajat ovat siirtäneet metsästysoikeutensa metsästysseuroille ja seurueille yleensä kaikkea metsästystä koskien. Näin vuokralaiset pystyvät käyttämään kaikin puolin metsästysoikeuksia maanomistajan puolesta.

    Nyt näyttää, että metsästäjäliitoilla on intressit pitää hirvikanta maksimaalisena vain hirvikannan tuotto huomioiden. Maanomistajien metsien tuhot ei kiinnosta metsästysoikeuden haltijoita kuin pitäisi vastuullisien vuokralaisten toimia.

    MTK ja Suomen Metsästäjäliitto eivät aja maanomistajan tarkoituksenmukaisen metsänomistajien edun mukaisesti. Edellisillä ei ole otetta metsästäjiin niin, että hirvikantoja pyrittäisiin ajattelemaan metsän kestokyvyn mukaan. todellisuudessa. MTK järjestön korulauseet ei vakuuta metsänomistajaa.

    A.Jalkanen

    Talvikannan haarukka 1-2 hirveä 1000 ha kohden kuulostaa hyvältä tavoitteelta.

    Metsuri motokuski

    Väärin Santtu. Metsästäjäliitto on sitoutunut nykyiseen kannanhoitosuunnitelmaan sekä tulevaan hoitosuunnitelmaan. Liitto ei aja hirvikannan kasvua kuin ainostaan niillä alueila joilla ollaan suunnitelman alapuolella. Täytyy muistaa että liiton jäsenenä on huomattava määrä myös metsänomistajia jotka pitävät kyllä omastaan huolta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 396)