Keskustelut Metsänhoito Laatupuu

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 49)
  • Laatupuu

    Tällä palstalla usein puhutaan männyn pystykarsinnasta, mutta mihin se laadukkaampi puu aikanaan menee ja millä hinnalla? Kuka ostaa kookkaita tyvestä oksattomia mäntyrunkoja ja onko hinta parempi kuin sillä rämeen reunassa kasvaneella oksakasalla? Saksaan vietiin aikanaan mäntyä isoina tukkeina. Vieläkin siellä halutaan puusepäntuotteissa myös terveoksaisen sijaan oksatonta hitaasti kasvanutta mäntyä.

    Puun kasvusta: Aikanaan piti opiskella kirja nimeltä Puun raaka-aineoppi. Pohjoismaisen havupuun lujuus oli paras silloin kun luston paksuus oli 1,8 mm. Jonkun verran olen kaadellut kuusia, joissa on lusto 10 mm, aika huonoa on polttopuunakin ja en lähtis telineille, jotka on kolmenvartinlaudasta noista tehty.

    Juuri tänään paloittelin naapurin pihalta kaadettua isoa kuusta, ihan höttöä, vaikka terveen kasvanutta onkin. Ei sahapuuksi sopivaa.

  • Jätkä

    A. Jalkanen. Kun tuotetta sanotaan ”Ikkunakantelliksi, niin pitääkö sitä vielä tarkemmin selittää? Toki sitä käytetään myös muissa kohteissa, joissa tavaran laatuvaatimukset ovat kovat.

    Järeimmistä pölkyistä sahataan jopa kahdeksan sahetta, mutta ne neljä lisäosaa eivät ole 45 asteen kulmassa vuosirenkaisiin nähden.

    Myös liimakantellia tehdään ja sillä on omat laatuvaatimukset ja käyttökohteet. ne tehdään tietenkin höylättyinä.

     

    Visakallo Visakallo

    Japine56: ”Juutuupista löytyy paljon videoita hyvästä puusepäntyöstä mm Japanista. Siellä osataan. Varmasti osataan arvostaa tiheäsyistä puuta.”

    Arvostus ja markkinat ovat valitettavasti kaksi eri asiaa. Japani ostaa kaikkein eniten nopeakasvuista kuusta.

    Visakallo Visakallo

    Tälläkin hetkellä UPM, SE sekä MG kertoivat ostavansa mieluiten järeää kuusitukkia. Se kertoo aika paljon siitä, minkälaista puuta maailmalla oikeasti halutaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei tuossa aiemmin mitään ikkunoista puhuttu.

    Juniperus

    Lähes neljäkymmentä vuotta sitten harrastin mäntyjen ja koivujen pystykarsintaa, mutta kukaan viimeaikaisista ostajista ei ole karsituista puista tarjonnut lisähintaa, Olen kertonut ostajille, että niistä on Piirimetsälautakunnan antama todistuskin. Taloudellista hyötyä ei ole tullut, niskavaivoja kylläkin.

    Visakallo Visakallo

    Muutama kymmenen hehtaaria on minullakin pystykarsittuja mäntyjä ja koivuja, mutta tili tehdään edelleen kuusilla.

    Nuakka

    Yksi koivukuvio pystykarsittiin lapsityövoimalla, tavoite seuraavan sukupolven mielenkiinnon lisäämiseksi metsänhoitoa kohtaan saavutettu kun karsija viimeksi Suomessa käydessään ihasteli puiden kasvua.

    jpjulku jpjulku

    Utsjoen kunta kaatoi toissa kesänä paljon isoja mäntyjä kunnallistekniikkatyömaan alta.  Isommilla puilla oli ikää yli 200 vuotta. Tuttava sai puut jotain kautta ja teki niistä pikku rakennuksen. Vasara oli kuulemma hyvä väline näiden hirsien työstämiseen. Puuaines oli haperoa. Ei siis se kasvunopeus ole aivan selkeä kriteeri puun lujuuslaadulle.

    Jätkä

    Lapin puu on pehmeää ja haperoa. Isäni oli Kirvesmies ja Ennen sotia oli Ivalossa rakentamassa hirrestä mm. koulua. Hän sanoikin, että kyllä niin löysästä puusta oli helppo veistää. Keski-Suomalainen mänty oli ainakin viisi kertaan lujempaa.

    Japine56

    Tutkijoiden mukaan pieni luston paksuus myös huonontaa puun lujuutta. Pohjois-Lapin männyt ovat myös hyvin kartiokkaita ja yleensä paksuoksaisia. Kannattaakohan edes ajatella puun tuotantoa siellä, koska kasvu on olematon?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 49)