Keskustelut Metsänhoito Lähetä Metsälehdelle kuvia kuivuuteen kuolleista taimista

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 20)
 • Lähetä Metsälehdelle kuvia kuivuuteen kuolleista taimista

  Olen tekemässä syksyn täydennysistutuksista juttua elokuun Metsälehti Makasiiniin. Tällaisen helteisen kesän jälkeen on odotettavissa, että täydennysistutuksia joudutaan tekemään tavallista enemmän, kun taimia on kuollut niin paljon kuivuuteen.

  Kysynkin nyt teiltä, olisiko teillä kuvia kuivuuteen kuolleista taimista, joita saisi käyttää lehtijutun yhteydessä? Kuvia voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen marianne.minkkinen@metsalehti.fi. Kerrothan viestissä ainakin kuvaajan nimen ja missä päin kuva on otettu. Kuvien viimeinen lähetyspäivä on tiistai 7.8.

  Valikoimme toimituksen kanssa lehteen tulevat kuvat ja maksamme julkaistuista kuvista pienen palkkion.

  Kiitos paljon jo etukäteen!

  Terveisin Marianne Minkkinen/Metsälehti

 • Gla

  Sen mitä viikko sitten metsiäni kiertelin, varsinaisesti kuolleita taimia en huomannut. Toki onneksi ei tänä vuonna ole istutettukaan. Muutamia kuivuneita (luontaisia?) kyllä oli ja ne olivat kohdissa, joissa kiven tai kallion päällä on vain ohut kerros maata. Sellaisen kiukaan kohdalla tuskin mikään hengissä säilyy.

  Tuoreimmat täydennystaimet on viime vuonna ruiskutettu glyfosaatilla ja kun tänä vuonna ei alkukesästä tarvetta uusintakäsittelylle ollut, ehkä juuristokilpailun väheneminen on kuivuuden vaikutusta aavistuksen helpottanut. Kasvuun kuivuus kyllä on vaikuttanut, viime vuotta lyhyemmäksi näytti vuosikasvut jääneen. Miten paksuus tai juuristo on kehittynyt, sitä en osaa sanoa.

  Tuskin siis kovin kiinnostavia kuvan kannalta, mutta jos lähiaikoina metsään menen, ei kuvan ottaminen mitään maksa. Voisihan sitä vaikka palstalaisten iloksi pyörälenkillä tuonne suunnata, jos ei muuta asiaa tule. Kiinnostavin havainto oli muutama vuosi sitten lukijoiden kuviin laittamani kuva kuusesta, joka oli kasvanut vanhan korkean kannon päälle. Edelleen oli tuo kuusi voimissaan eli juuret on tukevasti perusmaassa saakka. Ei siis lahonnut Jessen veikkauksesta huolimatta.

   

  Visakallo

  Minulla on mm. 2015 keväällä istutettu taimikko, jossa on nyt kuivuuteen kuolleita 2-3 metrisiä koivuja. Tässä tapauksessa voisin kuvia lähettääkin, sillä uskon asian käsittelyn olevan asiallista. Jossain vaiheessa jo kyllästyin joidenkin palstalaisten suunsoittoon ja suoranaiseen sokeuteen.

  jees h-valta

  Kyllä minäkin jostain kuivia kuusen näreitä löydän. Varsinkin naapurien metsistä. Omissa vähemmän. Yksi muistuu Harjavallan tiluksilta ja sekin kirjanpainajan naapurituliaisten seurausta.

  Visakallo

  Jesse se vain jatkaa tuolla tyylillään ja valittaa sitten, että toiset kiusaa! En olisi täällä yksittäisistä kuolleista koivuista maininnut yhtään mitään. Kysymys useista puuryhmistä, jotka näkyvät sadan metrin päähän tielle.

  jees h-valta

  En tiedä kyllä Visakallo mistä ryhmistä puhut mutta rehellisesti en ole nähnyt moisia. Toki kun perjantai-illalla mökille matkattiin ei ehkä aivan ”haukkana” ole tullut reunametsiä vahdattua ja hiukan ehkä kuormaakin pressun alla enemmän seurailtu. Ehkä saatamme kulkea jopa eri väyliäkin kuten aiemminkin on huomioitu.

  hatelo

  Minun olisi helpompaa lähettää kuvia viime talvena lumen alla kuolleista 2-4 vuotiaista männyn kylvötaimista. Monta hehtaaria muuttui sitten näköjään luontaisiksi  rauduskoivikoksi taas kerran. Ja sitä minulla alkaa olla jo liiaksikin asti. Koivukuidun määrä räjähtää käsiin 10 v päästä. Toivottavasti sille on jatkossakin kysyntää. Kallioseuduilla täällä on kuollut monena kesänä paljon tuollaista eh-ikäistä rauduskoivua ja taas menee lisää.

  Visakallo

  Minulla on kuvauskohteet omasta takaa. Se on kyllä täällä saatu satoja kertoja todeta, että jos Jesse ei ole jotain nähnyt, tai hänellä ei jotain ole, niin sitä ei sitten ole missään muuallakaan.

  jees h-valta

  Jostain syystä täällä on lehtipuu pärjännyt kyllä kohtuu hyvin. Itse asiassa nyt on kaatunut ja katkeillut ukkosrykäisyissä joku koivu kyllä. Pohjois-Satakunnan palstoja olen enemmän silmäillyt yleissilmäyksellä aidoilta käsin aika vähällä kierrolla koska tämä kuuma kesä rauhoitti hirvien liikehdintää ja seurantatarve ollut hyvin pieni.

  Uusmetsäläinen

  Aiheellinen jutun aihe: kuivuuteen kuolleet keväällä istutetut taimet.

  Ennen Juhannusta arvioin, että  10-20 prosenttia toukokuussa  istutetuista kuusen taimista on kuolemassa, kun kesäkuun alussa iski vielä kuivuuden lisäksi yöhalla.

  Juhannussateiden jälkeen ne sitten ihmeellisesti piristyivät ja tuhoarvio laski alle 10 prosentin. Nyt on taas ollut sateetonta hellettä yksi kuukausi, joten pitäisikö  käydä tekemässä taas uusi arvio.

   

  jees h-valta

  Mitä olen naapurin aukolta seuraillut voidaan puhua noin 25%:n kadosta jo heti alkuun.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 20)