Keskustelut Metsänhoito Lähetä Metsälehdelle kuvia kuivuuteen kuolleista taimista

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 20)
  • Lähetä Metsälehdelle kuvia kuivuuteen kuolleista taimista

    Olen tekemässä syksyn täydennysistutuksista juttua elokuun Metsälehti Makasiiniin. Tällaisen helteisen kesän jälkeen on odotettavissa, että täydennysistutuksia joudutaan tekemään tavallista enemmän, kun taimia on kuollut niin paljon kuivuuteen.

    Kysynkin nyt teiltä, olisiko teillä kuvia kuivuuteen kuolleista taimista, joita saisi käyttää lehtijutun yhteydessä? Kuvia voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen marianne.minkkinen@metsalehti.fi. Kerrothan viestissä ainakin kuvaajan nimen ja missä päin kuva on otettu. Kuvien viimeinen lähetyspäivä on tiistai 7.8.

    Valikoimme toimituksen kanssa lehteen tulevat kuvat ja maksamme julkaistuista kuvista pienen palkkion.

    Kiitos paljon jo etukäteen!

    Terveisin Marianne Minkkinen/Metsälehti

  • hatelo

    Riippunee paljon siitä miten syvälle ja hyvin on taimi istutettu. Toisilla istuttajilla kuivaa 25% taimista helposti normikesinäkin.

    Visakallo Visakallo

    Otin ja lähetin tänään kuvat keväällä 2015 kesäkoivuilla istutetusta taimikosta, jossa on nyt täysin kuolleita 2-3 metrisiä taimia siellä täällä. Ei onneksi niin paljon, että alue piloille menisi, mutta aika mielenkiintoista, että viereinen taimi voi olla aivan elinvoimainen ja toinen kuollut. Maapohja on koivulle hyvin soveltuvaa, eikä kallioita ja isoja kiviä ole. Oma teoriani on, että kun yli vuoden jatkunut märkyys vaihtui äkisti kuivuudeksi, kaikkien koivujen juuret eivät olleet tähän valmistautuneet.

    harrastelija harrastelija

    Onko vähän ennen aikaista samana kesänä tehdä päätelmiä? Istutin kesäkuussa 6030 kuusen tainta ja maa tuntui kuivalta. Taimipaakuissa on kuitenkin alkuvoimaa ja ajattelin katsella tilannetta vasta ensi kesänä.

    Toinen juttu on istutuskoneen jäljiltä, kun taimi on jostakin syystä jäänyt kellottamaan paljaaksi ja kuivunut siihen.

    Samassa jutussa voisi todeta myös positiivinen puoli, että huolimatta kuivasta kesästä, näin hyvin on taimet aloittaneet kasvunsa:)

    jees h-valta

    Aivan turhaa vielä tehdä johtopäätöksiä. Esim. lehtipuu lähtee lähes satavarmasti ensi keväänä kasvuun uudelleen. Olenpa joskus pelastanut haavan taimen elokuussa vielä uuteen kasvuun kun hirvi oli nypännyt koko paakun irti kuten useinkin niiden touhuissa käy. Mitään se ei silloin syö kun se varmaan jotenkin hämmästyy että miten se tolleen tuli juurineen. Oli kiikuttanut kuivumaan lähtöpisteestään parin metrin päähän. Kävin kastelemassa paakun huolellisesti liottamalla ojassa ja tökkäsin uudelleen samaan mättääseen josta oli ylös nypätty. Joskus sitten taas perästä muistin kurkata miten jakselee. Uutta vihreää kasvua pukkasi aivan juuripaakun vanhan kasvun juuresta jälleen. Samaan tahtiin siis kerkesi vielä muiden kasvuihin mukaan. Tämä havainto noin neljän vuoden takaa. Lyhemmillä kuivatteluajoilla samakin varsi on lähtenyt vielä lehtimään.

    Jätkä

    hatelo:”Riippunee paljon siitä miten syvälle ja hyvin on taimi istutettu. Toisilla istuttajilla kuivaa 25% taimista helposti normikesinäkin.”

    Jos jonkun istuttajan taimista kuolee enemmän kuin pari prosenttia, niin kyse on kelvottomasta työstä, ellei taimet ole olleet lähes kelvottomassa kunnossa istutusvaiheessa.

    Aivan varmaa on, että jos nyt on paakkutaimet istutettu niin, että paakku on jäänyt näkyviin, niin on suorastaan ihme, jos ne eivät kaikki ole kuolleet.

    Gla Gla

    Kuivuminen Visakallon kommenttiin liittyen on kiinnostava. Tietysti olosuhteiden vaihtelu tekee omat vaikeutensa selviytymistaistelussa, mutta myös maaston paikalliset, pienipiirteiset erot. Mihinkään tasalaatuiseen maaperän rakenteeseen en usko. Lisäksi taimen perinnölliset ominaisuudet vaikuttaa eli miten reagoi tilanteisiin ja miten kasvaa. Sopeutuuko toinen yksilö kasvattamalla vahvan juuriston ja siksi esim. pituuskasvu jää muista jälkeen, mutta selviytyy vaikeissa tilanteissa muita paremmin jne.

    Oma lukunsa on hirvielukoiden takia kuivalle paikalle istutetut kuusikot. Tällaiset vuodet varmasti muistuttaa pelin riskeistä. Valitettavasti yksi sateinen kesä saa monet unohtamaan asian ja jos seuraava paha kuivuus iskee 30 vuoden kuluttua, pystyyn kuivunut ensiharvennettu kuusikko harmittaa varmasti enemmän kuin taimikko. Valitettavasti se herkästi myös ruokkii trolleja ja muita maailmanlopun ennustajia tasarakenteisen talousmetsän ongelmista, vaikka kyse olisi ihan jostain muusta.

     

     

    Timppa

    Kääntömättäissä syvään istutettuina Saarijärvellä ei käytännössä yhtään tuhoja.   Laikkumättäissä (kivisyydestä johtuen) eilen n 20-30 % kuivuneita.  Syynä myöskin se, ettei meillä ole satanut yhtään juhannuksen jälkeen.

    marianne.minkkinen

    Kiitos paljon tähän mennessä tulleista kuvista! Jos jollakin on lisää kuvia, niitä voi lähettää vielä tänään tiistaina.

    Terveisin Marianne Minkkinen/Metsälehti

    Jean S

    Itsellä ei ole sinne(kään) asiaa juuri nyt, mutta tien 280 varressa noin 200 m tieltä 52 on entisen kuusikon tilalle istutettu koivikko, jossa kuolinprosentti on aika hyvä.

    Timppa

    Tuolla blogeissa kerrottiin, että Saksassa olisi kuollut kuivuuteen 500 miljoonaa tainta.   Pyydäpä Marianne sieltä joku kuva vertailukohteeksi.

    Arvokkaita tuntuvat olevan, koska arvioitiin kustannukseksi miljardi euroa.  Siis 2 euroa/taimi.  Yrittävät saada katokorvaustakin.

    Minulla on ollut käsitys, että Saksassa harjoitetaan jatkuvaa kasvatusta.  Taisin olla väärässä.  Vai olivatko kuolleet taimet sittenkin jk-metsistä?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 20)