Keskustelut Metsänhoito Lahopuun merkitys metsän kasvulle ja terveydelle

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 79)
  • Lahopuun merkitys metsän kasvulle ja terveydelle

    Olen 45 vuodessa kasvattanut ja myynyt 50.000 mottia puita. Kysynkin nyt asiantuntijoilta, paljonko olen tässä ajassa hävinnyt metsän tuotossa, metsän terveydessä ja monimuotoisuudessa? Olen todennäköisesti aiheuttanut metsäluonnolle ja sen lajistolle vahinkoa. Puolustuksekseni sanon, että olen aivan viime aikoja lukuunottamatta noudattanut kulloisenkin ajan metsänhoito-ohjeita. Lahopuun tuotantoni on rajoittunut pelkästään raivaustähteisiin, hakkuutähteisiin ja kantoihin. 90-luvun alkupuolelta lähtien lisäksi myös jättöpuihin ja rantojen suojavyöhykkeisiin. Mikä olisi tilanne metsissäni ja minulla itselläni nyt, jos olisin 45 vuotta sitten ymmärtänyt lahopuun merkityksen?

  • harrastelija harrastelija

    No oliko 1973 vuonna lahopuuta enemmän vai vähemmän %:ina kuin v. 2018? Entäs kokonaispuuston määrä/ha?

    Visakallo Visakallo

    Lahopuun määrässä ei ole koko aikana tapahtunut muutosta, eli vain nuo jättöpuut ja rantojen suojavyöhykkeet tulivat 90-luvulla raivaus- ja hakkuutähteiden sekä kantojen lisäksi. Kokonaispuusto on myös pysynyt samana eli 150 mottia / ha.

    Rane2

    Silloin olisit voinut valita nimimerkiksi Lahokallon.Ainakin Gla olisi kateudesta Vihreä.

    pihkatappi pihkatappi

    Lahopuuntuottaja bloggaa ja tubettaa. Yrittäkää ymmärtää, ei kaikkien tarvitse tehdä asioita samalla tavalla. Säälihän se on että lahopuuntuottaminen on joillakin taloudellista tuottoa tärkeämpää, mutta tuskin sama porukka huutaa asumistukien tai muidenkaan tukien perään. Eli onko myrsky vesilasissa.

    jees h-valta

    Mahtaako Visakallo vallan museoida metsäänsä kun noin suurta pystyvarantoa pitää. Muistaakseni se on jo pikkasen ihannetilan ylpuolella jo. Taitaa lahota pystyyn joo….

    Puuki

    Eihän niistä lahopuun tarvitsijoista ollut mitään tietoa vuosikymmeniä sitten. Sen jälkeen kun tutkijat saivat selvyyttä niiden merkityksestä, on lahopuuta alettukin jättämään myös talousmetsiin entistä enemmän.  Sitä en ymmärrä että miksi joidenkin  mielestä lahopuuta pitäisi nyt saada kymmeniä motteja melkein jokaiselle metsäha:lle.

     

     

     

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Eiköhän se Maalaisliittolainen metsäpolitiikka tullut selväksi jo tuossa toisessa ketjussa. Tässä aiheen käsittelyn tasoa kuvaava, tiivistetty kirjoitus, viimeisimmiltä sivuilta. Ihan oikeesti..

     

    ”Kiinnostaa myös, että mitä hemmetin tekemistä laholla on monimuotoisuudessa. Tietenkin laho runko on vaihtelua, mutta silti.

    Metsätalous ei vähennä monimuotoisuutta – päinvastoin – ja lahon määrä ei vaikuta monimuotoisuuteen sitä eikä tätä.”

     

    Timppa

    Metsätalous ei vähennä monimuotoisuutta – päinvastoin – ja lahon määrä ei vaikuta monimuotoisuuteen sitä eikä tätä.”

    Ihmettelen, kun res… ei tunnu ymmärtävän perusasioita.  Tietysti metsätalous lisää monimuotoisuutta tekemällä aukkoja.  Senhän pitäisi olla jokaiselle metsissä liikkuvalle selvä.

    Entä sitten lahopuun määrä?  Onko metsä monimuotoisempi, jos siinä on puuta 4 m3/ha asemasta vaikkapa 10 m3/ha.  Ei taida olla.  Samat eliöt löytyvät molemmista.

    Resurvuaari-indeksiä siteeraten.  Kannattaisiko katsoa peiliin:

    Tässä aiheen käsittelyn tasoa kuvaava, tiivistetty kirjoitus, viimeisimmiltä sivuilta. Ihan oikeesti..

     

     

    satapii

    Olen hakannut 30 000m3 viimeisen 23 vuoden aikana, samaan aikaan puuston määrä on kasvanut 118m3/ha -> 134 m3/ha. Tuulenkaatoja on metsiin jäänyt korjaamatta ja jättöpuita on jätetty aukoille. (pääasiassa koivua, mäntyä, tervaleppää, lehmukset,raitaa muutamia paksuja pihlajia)

    Hakkutähteitä ja kantoja on korjattu.

     

    Tikkula

    Nykyinen metsätalous tuottaa havaintojeni mukaan kyllä lahopuuta ainakin täälläpäin riittävästi. Juuri kukaan ei hakkaa itse. Moto käy 20v. välein harventelemassa. Sen jälkeen tuuli ja lumi ruhjoo harvoja kuvioita mistä kukaan ei korjaa kaatuneita ,katkenneta pois.  Vielä kun lisätään motomiesten vauhti ja vioittuneet puut joihin iskee kirjanpainaja ym. Kattelin naapurin enskaa joka oli tehty maaliskuussa, siinäkin puolenkymmentä runkoa jo kaatunut ja ala alle 0.5 ha.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 79)