Keskustelut Metsänomistus Lähteet

  • Lähteet

    Kuinka moni tunnistaa lähteet? Mihin kaikkeen ne vaikuttavat?

    Perehdyin asiaan muutama vuosi sitten, kun eräs rakennusliike yritti perustaa louhoksen ja murskaamon paikkaan, joka kaikella todennäköisyydellään olisi turmellut naapurin pohjavesiesiintymän ja meidän uintijärven. Pitkän prosessin jälkeen KHO katsoi, ettei paikallisella ympäristölautakunnalla ollut päätösvaltaa, koska hanke saattoi vaikuttaa naapurikuntaan ja liiaksi vesiin ja siirsi hankkeen käsittelyn Aluehallintovirastoon. Siinä vaiheessa rakennusliike luopui hakemuksestaan.

    Tavallisen kaikkien tunteman kivenkolon lisäksi on:
    -allikkolähde, jossa pohjavesi saattaa purkautua jopa kymmenien m2:ien altaaseen, josta jatkaa matkaansa. Lähteeksi tunnistaa sen esim normaalia alemmasta kesäveden lämpötilasta tai sitten sulanapysymisestä talvella.
    -tihkupinta, jossa pohjavesi purkautuu laajemmlla alueella. Naapurin maalle oli sellaiseen kasvanut suuria tervaleppiä, jotka viihtyvät parhaiten paikoilla, joissa on virtaavaa pohjavettä.

    Kannattaa pyrkiä tunnistamaan erilaiset lähteet. Onhan niistä iloa metsien monimuotoisuuden lisääjinä. Maa-aineshankkeissa ne vaikuttavat usein. Yleensä luonnollisesti rajoittavat maa-aineksien käyttöä.

  • Metsuri motokuski

    Nämä lähteet ovat jo metsälakikohteita joten ne pitäisi kaikkien metsänomistajien tuntea omilta mailtaan. Ne vaikuttavat myös alueella tehtäviin metsähoitotoimiin. Nykyään alkaa olemaan jos suurin osa koneidenkuljettajista suorittanut ”tikkakurssin” jossa lakikohteet tentitään useamman tunnin kestävässä teoria ja maastokokeessa.

    Usein valitettavasti käy niin että kyseinen kohteet eivät ole merkitty mitenkään hakkuuohjeisiin ja kohde tulee yllätyksenä työn lomassa. Yleensä osaamme jo huomata kyseiset kohteet ympäristön puista ja kasveista joten harvoin mitään peruuttamatonta vahinkoa syntyy.