Keskustelut Metsänhoito Laikkumätästys pitäisi kieltää!

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 24)
 • Laikkumätästys pitäisi kieltää!

  Merkitty: 

  Otsikko on kyllä provosoiva, mutta on siinä paljon totuutta. Olen tässä istutellut kolmen hehtaarin laikkumätästettyä  uudistusalaa, ja täytyy sanoa että suunnilleen kolmasosa mättäistä on kelvottomia tai lähes kelvottomia.  On ihan liikaa näitä käyytännössä ilmassa olevia höttömättäitä, eli mättäitä joiden alla on joko oksakasa, juurirykelmä, sammalkasa,  tai jopa kiviä, eli  kivennäismaan ja maanpinnan välissä on rako, jossa on noita mainuttuja juttuja, tälläiseen mättääseen on turha istuttaa  tainta,  koska se jää käytännössä ilmaan, sehän silloin tietenkin kuivuu parissa päivässä.  Siinä täytyy etsiä mättään vierestä kova paikka mihin voi taimen lykätä.

  Harmittaa vietävästi, kun en ennen mätästystä käskenyt tekemään kääntömättäitä, niistä sentään suurin osa on kunnollisia, kun maa käännetään ja painetaan takaisin siihen kohtaan mistä maakasa on otettu.

   

  On tietysti selvää, että väkisinkin näitä tulee, sillä sitä rojua on avohakattu ala täynnä, mutta juuri tämän takia se kääntömätäs olisikin parempi, koska  siinä on pienempi mahdollisuus että mättään alle tulee ”tarpeetonta” tavaraa.

  Miksiköhän tehdään vain näitä typeriä laikkumättäitä? Ilmeisesti niitä on kaivurilla helpompi ja nopeampi tehdä,  helppous jyrää ja samantekevää minkälainen mätäs on istuttajalle, tämä tuntuu olevan kaivuriurakoitsijoiden  ajatusmaailma, kääntömätäs sopii ihan samanlaiseen maastoon kuin laikkumätäskin, se vaan on istuttajalle parempi ja luotettavampi istutusalusta.

   

 • Gla

  Latvusten keruu kaipaa kehitystä, koska homma vaatii 7-8 m ajourat. Ellei reitti kulje taimikon läpi ( taimikossa riittää normaalilevyinen ura, risukuorma pyyhkii vain taimien latvuksia), tuloksena on melkoinen lentokenttä.

  narisija

  <p>Koivun latvus-ja oksakasat eivät juurikaan mättään alla haittaa, vaikka istuttaessa pahasti siltä näytti, painuvat ja lahovat nopeasti, kuviolla nyt komea 15v kuusikko.  Havupuusavotan jäljiltä voi olla eri asia.</p><p> </p>

  leku

  Millä tavalla pitäisi kehittää havun ajoa?

  eikös kaikki paalaajat ole konkurssissa taitaa erjo vielä tehdä jokusen palstahakkurin vielä ruotsissa, hydraulisesti tiivistäväkin lopetettu, vai tehdäänkö vielä tilauksesta.

  eli kokeiltu on, ehkä toimisi kun nykyään risun hinta erilainen kun 10 v sitten,

  mutta urakoitsijan mielestä suurin ongelma on pienet kuviot;  jatkuvaa siirtoa, ei siinä kalustoa paljoa kehitetä kun ei töihin pääse,  isoille työmaille yleensä jossain kulmassa tie, tai sitten kannattaa tehdä jkun palstatie jo ennen hakkuuta.

  eikä 8 m ajouralta havuja tuoda, se on tuntihommia pitkittäin ajoa puolikuormilla…

  Gla

  Toistaiseksi kaikki risukuormia päätehakkuilta ajavat ovat ilmoittaneet vaatimuksena 7-8 m ajourat. Tuota jos saisi kutistettua 5 metriin, se olisi hyvä.

   

  leku

  mulla vaatimus 10-12m jotta urakkahinnoittelu voimassa, kapeammat tuntitöinä.

  urakointi hommissa pelkästään pankojen leveys 5m, eihän sieltä mahdu edes tyhjällä….

  urakointi hommissa tuo 5m ura on täyttä utopiaa, nyky hinnoittelulla, miettikää ihmiset kuinka hötöä tavaraa havut ovat, onko järkeä tuoda 3tn kuormia 20 tn koneella? samantien voisi hakea havut kottikärryillä… jäisi varmaan tekijälle enemmän käteen siitä..

  kapeiden urien takaa ei pitäisi havuja ostaakaan jos saatte myytyä se on palvelua maanomistajlle, siitä ei kukaan hyödy rahallisesti.

  Visakallo

  Kohta 25 vuotta on meillä ajettu risuja ja kantoja aukoilta pois, mutta en ole vielä huomannut ajourien leventyneen. Olaan varmaan täällä aikaamme jäljessä.

  Murtsi

  <p>Juuri viikonloppuna kävin tarkastelemassa keväällä istutettuja kuusen taimia. Suurin osa niistä vielä vihreitä, johtuen ehkä että savipaakku oli pitänyt kosteutta paremmin. Lämpimikseni kannoin kannulla huikkaa ja seuraan kuinka käy. Mättäiden koostumus auttaa toivottavasti. Onneksi latvusmassat ja oksat kerätty, niin likkuminen on helpompaa. Kyseessä vanhaa kuusikkoa ja länsirinne.</p>

  pikkutukki

  Sahalaa on turha sotkea normaaliin hyvään metsänhoitoon .

  mehtäukko

  Mitä tuo kommentti tarkoittaa?

  Sahala on paikka muiden joukossa, ja henkilöt tekevät kuten huvittaa… Kelpaako se yleisölle onkin toinen juttu.

  ”Ei nimi miestä sotke, jos ei mies nimeä”!

  A.Jalkanen
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 24)