Keskustelut Metsänhoito Laikkumätästys pitäisi kieltää!

 • Tämä aihe sisältää 24 vastausta, 15 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 11 kuukautta sitten MJO toimesta.
Esillä 4 vastausta, 21 - 24 (kaikkiaan 24)
 • Laikkumätästys pitäisi kieltää!

  Merkitty: 

  Otsikko on kyllä provosoiva, mutta on siinä paljon totuutta. Olen tässä istutellut kolmen hehtaarin laikkumätästettyä  uudistusalaa, ja täytyy sanoa että suunnilleen kolmasosa mättäistä on kelvottomia tai lähes kelvottomia.  On ihan liikaa näitä käyytännössä ilmassa olevia höttömättäitä, eli mättäitä joiden alla on joko oksakasa, juurirykelmä, sammalkasa,  tai jopa kiviä, eli  kivennäismaan ja maanpinnan välissä on rako, jossa on noita mainuttuja juttuja, tälläiseen mättääseen on turha istuttaa  tainta,  koska se jää käytännössä ilmaan, sehän silloin tietenkin kuivuu parissa päivässä.  Siinä täytyy etsiä mättään vierestä kova paikka mihin voi taimen lykätä.

  Harmittaa vietävästi, kun en ennen mätästystä käskenyt tekemään kääntömättäitä, niistä sentään suurin osa on kunnollisia, kun maa käännetään ja painetaan takaisin siihen kohtaan mistä maakasa on otettu.

   

  On tietysti selvää, että väkisinkin näitä tulee, sillä sitä rojua on avohakattu ala täynnä, mutta juuri tämän takia se kääntömätäs olisikin parempi, koska  siinä on pienempi mahdollisuus että mättään alle tulee ”tarpeetonta” tavaraa.

  Miksiköhän tehdään vain näitä typeriä laikkumättäitä? Ilmeisesti niitä on kaivurilla helpompi ja nopeampi tehdä,  helppous jyrää ja samantekevää minkälainen mätäs on istuttajalle, tämä tuntuu olevan kaivuriurakoitsijoiden  ajatusmaailma, kääntömätäs sopii ihan samanlaiseen maastoon kuin laikkumätäskin, se vaan on istuttajalle parempi ja luotettavampi istutusalusta.

   

 • pikkutukki

  Hei ! Tarkoittaa , että mielestäni ei ole ekologisesti kestävää kaivaa 3-4 metriä leveitä ajourarännejä uudistaessa ja samoin valtavia mättäitä . Eli ei mielestäni kuulu normaaliin metsänhoitoon . Joku voi kokeilla , mutta voi kyllä joutua vaikeuksiinkin lainvalvojan kanssa .

  mehtäukko

  ”Harva on epätaloudellinen harkitusti”- oli VVJ:n slougan 10 vuotisen koivikon eh- jutussa.

  Pikkutukin ihmettely on enempi kuin aiheellista, mutta tällaista sillisalaattia se elämä on!

  husse

  lekulta ihmeellinen avautuminen

  Systeemi muuttuu kun maanomistajat maksavat mätästyksestä oikean hinnan. Siihen kuuluu kohteelle parhaan muokkaustavan valinta, kohteen sisällä muokkaustavan muutos maalajin tai kivisyyden mukaan. Riittävä määrä laadukkaita mättäitä. Toteutus hyvällä aikataululla hakkuun jälkeen, jotta istutustyön ja muokkauksen väliin voi tarvittaessa jättää talven väliin tai jopa touko-kesäkuussa kuumalla ketjulla muokkaus-istutus yhdistelmä. Yhtiöiltä tilattavaan maanmuokkaukseen kuuluu valvontaa, mutta kun hinnat vedetty alas jotta metsänomistajat ostaisi muokkauksia, niin pitää tehdä tehokkaasti, omavalvonnalla, pistotarkastuksin, laatukriteerien alarajoilla hommat.

  Systeemi ei tosiaankaan muutu jos maanomistajat vittuilevat ja vaativat, mutta eivät maksa kuin muutaman satasen muokkauksesta.

   

   

  MJO

  Kait muutama satanen on riittävä muokkauksesta? Vai puhutaanko jo tonneista.

Esillä 4 vastausta, 21 - 24 (kaikkiaan 24)