Keskustelut Puukauppa Kuuma ketju kannolta sahalle…

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)
 • Kuuma ketju kannolta sahalle…

  Tuli kotitien varteen Perjantai – Lauantaipäivinä Metsäkoneketju. Viikonloppu oli lepoaikaa, mutta Maanantaina hieman ennen kello kahdeksaa ajelin siitä, niin halvattu! tuli just siinä varastoliittymän kohdalla puutavara-yhdistelmä vastaan. Olivat pojat tehneet ja tuoneet kuusitukkia jo mittavan pinon aamutuimaan kannolta pinoon.

  Tulin takaisin n puolen tunnin kuluttua ja autokuski jo sitoi kuormaa. Pinossa ei juuri näkynyt pienetymistä, kun ajokone ajoi tietty koko ajan.

  Avohakkuuta rypistivät lähes puhtaaseen kuusikkoon, jonka kasvu on ollut varmaan ihan Visakallon kuusikoiden luokkaa. Ehkäpä tuosta lähtee 400 mottia hehtaarilta ja puut ovat varmaan iältään luokkaa n. 50 v. – Pari kertaa kasvatushakkuilla hoidettua.

 • Rane

  Sahalta eteenpäin ketju on jo ylikuumentunut…

  Jätkä

  Nyt on varmasti taas se aika, jolloin yhtiöt hakkaavat omia metsiään niin paljon kuin vain on varaa hakata. Näin on ennen ainakin tapahtunut. Kerran olimme hakkuutyömaalla, jossa rajan takana oli Yhtiön metsää, joka oli harvennettu muutama vuosi aikaisemmin ja sen jälkeen lentolannoitettu. Juuri oli neulasten väri muuttunut, kun tukin hinta nousi. Firman urakoitsijat tulivat ja aloittivat avohakkuun – Suurin osa puista oli kahden tukin kokoisia, mutta osa vain yhden. Voi vanhaa sanontaa käyttäen mainita, että siinä kävi ”Sirppihalla).

  jees h-valta

  Aivan, edelliseen todeten: Oikein toimittu ja talous edellä hakattu. Kuten pitääkin.

  Puuki

  Hintaerot on niin suuria , että kannattaa miettiä mitä myy ja mihin hintaan kannolta.  Merkkasin leimikoista tavallista enemmän suurimpia tukkipuita säästöpuiksi koska hintasuhde ei ole nyt ollut lähelläkään oikeaa sahatavaran ja kantohintojen välillä.  Minusta tuli melkein jatkuva jk-metsän kasvattaja , kun säästöpuuryhmiä on niin tiheässä.  Jokunen isompikin  puu jäi vielä korjattavaksi kuitenkin, että myös suhteet ostajaan säilyy hyvänä.  Suurin tyvitukki oli 1,6 mottia. Siitä saa tehtyä jo melko monta viilukerrosta  tehtaalla vaneriin.

  Jätkä

  Niin! Firma, siinä vaiheessa vielä omillaan pyörivä yhtiö, hakkasi koko metsäalansa, joka oli silloin useita tuhansia hehtaareita, aika pitkälti sen vuoksi, ettei tukin hinta nousisi liikaa. Sama kaava oli jo monta vuotta aikaisemmin, eli ei hakattu koskaan silloin, kun hinta oli alhaalla, koska yksityismetsistä sai niin halvalla puuta, (Samoin tietysti MH:lta)

  Toisenlainen leimikontekotahti on jollain yksityisellä putkirunkkarilla, joka tekee viisikin leimikkoa vuosittain ja myy joka vuosi. Siinä ei todellakaan mennä talous edellä.

  Kasvatushakkuut on eri juttu, mutta ei niitäkään ole järkevää ripotella joka helvetin palstalle joka vuosi. Jos tila on pari-kolmekymmentä hehtaaria, sen kasvatushakkuut voi ihan hyvin pyyhkäistä kerralla koko tilalta, kunhan pidättäytyy muilta tiloilta sillä kertaa…

   

  hatelo

  Isoimmat aukot on todellakin luonnollisesti ilmestynyt firmojen omiin metsiin silloin kun vienti alkaa hyvään hintaan vetää. Niin oli ennen 2007 vuoden huippusuhdannetta ja samaa oli havaittavissa nyt tämän viimeisen piikin alla. Nythän tuo ei tunnu enää hirveästi ainakaan täällä idässä tukkikauppa ostajia kiinnostavan. Tämä suhdanne kesti alle 6 kk ja nyt on kaikilla tukkia ostettuna ja vielä pätkimättä enemmän kun tarpeeksi. Tukkikaupan momentum oli nyt näköjään maalis-kesäkuu.

  Tikkula

  Tais olla et piikki kesti vajaa 2 kuukautta, touko ja kesäkuu alkupuoli ja sitten tyssäsi ainakin sahapuu, kaakossa. Kesäkuun puolessa välissä tehty kauppa, alkoivat pätkimään tällä viikolla. Ottavat kaukaa katsoen ja pinoja katsoen tukin tarkkaan. Apteerauksessa läpimitta ratkaisee, pienet lenkoudet ja korot ei haittaa. Hakkuu ja ajokone samaan aikaan leimikolle ja kuortsikatkin ajelee. Pitää vain kiikaroida kauempaa on semmoinen vilinä ja vilske.

  Puuki

  Uudestaan tukkikaupoille vasta sitten , kun mä- A lk:n tyvitukilla on hinta reilusti yli 150 €.   Joten taitaa joutua odottelemaan aika kauan ellei myy erikoistavaran sahaajille ihan muualle kuin paikallisille 3-suurelle tai lähisahoille.      Mutta niinhän se eräs ostaja sanoi viime kevättalvellakin, että saat odotella kauan , että kantohinta on siinä jota koetin ehdottaa.  Mutta ei mennyt kuin jotain pari-kolme viikkoa, niin hinta olikin jo sen yli.  (  Terv.  vaan hänelle,  jos sattuu lukemaan palstaa joutessaan.  Ja kiitos mukeista. )

  Rane

  Kuuma ketju osaa olla mielenkiintoinen.Kerran metsähallituksen savottaa aloittaessani yksi työnjohtaja soitti että pidä huoli että tulee kaksi rekallista Umpin tukkia päivässä.Sitten toinen työnjohtaja kävi palstalla ja sanoi että ei sillä niin väliä,tee vaan hirsitukkia niin paljon kuin tulee.Sitten kun lopettelin ensimmäistä päivää niin automies jo soitteli että joko löytyy autokuormallinen tätä Umpin puuta.Kerroin että löytyy mutta ovat vielä palstalla kun ajokone ei ole tullut.

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)