- Tämä aihe sisältää 29 vastausta, 19 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 vuotta, 10 kuukautta sitten toimesta.
-
Laskevan syntyvyyden vaikutukset metsätalouteen
Lueskelin hesarin juttua syntyvyyden alenemisen vaikutuksista lukio-opetukseen. Juttu ennusti tosi rajua nuorison määrän vähentymistä lyhyehköllä 20 vuoden ajanjaksolla varsinkin kaupunkiseutujen ulkopuolelle. Siitä aasinsiltana tuli mieleen, että vaikutus tulee olemaan raju myös metsätaloudessa. Kun jo nykynuorisosta valtaosa on kaupunkilaisia, niin mitenköhän parin vuosikymmenen päästä? Niillä, jotka tuolloin todennäköisesti käyttävät isännän ääntä metsissä, ei ehkä ole mitään sidettä maaseutuun.
Työvoimaa metsiin saa haalittua rahalla ulkomailta, mutta omistajuutta ja sitoutumista on vaikeampi ostaa eikä metsiä voi siirtää. Tämä olisi nostettava nyt metsäpolitiikan keskiöön. Joku ne metsät tuolloinkin omistaa, mutta ei ehkä nykymuodossa hajautuneena yksityisomistuksena.
Asia on tärkeä nimenomaan metsätaloudessa pitkän tuotantoajan takia. Ilman sitoutunutta omistajuutta ja riittävää metsänhoidon tulevaisuus ei ole hyvä. Laskeva syntyvyys ja kaupungistuminen yhdistettynä trendinomaisesti laskevaan puun reaalihintaan on metsätaloudelle paljon suurempi uhka kuin palstan pelkäämä punavihreä hallitus tai FSC konsanaan.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.