Keskustelut Harrastukset Laudepuut

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 31)
 • Laudepuut

  Lähitulevaisuudessa pitäisi suunnitella lauteet saunaan. Tuppeen sahatusta haavasta sais tyylikkäät luonnonmukaisen näköiset laudelaudat, omissa metsissä ei vaan ole isoja haapoja. Vintissa olisi kyllä tuppeensahattua koivua, onko koivu kuumaa tai tikkusta kun ei siitä laude värkkinä puhuta?

 • A.Jalkanen A.Jalkanen

  Ei kai parafiini tyhmennä lauteita.

  kim1

  Oman mettän haapa lauteet  saunassa.Aika tarkalleen 30 vuotta ikää niillä ..,ylä-ja väli lauteet kauniisti harmaantuivat aika nopsaan..ala lauteet vähän tummuneet .., lauteita ei olla siis käsitelty millään lailla.

  Jätkä

  Anneli. Miksi haapa on hyvä laudepuu? Perinteinen laudepuu on ollut Apassi, myös kevyt mutta kestävä puu. V= koska se on niin huokoinen puu, niin siinä on hyvä lämmöneristyskyky. Mitä raskaampi puu, sitä kuumemmaksi se saunassa kuumenee. Kun lauteet vahataan, ne kuumenevat ja nimenomaa pinnastaan. Tavaraa voisi myös verrata muovilevyyn ja tyroksiin. Onko niillä eroa.

  Jos saunaan mennessä kastelee lauteet ennenkuin istahtaa niille, niin ne pitää siis lontrata = jäähdyttää kunnolla. Sittenkin kasteltu kohta on polttavan kuumas, kun käy välillä leyhyttelemässä.

  Jos haluaa yksinkertaisen hygienisen lauteen, se kannattaa päällystää kuparipellillä, mieluusti paksuus ainakin pari milliä!!!!!

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  En osaa sanoa haavan ominaisuuksia mutta oletan että aivan kelpo laude. Minulla taitaa olla itsellä molemmissa saunoissa tervaleppä – mökillä lämpökäsiteltyä. Käytämme yleensä laudeliinaa niin ei tarvita kastelua. Mielestäni ulkonäkö parani öljyämisestä ja oletettavasti ei ime vettäkään yhtä paljon. En tiedä sopiiko öljy haapalauteelle.

  Huomenna kaulataan yksi haapa jossa oli tikan pesä.

  jees h-valta

  Meinaat sitten tappaa senkintikan pesimäpuun ja lopettaa aikaa myöten tikan elinolosuhteen noiltakin kulmilta.

  Kivelänhanttu

  Suosin Suomalaista. Kotona kuusi ja rantasaunalla lähes 30v haapalauteet, eivät ole tummuneet olen tyytyväinen. Tehköön ne joilla on varaa lauseensa kuparia tai ruostumattomasta teräksesrä en tulisi saunomaan.

  jees h-valta

  EDIT

  Puuki

  2 lauteet oon tehnyt haapapuusta. Savusaunaan  n. 200 x 50 mm  lankuista ja yhteen ulkosaunaan laudoista. Savusaunassa tummuminen on luontaista ja toisessa saunassa ei ole tummuneet lauteet ainakaan vielä n. 20 vuoden aikana.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kyllä tikalle jää vielä muutama hehtaari haapametsää johon kovertaa pesiä. Tuo kyseinen haapa kasvaa liian lähellä mökkiä.

  Puutaiteen ystävät voivat katsoa myynnissä olevan loma-asunnon etuovi.com Lieksa Vuonislahti. Osa arvaa jo sijainnista minkälaisesta kohteesta on kyse.

  Jätkä

  Tässä lähellä on savusaunassakin vaatimuksena, että lauteet pysyvät vaaleina. Niinpä laverit nostetaan lämmityksen ajaksi ulkopuolelle. Samoin ikkunan edessä on vanerilevy, joka lasketaan alas, kun sauna on seestynyt.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 31)