Keskustelut Harrastukset Laudepuut

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 31)
 • Laudepuut

  Lähitulevaisuudessa pitäisi suunnitella lauteet saunaan. Tuppeen sahatusta haavasta sais tyylikkäät luonnonmukaisen näköiset laudelaudat, omissa metsissä ei vaan ole isoja haapoja. Vintissa olisi kyllä tuppeensahattua koivua, onko koivu kuumaa tai tikkusta kun ei siitä laude värkkinä puhuta?

 • Puuki

  Istuma-alusta tai laudeliina estää takapuolen nokeentumisen.  Kotitalossa on saunan lauteet tehty tuijasta.

  Timppa

  Minä teetin jättiläistuijasta.  Eivät ole nämäkään kuumat ja aluksi tuli miellyttävää tuoksua.   Toisessa saunassa ovat lämpökäsiteltyä haapaa.  Hyvät nekin ovat.

  Puuki

  Jättilästuijasta teetettiin meillekin mittatilaustyönä 2 saunan lauteet.

  Kuparista piti kuulemma tehdä venäläisille aikoinaan sotakorvauslaivoihin lauteet. Ja sitten kokeilun jälkeen muuttaa puulauteiksi.

  Visakallo Visakallo

  Neuvostoliiton aikaan tuli käytyä Riikassa hotellin saunassa. Lauteet olivat kyllä puuta, mutta lattia oli yhtä kuuma kuin kiuaskin. Neuvosto-saunan tekijät olivat varmaan ajatelleet, että löylyn heitto osuu niin paremmin pienessä, ja vähän suuremmassa vodkassakin. Palvelukin pelasi hienosti. Sillä aikaa kuin oltiin löylyissä, miepuolinen saunamajuri tutki pukuhuoneessa meidän housujen taskut, että olisiko niissä mahdollisesti reikiä parsittavaksi… Otettiin porukalla ukkoa niskasta kiinni ja vietiin niine hyvineen hotellin toimistoon. Eipä sitä ukkoa sen jälkeen hotellissa näkynyt.

  Timppa

  Aikanaan palvelin asevelvollisena Hämeenlinnassa ”Suomen kasarmilla”.  Siellä oli saunassa betonilauteet luultavasti peräisin 1900-luvun alusta jolloin kasarmit oli rakennettu.   Saunaan taisi mahtua pari joukkuetta, jotain 40-50 henkeä.  Aino lämmin oli katosta tippuva kondenssivesi.

  Saksalaisissa saunoissa on yleensä nähtävästi monen näköistä pintaa.

  jees h-valta

  Ai jaa, Timppa on ollut samalla ”kassulla” kuin minäkin. Todella, ei turhia mukavuuksia. Kerran viikossa lämpesi sauna ja varaajahan oli törkeän alimittainen. Eli kylmävesipesu. Kuten joka päivän aloitus aamuun kun jäätävän kylmään pesutilaan piti mennä aamutoimet tekemään. Minähän olin viimeisiä kassun käyttäjiä ennen sen lopetusta.

  Reijo Ruotsalainen

  Meijän lauteet on tehty 32 mm:n kuusilaudasta. Olen niihin tyytyväinen. 10 vuotta olleet ja ovat kuin uudet vielä. Enkä hyväksy minkään aineen käyttöä saunaan. Puhdas puu, paras puu.

  Kalle Kehveli

  Lauteissa tärkeintä on huokoinen kevyt puuaines. Tiheä puuaines imee lämpöä kuin kivi. Onhan se mukava saunoa omasta puusta itse tehdyssä saunassa, missä on vielä itse sahatut haapalauteet. Paljon paremmat löylyt kuin muilla.

  MIISU4F MIISU4F

  Paikalliseen uimahallin saunoihin tehtiin remontin yhteydessä kauttaaltaan kaakelista istuinpinnat. Ei kai voi puhua lauteista, kun ne eivät puuta ole. Laudeliinan käyttö ainakin yleistyi. Jos laudeliina on unohtunut, kyllä moni käy vetämässä käsipaperia alle, sen verran niljakas kaakeli on istua/maata. Ei se järin kuuma ole kuitenkaan.

  Kotisaunassa tietää itse kanssasaunojien hygieeniatason mutta kyllä yhtiönsaunassa, kylässä tai julkisissa aina laudeliinaa käytän ja siellä  kotisaunassakin, tosin ei ole omaa, vaan yhtiön sauna. Mummukat saattaa tulla saunaan suoraan pesuhuoneesta meikit päällä käymättä suihkun kautta. Hajuvettä on lotrattu huolella, sen haistaa uimahallissakin, kun tädit käy vesijuoksussa. Kyllä yleisissä saunoissa olisi hyvä nykyaikana saunavahdit. .

  Paikallisradiossa haastateltiin Jukka Puotilaa ja oli oikein kyselykin, meneekö saunaan suihkun kautta vai kuivana. Jukka Puotila näet meni kuivana. Oli sitä mieltä vahvasti, että kyllähän saunaa pestään ja saunoja peseytyy monta kertaa saunomisen aikana mutta ensin otettava hiki irti kuiviltaan. Muistaakseni myös yleisöäänestyksessä oli noin puolet, jotka menee kuivana saunaan. En ymmärrä, kyllä ensin pestään huolella kroppa ja hiukset, sitten saunaan.

  Tolopainen

  Laudeliina on siitä inhottava,että se tulee ruskeaksi kun käyttää.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 31)