Keskustelut Puukauppa Leikot

Tämä aihe sisältää 45 vastausta, 13 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi metsä-masa 2 kuukautta sitten.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 45)
 • Leikot

  Kuka omistaa hakkuualueelle tehdyt leikot. En ole niitä tilannut, eikä ole sovittu niiden tekemisestä kauppakirjassa. Niitä on puolesta prosentista prosenttiin avohakkuualueella, pituudet vaihtelee n.20cm:stä 1,5m. Näyttää, että noita tehdään motokuskin sorminäppäryyden mukaan, kun halutaan sievistää tukin tyveä tai katkasta tukki sopivasti ennen haaraa. Koko maan tasolla noita kertyy vuodessa useita kymmenia tuhansia kiintoja metsiin. Eikö olis järkevämpää ottaa puu käyttöön ja tehdä sievistelyt sahalla.

 • mehtäukko

  Tukin laatuvaatimus kauppakirjassa ”oikeuttaa” lumppaamaan joko lyhyen lahon, juurenniskan tai mutkan. Niitä tulee tilaamatta.

  Ammattimies ratkaisee lumpin pituuden mo:n eduksi joko tyveyksenä maahan, kuituna tai lahona pinoon.

  Jätkä

  Osa leikoista tehdään pituusmittauksen tarkkuuden takia. Jopa hieman vinoon mennyt tyvileikko oikaistaa, jolloin siinä poistuu tokisyta sentti – pari. Usein on myös tehty 1 –  kolmen jakovälin mittainen lumppi, jolla on poistettu tyvilahoa / maannousemaa puun tyvestä. Luonnollisesti lumpit ovat puun myyjän omaisuutta, koska se on katsottava tavaraksi, joka ei ole kelvannut ostajalle laatunsa vuoksi.

  harrastelija harrastelija

  Klapeja tehdessä nyt on varsinkin ollut koivupinossa tyvet otettu melkein juurineen! Monta tyvilumppia olen vetäissyt m.sahalla niin, että puu lähtee suht.koht suorana. 10-20 senttiä usein riittää. Riippuukohan se moton käyttäjästä, mutta ihmettelen kyllä, että miksi pitää katkaista puu niin maanrajasta? On siinä ketjukin lujilla, teroitusta riittää, koska liian juuresta katkaisusta maita on mukana.

  Tolopainen

  Kun kyse ei ole mistään lahon poistosta eikä juurenniskoista, ne on katkaistu kuiduksi, vaan hyvistä lahottomista rungonosista, joissa ei ole tukiksi kelpaamatonta osuutta. Sitä ihmettelen, jos puusta pitää lyhentää 30cm, miksi se pitää näönvuoksi katkaista mahdollisimman alhaalta ja piilottaa lumppi oksakasaan, kyllä ne kaikki löytyy sieltä kuormaajalla kun olen käynyt kasat läpi ja korjannut polttopuut talteen. Toisaalta motomitta on antanut kiintoja reippaasti yli sen mitä ovat olleet ne tuulenkaadot, joita olen alueelta myynyt ja kokonaiskertymäkin ylitti reippaasti arvion. Eli kyllä noista lumpeista on tili tullut ja vielä jostain muustakin, mutta en ala mitasta valittamaan tässä tapauksessa.

  Metsänmies

  Jokainen alalla oleva ymmärtää, että nuo tyvileikot ja välistä puodotetut lumpit syntyvät , kun pyritään maksimaaliseen tukkisaantoon. Ei tekijä niitä turhaan tee. Nuo metsään pudotetut pätkät ovat tietysti maanomistajan omaisuutta.

  Tolopainen

  Jos tukkisaannosta otetaan pari kiintoa pois hehtaarilta, se ei ole maksimointia, ainakaan meilläpäin. Sehän on kansantaloudellista tappiota, metsää hoidetaan lähes 100v ja sitten siitä pätkitään käyttökelpoista tavaraa metsään vain sen takia, että yhtö saisi laadukkaampaa tukkia. Pitää nuo tyvikartiot kuitenkin sievistää hakkeeksi. Jos itse tekisin tukkeja en noita pätkiä tietenkään tekisi.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Nyt en oikein ymmärrä Tolopaisen vuodatusta?

  Minä ainakin heti ensimmäiseksi sanon motomiehelle, kun tulevat hakkuulle, että teet sitten tarvittavat lumppaulset. Pahin tilanne on se kun isäntä sanoo että lumppeja ei saa tulla, niin silloin otetaan tyvimutkan takia kolmemetrinen kuitu. Se vasta kalliiksi myyjälle tulee.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  jees h-valta

  Siinä Toloppa kävisi kuin Sipilälle, tulos tai ulos. Ja sehän tiedetään jo kuinka hyvin ulkoistuu joten ei sinun kannata Toloppa alkaa motokuskin urasta haaveilla muutaman leikon takia.

  Tolopainen

  Eipä niin, kun kiintoja tuli ainakin 10% enemmän kuin puita oli, en olisi uskonut että löytyy jopa 600l tukkeja vaikka latvasta alle 30cm. En olisi tuohon tukkiprosenttiin päässyt mitenkään.

  mehtäukko

  Ammattilainen näkee ensi tyvistä, millaista lahoa leimikolla on. Tietyn oloinen loppuu pikku pökäleellä ja jos siitä jatkuu tukkilaatuna, tottahan sitä on tavoiteltava. Riittävän laaja laho ja/tai mutkainen tyvi teettävät suoraan  ilman lumppeja kuitupölkyn pinoon. Jos joku mo ei tätä tajua, puolituntinen leimikkoa puivan moton kopissa (hiljaa istuen) on opettavainen matka.. 🙂

   

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 45)