Keskustelut Puukauppa Leikot

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 45)
  • Leikot

    Kuka omistaa hakkuualueelle tehdyt leikot. En ole niitä tilannut, eikä ole sovittu niiden tekemisestä kauppakirjassa. Niitä on puolesta prosentista prosenttiin avohakkuualueella, pituudet vaihtelee n.20cm:stä 1,5m. Näyttää, että noita tehdään motokuskin sorminäppäryyden mukaan, kun halutaan sievistää tukin tyveä tai katkasta tukki sopivasti ennen haaraa. Koko maan tasolla noita kertyy vuodessa useita kymmenia tuhansia kiintoja metsiin. Eikö olis järkevämpää ottaa puu käyttöön ja tehdä sievistelyt sahalla.

  • sitolkka

    Joskus olen tarkistanut ja kyllä se metsurinmitta ihan millilleen näyttää kun sen huolella asettaa ja kiristää.

    Tolopainen

    Sehän on aika erikoista väittää motomittaa tarkemmaksi kuin metsurimitta, , jos motomitta sillä kalibroidaan. Yleensä kalbrointi tehdään tarkemmalla mitalla, kuin varsinainen mitta. Motohan ei edes mittaa pituutta, vaan pyörivä mittaratas antaa impulsseja, jotka muuteteaan pituusmitaksi, alle prosentin tarkkuuteen ei yleensä mittalaitteilla päästä. Siksi noissa on mittausikkuna käytössä, joka korjaa keskihajontaa. Motolla ei kahta täysin saman pituista tukkia saa tehtyäkään.

    mehtäukko

    Eikö saa? Niitähän tulee vuoden mittaan tuhansia kun vehkeet ja säädöt ovat kunnossa.

    Ja katkontaikkunahan ei ole keskihajonnan korjausta varten, – muuta kuin tilastollisen pituustarkkuuden toteamiseksi.

    Se, että kone ”löytää” asetetun mitan viiveittä ja korjausliikkeittä, ikkuna on oltava. Jollekin merkille riittää hyvin pieni ikkuna jollekin pitää olla suurempi.

    Raivaaja

    Omassa harrastemotossa huomannut sään merkityksen motomitan tarkkuuteen. Viime talvena pakkanen vaihteli nollasta kahteenkymmeneen niin samalla pituuskalibroinnilla ei pystynyt hakkaamaan. Tuossa aika tarkkana sai olla. Aamulla ensimmäisillä puilla tarkistin mitan. Mutta sen jälkeen hyvin meni siihen +-3 ikkunaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Kerrataan vielä ,että katkontatarkkuus 98% tarkoitta, että 98 pölkkyä sadasta osuu pituudeltaan katkaisuikkunaan esim.+/-3cm . Nykyiset kunnossa olevat mittalaitteet mahdollistavst sen ,että pölkyt ova sentilleen oikean mittaisia. Laite ei anna katkaisulupaa ,ellei tukin pituus ole katkaisuikkunassa ,joka on jo lähes kaikissa laitteissa +/-1cm. Sahalla sallitaan kuitenkin +/-3cm:n ero pituuksissa. Pituushajonnan puolestaan voi aiheuttaa epämuotoinen pölkky ,oksa tai kaarnaa mittapyörän ja rungon välissä ja edestakainen karsintayritys  esim. o ksakiehkuraa tai paksua oksaa karsittaessa. Näissä tapauksissa koura ajetaankin usein uudelleen pöllin tyvelle ja tehdään katkaisusahaus mitan nollaamiseksi. Tällöin pöllin päästä lähtee sentin tai parin leikko. Pidempiä pätkiä kutsutaan nimellä lumppi ja niitä tehdään pölkyn laadun parantamiseksi. Repeämät ,lahot piparkakkutyvet ja poikaoksat aiheuttavat tarpeen tehdä lumppi.

    Tolopainen

    Sehän on aivan sama mikä tuossa moton katkaisussa on teoria, kun olen mitannut moton tekemiä sileitä tyvitukkeja, eikä ytään ole samalla sentillä, yleensä ylimittaa on vähintään 6cm. Kun yhtiöt joutuvat käyttämään nykyisin kaikenlaisia urakoitsijoita, jotka on pilalle pelolteltuja raakkisakoilla, tehdään mitat reilusti yli.

    mehtäukko

    …jotka on pilalle pelolteltuja… Ei se noinkaan mene. Kyllä tämän päivän koneyrittäjät ovat sen verran itsetuntoisia ja ammattiylpeitä , ettei kuvatunlaiseen venkoiluun tarvitse sortua. Toimimattomilla romuilla taas ei pitkälle pötkitä.

    Puuki

    Tuostakin tukin mittatarkkuusongelmasta päästäisiin vähemmällä  (jo  moneen kertaan täälläkin vatvotulla) tukkileimikoiden runkohinnoittelulla tai sen sovelluksella.

    mehtäukko

    Mutta toisaalta rungot on kuitenkin mitattava niin pituudeltaan kuin tilavuudeltaankin…Esim pylväät ei auta olla katkottu liian lyhyiksi vaikka ne etukäteen luokitellaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Lyhimpään tukkimittaan ,esim.3,7m, on mahdollisesti siirretty katkaisuikkunaa pidempään suuntaan. Jos tukki on liian lyhyt , se päätyy lyhimmän modulimitan alittavana tukin hinnalla kuiduksi.

    Tolopainen ei edes välttämättä tiedä , missä kohtaa milläkin sahalla pöllin katkaisuikkuna sijaitsee. Jossakin jakopiste voi olla pari senttiä tasakymmenen alapuolella ,jossakin saman verran yli . Teen jatkuvasti kuusitukkia optimipituudella -2cm tasakymmenistä ja koivutukkia vastaavasti +3cm tasakymmenien yli eli kuusitukki on Tolopaisen mittaamana lyhyttä ja koivutukki pitkää.  Sahalaitoksen vaatimukset on tiedettävä ennen kun lähdetään arvostelemaan moton mittatarkkuutta. Mittatarkkuus on motokuskin migreeni ,ei metsänomistajan. Sama tilanne on laadun suhteen. Sahalaitos asettaa laatuvaatimukset ,ei maanomistaja. Ehdot löytyvät mitta-ja laatuvaatimuksista.

    Keväisin ,kun rungon toinen puoli voi olla jäässä ja toinen puoli sula, saattaa pituusheitto johtua siitä . Sula puu vaatii eri kalibroinnin jäiseen puuhun verrattuna,joten pituus voi vaihdella muutaman sentin riippuen siitä kumpaa puolta mittapyörä kulkee ,sulaa ,vai jäistä .

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 45)