Keskustelut Metsänhoito Luonnontuhot metsissä

 • Tämä aihe sisältää 13 vastausta, 8 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten AvatarTomperi toimesta.
Esillä 3 vastausta, 11 - 13 (kaikkiaan 13)
 • Luonnontuhot metsissä

  Merkitty: 

  Onko tullut luonnontuhoja metsissä? Puuntuottaminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitkeyttä, eikä ala sovelle välttämättä kaikille.

  Listasin joitakin omalle kohdalle osuneita neljältä vuosikymmeneltä. Jotain saattaa puuttuakin Eniten esiintyneet ensin:

  -myrskytuhot
  -myyrät
  -lumituhot
  -salama iskenyt puihin
  -majavan aiheuttamat tulvatuhot
  -kuivuus
  -jänikset
  -hirvituhot
  -pakkashalkeamat
  -halla
  -tulva
  -hyönteistuhot
  -erittäin kova sade vei juuri istutetut taimet

 • Tomperi

  Halla kevät oli ainakin itä suomessa keväällä -82. Edellisenä päivänä lämpötila  oli 24 astetta, suraavan päivänä tuli lunta noin 10 cm ja kuusen vuosi kasvut paleltuivat jopa viiden metrin korkeudelle vähintään. Sellaiselta hallalta ei suojaa mikään.

  muutaman vuoden kuluttua  taimikoissa ei havainnut hallavaurioita.

  suorittava porras suorittava porras

  Sirkkelöitiin 8.6 1982 rakennuspuita ensimmäiseen omakotitalooni. Lumikiurot olivat niin sakeita ,että ”perämies” ei erottanut kaikin ajoin sirkkelin terää. / Keski-Suomessa.

  Vuosikasvukset kuusikoissa kärvähtivät yleisesti ja muutamina seuraavina kylminä kesinä mäntyihin iski versosurma. 80- luvun puolivälin jälkeen(87?) oli alkukesästä niin kova halla ,että männyynneulaset paleltuivat 5 metrin korkeuteen asti.

  Noihin aikoihin kaadoin hehtaarin enskakuvion , joka oli kärsinyt lähes täystuhon aiemmin esiintyneen versosurman takia . Nyt paikalla kasvaa kertaalleen harvennettu elinvoimainen männikkö.

   

  Tomperi

  Näin oli, lämpösumma vyöhykket tuli satoja kilometrejä kohti etelää. Nytkin suositusten mukaan kannattaa alkuperiä siirrellä ja siisrrellä ja kirjanpito on mitä on niin varmasti tuollainen ehkä kerran 50 vuodessa tapahtuva sää oikku saa tosi rumaa tuhoa aikaan.  Tiedän Suomessa tapauksen ehkä 30 luvulla kun lunta tuli niin paljon että lehmät piti ottaa sisälle lumen takia. Sääskikanta romahti.

Esillä 3 vastausta, 11 - 13 (kaikkiaan 13)